Kai lauke darosi vis vėsiau, mažėja saulės bei šviesos, norisi šilto, sotaus maisto. Jis pamalonina ne tik skrandį, bet ir sušildo kūną, net pakelia nuotaiką. Vienas didžiausią komfortą suteikiančių patiekalų – apkepai. Kviečiame paskanauti!

 

Spagečių apkepas

 

8 porcijos

100 g 364 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • 450 g virtų spagečių
  • Sauja šviežių petražolių
  • 320 g mocarelos
  • 70 g parmezano

PADAŽUI:

  • 450 g jautienos dešrelių
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1,5 šaukštelio itališkų žolelių prieskonių mišinio
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 900 g pomidorų pastos
  • 400 g pomidorų

GAMINIMAS. Paruošti padažą: dešreles supjaustyti nedideliais gabalėliais ir su smulkintu svogūnu, česnaku bei prieskoniais kepinti, kol gražiai apskrus. Įmaišyti pomidorų pastą ir smulkiai pjaustytus pomidorus. Troškinti 10 min.

 

Įmaišyti spagečius, smulkintas petražoles. Masę supilti į skardą, užberti sutarkuotus ir tarpusavyje sumaišytus sūrius. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Baked,Spaghetti,Casserole

 

Briuselinių kopūstų apkepas

 

6 porcijos

100 g 349 kcal

Ruošti 40 min.

 
  • 120 g šaltai rūkyto kiaulienos kumpio
  • 3 šaukštai sviesto
  • 2 valgomieji svogūnėliai
  • 900 g briuselinių kopūstų
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Pusė šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
  • 180 ml riebios grietinėlės
  • 100 g tarkuoto čederio
  • 100 g tarkuoto griujero

GAMINIMAS. Kumpį supjaustyti nedideliais gabalėliais ir kepti, kol apskrus. Dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

 

Toje pačioje keptuvėje išlydyti sviestą, sudėti smulkintus svogūnėlius ir pusiau perpjautus briuselinius kopūstus, pagardinti prieskoniais. Kepti reguliariai pamaišant apie 10 min., kol suminkštės. Suberti į skardą, užpilti grietinėle, apibarstyti kepintu kumpiu ir viską padengti sūrių mišiniu. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.

 

Baked,Brussel,Sprout,Casserole,With,A,Bacon,And,Cheese

 

Graikiška musaka su baklažanais

 

8 porcijos

100 g 421 kcal

Ruošti 3 val.

 
  • 3 baklažanai
  • Druskos pagal skonį
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus

MĖSOS PADAŽUI:

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 4 skiltelės česnako
  • 900 g maltos jautienos
  • 220 g pomidorų
  • 3 šaukštai pomidorų pastos
  • 120 ml baltojo sauso vyno
  • 2 šaukšteliai maltų džiovintų raudonėlių
  • Šaukštelis cukraus
  • Šaukštelis cinamono
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 3 šaukštai smulkintų šviežių petražolių

BEŠAMELIO PADAŽUI:

  • 3 šaukštai sviesto
  • 4 šaukštai miltų
  • 475 ml pieno
  • Pusė šaukštelio malto muskato
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • 20 g tarkuoto parmezano
  • Kiaušinis

GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis, apibarstyti druska ir palikti valandai. Nuplauti, gerai nusausinti ir iš visų pusių aptepti aliejumi. Išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti 20–30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.

 

Kol baklažanai kepa, pasiruošti mėsos padažą. Aliejų įkaitinti gilioje keptuvėje, suberti smulkintą svogūną, česnakus ir maišant kepti 10 min. Sudėti mėsą ir pamaišant kepti apie 15 min. Kai mėsa apkeps, sudėti smulkintus pomidorus, pomidorų pastą, supilti vyną, pagardinti prieskoniais. Lėtai troškinti apie 20 min. Turi išeiti tirštas sodrus padažas.

 

Bešamelio padažui keptuvėje išlydyti sviestą, įmaišyti miltus ir maišant kepinti 2–3 min. Pamažu maišant supilti pieną, užvirti. Sumažinus kaitrą virti dar 2 min. Nukėlus įmaišyti prieskonius ir sūrį. Kai visiškai atvės, įmaišyti kiaušinį.

 

Riebalais suteptos skardos dugną iškloti trečdaliu turimų baklažanų riekelių. Ant jų paskirstyti pusę mėsos padažo. Dėti antrą sluoksnį baklažanų, t. y. pusę likusių. Ant jų paskleisti likusį mėsos padažą. Sudėti paskutinį baklažanų riekelių sluoksnį. Užpilti bešamelio padažu. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Greek,Mediterranean,Dish,Moussaka,With,Baked,Eggplants,,Ground,Beef,In

 

Kreminis šparaginių pupelių apkepas

 

10 porcijų

100 g 297 kcal

Ruošti 1,5 val.

 
  • Svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai sviesto
  • 900 g žalių šparaginių pupelių
  • Šaukštelis smulkintų šviežių čiobrelių
  • 180 ml vištienos sultinio
  • 180 ml riebios grietinėlės
  • Ketvirtis šaukštelio malto muskato
  • 100 g tarkuoto parmezano
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Svogūną su česnaku susmulkinti ir kepti svieste, kol gražiai apskrus ir suminkštės. Suberti pusiau perpjautas pupeles, pagardinti čiobreliais. Troškinti 5 min. Supilti sultinį ir užvirinti. Toliau kaitinti dar 4 min., kol išgaruos beveik visas sultinys. Supilti grietinėlę, pagardinti muskatu. Kaitinti 4 min., kol viskas sutirštės. Įmaišyti pusę sūrio, pagardinti prieskoniais. Masę perpilti į riebalais suteptą skardą, apiberti likusiu sūriu. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Creamy,Green,Bean,Casserole,In,A,Baking,Dish.,Top,View,

 

Voveraičių su makaronais apkepas

 

6 porcijos

100 g 399 kcal

Ruošti 1 val.

 
  • Svogūnas
  • 40 g sviesto
  • 500 g voveraičių
  • 100 g špinatų
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
  • 200 ml grietinėlės
  • 250 g makaronų
  • 200 g tarkuoto čederio

GAMINIMAS. Smulkintą svogūną kepti svieste, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Sudėti smulkintus grybus. Pamaišant troškinti 5–8 min. Įmaišyti špinatus ir kepinti dar 2–3 min. Pagardinti druska, pipirais, čiobreliais, supilti grietinėlę ir kaitinti dar 3 min.

 

Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Nusausinti ir truputį pravėsusius sumaišyti su grybų mase bei puse sūrio. Jei reikia, pasūdyti. Viską sudėti į skardą, apiberti likusiu sūriu. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Chanterelle,Pasta,Casserole,With,Spinach,Leaves,And,Cheese,Served,Hot

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė