Sotūs ir maistingi ankštinių daržovių patiekalai
2024-12-09 09:09Ankštinės daržovės – viena sveikiausių maisto produktų grupių. Tai puikus augalinis baltymų šaltinis, netgi galintis pakeisti mėsą. Ką gardaus ir maistingo galima paruošti pietums ar vakarienei iš ankštinių kultūrų?
Graikiška pupelių sriuba
6 porcijos
100 ml 256 kcal
Ruošti 40 min.
- Didelis svogūnas
- 4 skiltelės česnako
- 60 ml alyvuogių aliejaus kepti
- 3 saliero stiebai
- 2 vidutinio dydžio morkos
- Raudona saldžioji paprika
- 240 ml pomidorų tyrės
- 20 g pomidorų pastos
- 540 g virtų baltųjų pupelių
- 500 ml daržovių sultinio
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų raudonėlių
- Pusė šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių kalendrų puošti
GAMINIMAS. Smulkintą svogūną ir česnaką kepinti kelias minutes. Pagardinti prieskoniais, suberti smulkiai pjaustytus salierus, morkas (galima stambiai sutarkuoti), papriką ir kepinti pamaišant, kol daržovės suminkštės. Supilti pomidorų tyrę, pastą, gerai išmaišyti ir kaitinti iki užvirimo. Sudėti pupeles ir supilti sultinį, pagardinti raudonėliais bei paprikų dribsniais. Kai užvirs, sumažinti kaitrą ir troškinti dar apie 10 min. Patiekti papuošus kalendromis.
Aštrūs raudonųjų pupelių kotletai
5 porcijos
100 g 366 kcal
Ruošti 30 min.
- 180 g virtų raudonųjų pupelių
- 3 su lupenomis virtos bulvės
- 4 skiltelės česnako
- Mažas gabalėlis imbiero
- Šaukštelis kario
- Šaukštelis smulkintų kalendrų
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukšteliai maltų aitriųjų paprikų
- Šaukštelis malto kumino
- Pusė šaukštelio garam masala prieskonių
- 2 šaukštai avinžirnių miltų
- Maltų džiūvėsėlių volioti
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Pupeles su luptomis bulvėmis sutrinti iki vientisos masės. Pagardinti smulkiai tarkuotu česnaku ir imbieru. Suberti prieskonius, miltus ir permaišyti. Iš gautos masės suformuoti kotletus. Apvolioti džiūvėsėliais ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Gardu su šviežiomis daržovėmis.
Indiškas lęšių pyragas
4 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 5 val.
- 200 g ryžių
- 50 g skaldytų avinžirnių Chana Dal
- 50 g skaldytų geltonųjų lęšių Toor Dal
- 2 šaukštai juodųjų lęšių
- 2 šaukštai skaldytų nuluptų spindulinių pupuolių
- 230 g varškės
- 150 g paprastojo ilgamoliūgio
- Didelė morka
- Sauja šviežių kalendrų
- Žalia aitrioji paprika
- Šaukštas imbiero pastos
- Šaukštelis cukraus
- Druskos pagal skonį
- 1/8 šaukštelio kvapiosios ferulos
- Ketvirtis šaukštelio maltos ciberžolės
- Ketvirtis šaukštelio geriamosios sodos
- Pusė šaukštelio citrinos sulčių
- Žalioji citrina patiekti
VIRŠUI:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis garstyčių sėklų
- 3/4 šaukštelio kuminų sėklų
- Šaukštelis sezamų sėklų
GAMINIMAS. Ryžius kartu su ankštinėmis daržovėmis kelis kartus perplauti ir užpylus švariu vandeniu palikti brinkti bent 4 val. Nusausinti ir kartu su varške sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Jeigu pernelyg tiršta, įpilti truputį vandens.
Moliūgą ir morką nulupti, sutarkuoti. Įmaišyti į bendrą masę. Sudėti smulkintas kalendras, aitriąją papriką, imbiero pastą, suberti cukrų, druską, ferulą, ciberžolę, sodą ir supilti citrinos sultis. Labai gerai išmaišyti ir viską supilti į riebalais pateptą kepimo indą.
Keptuvėje įkaitinti aliejų ir kelias minutes kepinti garstyčių, kuminų ir sezamų sėklas. Gautu mišiniu tolygiai padengti pyragą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti apšlaksčius žaliosios citrinos sultimis.
Žaliųjų žirnelių sriuba
2 porcijos
100 ml 211 kcal
Ruošti 30 min.
- Skiltelė česnako
- Nedidelis svogūnas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- 200 g šaldytų žirnelių
- 300 ml vištienos sultinio
- 50 ml grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių bazilikų puošti
GAMINIMAS. Smulkintą česnaką ir svogūną kepinti, kol suminkštės. Subert žirnelius (truputį pasilikti), supilti sultinį ir užvirinti. Sumažinus kaitrą virti dar 10 min. Supilti grietinėlę, pagardinti prieskoniais ir viską sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Patiekti papuošus žirneliais ir bazilikais.
Avinžirnių salotos
4 porcijos
100 g 296 kcal
Ruošti 20 min.
- 320 g virtų avinžirnių
- 150 g vyšninių pomidorų
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 60 g saulėje džiovintų pomidorų
- 120 g alyvuogių
PADAŽUI:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 3 skiltelės česnako
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Avinžirnius nusausinti ir sumaišyti su pomidorais, kubeliais pjaustytais agurkais, smulkintais džiovintais pomidorais ir mėgstamomis alyvuogėmis.
Padažui aliejų sumaišyti su traiškytu česnaku, citrinos žievele ir sultimis, pagal skonį pagardinti prieskoniais. Paruoštu padažu apšlakstyti salotas ir gerai išmaišyti.
Autorius Jūratė Survilė