Jau ne už kalnų didžioji žiemos išvarymo šventė – Užgavėnės. Tradiciškai jos neįsivaizduojamos be pačių įvairiausių blynų. Sakoma, kad per Užgavėnes reikia sočiai prisivalgyti, nes po to 7 savaites iki šv. Velykų truks Gavėnia, kai rekomenduojama laikytis pasninko.

 

blynai

Blynai su spanguolių padažu

 
  • 240 g miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Šaukštas cukraus
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 80 ml spanguolių uogienės
  • 2 kiaušiniai
  • 0,5 l pasukų arba kefyro
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštai tirpinto sviesto (+ dar šiek tiek kepimui)
 

Gaminimas

 

Atskirai sumaišyti sausus ir šlapius ingredientus. Tada supilti šlapią mišinį ant sauso ir gerai išmaišyti. Keptuvėje ištirpinti šiek tiek sviesto ir su šaukštu dėti blynų tešlą. Blynus kepti iš abiejų pusių, kol bus visiškai apkepę ir gražiai apskrudę. Galima patiekti su plakta grietinėle, spanguolių uogiene arba klevų sirupu.

 

4 porcijų

100 g apie 235 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Mieliniai blynai su džiovintais vaisiais

 
  • Džiovintų vaisių (razinų, džiovintų slyvų, abrikosų, obuolių, kriaušių) pagal skonį
  • 0,5 l pieno
  • 20 g šviežių mielių arba 1 – 2 šaukštelių sausų mielių
  • 300 – 360 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Džiovintus vaisius išmirkyti šiltame vandenyje. Nuplauti, jei yra, išimti sėklas ir susmulkinti. Į šiltą pieną sudėti mieles (jeigu naudojamos sausos mielės, paruošti pagal instrukcijas ant pakelio) ir supilti į miltus. Įdėti cukraus, druskos ir išminkyti tešlą (turi gautis tirštos grietinės konsistencijos). Į tešlą sudėti paruoštus džiovintus vaisius. Palikti šiltoje vietoje kilti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su grietine, uogiene arba sirupu.

 

4 porcijų

100 g apie 366 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Lietinių tortas

 
  • 0,5 l pieno
  • 180 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • 30 g sviesto
  • 5 ml augalinio aliejaus
  • Šaukštas cukraus
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 30 g maskarponės
  • 30 g agurkų
  • 50 g rūkytos lašišos

Gaminimas

 

Miltuose padaryti duobutę, įdėti druskos, įmušti kiaušinius, supilti aliejų, tirpintą sviestą ir išplakti tešlą. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, pilti tešlą ir iš abiejų pusių kepti lietinius. Lietinį aptepti maskarpone, dėti pjaustytų agurkų, rūkytos lašišos. Tada dėti kitą lietinį ir kartoti viską tą patį, kol nebeliks įdaro ir lietinių. Lietinių tortą pjaustyti gabalėliais kaip tortą.

 

4 porcijų

100 g apie 181 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti