Įrodyta, kad juodasis šokoladas yra labai naudingas sveikatai. Tačiau pradėję stiprinti sveikatą, nepamirškite, kad šis saldumynas yra labai kaloringas. Juodajame šokolade yra daugiau kakavos nei pieniškame šokolade, todėl jis yra sveikesnis.

 

Šokoladas sveika širdžiai

 

Tyrimais įrodyta, kad žmonėms, suvalgydavusiems du ar tris kartus per savaitę po mažą gabalėlį juodojo šokolado, sumažėdavo kraujo spaudimas. Juodasis šokoladas gerina kraujo tekėjimą, todėl gali užkirsti kelią susidaryti kraujo krešuliams (trombams). Juodasis šokoladas gali apsaugoti nuo arterosklerozės ir arterijų susiaurėjimo.

 

Šokoladas naudingas smegenims

 

Juodasis šokoladas gerina kraujo tekėjimą ne tik į širdį, bet ir į smegenis. Be to, jis gali sumažinti infarkto riziką. Juodajame šokolade yra tokių cheminių junginių, kurie gerina savijautą ir pakelia nuotaiką. Šokolade yra cheminio elemento feniletilamino, kurį išskiria nervų sistema, kai esame įsimylėję. Feniletilaminas skatina laimės hormonų, endorfinų, gamybą, todėl suvalgę šokolado jaučiamės laimingesni.

 

Šokoladas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

 

Juodasis šokoladas padeda išlaikyti kraujagysles sveikas bei apsisaugoti nuo antrojo tipo diabeto. Juodajame šokolade esantys flavonoidai mažina atsparumą insulinui. Šokoladas turi žemą glikemijos indeksą, todėl staigiai nepakyla cukraus kiekis kraujyje.

 

Šokolade yra gausu antioksidantų

 

Juodajame šokolade yra ypač daug antioksidantų. Jie padeda nukenksminti žalingus laisvuosius radikalus. Laisvieji radikalai skatina senėjimo procesą ir gali sukelti vėžį. Todėl juodasis šokoladas gali padėti ne tik atrodyti jauniau, bet ir išvengti vėžio.

 

Šokolade yra teobromino

 

Juodajame šokolade yra teobromino, kuris stiprina dantų emalį. Kitaip nei kiti saldumynai, šokoladas gali padėti išvengti dantų ėduonies. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir burnos higienos.

 

Teobrominas taip pat yra stimuliatorius, tačiau ne toks stiprus kaip kofeinas. Be to, šokoladas tinka, gydant kosulį.

 

Šokolade yra daug vitaminų ir mineralų

 

Šokolade yra organizmui būtinų vitaminų ir mineralų. Juodajame šokolade yra gausu kalio, vario, magnio ir geležies. Varis ir kalis juodajame šokolade gali padėti išvengti infarkto bei širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Geležis šokolade apsaugo nuo dėl geležies trūkumo prasidedančios anemijos. Magnis padeda išvengti antrojo tipo diabeto, aukšto kraujo spaudimo ir širdies ligų.

 

Pieniško šokolado gamyboje dažniausiai naudojami pieno milteliai. Europoje pieniniu šokoladu laikomas gaminys, kurio sudėtyje yra 25 proc. kakavos medžiagų ir 14 proc. pieno medžiagų, iš kurių 3,5 proc. – pieno riebalų.

 

Baltąjį šokoladą negalima būtų laikyti tikruoju šokoladu, nes jame nėra kakavos medžiagų. Baltasis šokoladas gaminamas iš kakavos sviesto, cukraus ir pieno miltelių. Baltajame šokolade turi būti 14 proc. pieno medžiagų, iš kurių 3,5 proc. – pieno riebalų. Vanilės aromato baltasis šokoladas dažnai derinamas su juoduoju ar pienišku šokoladu.

 

Šokolado triufeliai yra mažulyčiai kremo rutuliukai, apvolioti kakavos milteliuose ir padengti juoduoju šokoladu, kartais ir riešutų drožlėmis. Šokolado triufeliai dažnai paskaninami alkoholiu. Triufelių pavadinimą jie gavo, nes savo forma labai primena prabangiuosius grybus.

 

Nesaldintas šokoladas naudojamas konditeriniuose gaminiuose. Jis yra ypatingai kartus, todėl vienas nevalgomas. Jame yra beveik 100 proc. kakavos medžiagų, iš jų apie pusė gali būti kakavos riebalai.

 

Karštas baltas šokoladas

  • 1 l pieno
  • 160 g smulkiai supjaustyto baltojo šokolado
  • Plaktos grietinėlės

Gaminimas

 

Ant vidutinės ugnies kaitinkite pieną iki užvirimo, tada ugnį sumažinkite. Įdėkite 100 g baltojo šokolado ir maišykite, kol ištirps. Supilkite karštą šokoladą į puodelius ir papuoškite šokolado drožlėmis.

Daugiau karšto šokolado receptų rasite paspaudę čia.

Spausdinti