Kavos pertraukos kas dieną laukia milijonai pasaulio gyventojų! Tai laikas, kai galima trumpam atsitraukti nuo darbų ir pabendrauti su draugais ar kolegomis prie gardžios, garuojančios kavos puodelio. Ar žinojote, kaip kavos pertrauka vadinama kitomis kalbomis? Prancūzai turi „pause café”, anglai –„coffee break“, vokiečiai – „Kaffeepause“, italai – „pausa caffè”, ispanai – „pausa para el café“, latviai – „kafijas pauze“, o estai – „Kohvipaus“. O kokia kavos pertrauka be desertų, kurie tirpsta burnoje? Siūlome išbandyti sicilietiškų kanolių, kavos keksiukų ir vaisinių picų receptus. Juk kavos pertrauka – tai lyg mažytė šventė kiekvieną dieną!

 

Sicilietiški kanoliai

 

kanoliai

  • 275 g miltų
  • 25 g cukraus
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Šaukštelis druskos
  • 4 šaukštai sviesto
  • 5 šaukštai raudono vyno
  • 2 kiaušiniai
  • Kiaušinio baltymas
  • Rapsų aliejaus kepti

Įdarui:

  • 450 g rikotos
  • 75 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Šaukštelis malto cinamono
  • Šaukštelis maltų apelsinų žievelių
  • Apelsinų cukatų, miltelinio cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Paruošti tešlą: miltus sumaišyti su cukrumi, cinamonu ir druska, sudėti kubeliais supjaustytą, atšaldytą sviestą ir tešlą sutrinti pirštais, kad gautųsi trupiniai. Įpilti vyno, įdėti 2 lengvai plaktus kiaušinius ir išminkyti tešlą ant miltuoto paviršiaus. Tada tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 1 val.

 

Tešlą padalinti į 4 dalis. Dūdeles galima gaminti su mechanine makaronų gaminimo mašinėle, naudojant patį stambiausią volelį. Kitas būdas: naudojantis stikline tešloje išpjauti skritulius ir juos atsargiai vynioti ant metalinio vamzdelio. Toje vietoje, kur tešla susiliečia, patepti lengvai plakto kiaušinio baltymu ir sutvirtinti, kad gerai laikytųsi.

 

Į įkaitintą aliejų dėti dūdeles ir kepti, kol gražiai apskrus ir taps traškios (1 – 2 minutes). Tada išgriebti ir padėti ant popierinių rankšluosčių, kad sugertų riebalų perteklių. Kol dar karštos, išimti metalinį vamzdelį ir palikti atvėsti ant grotelių.

 

Paruošti įdarą: rikotą sumaišyti su cukrumi, vanile, cinamonu, apelsinų žievelėmis, kol masė bus tolygi. Įdarą sudėti į konditerinį maišelį ir, naudojantis juo, pripildyti dūdeles įdaro. Papuošti apelsinų cukatomis. Pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

100 g apie 240 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val.

24 porcijos

 

Kavos keksiukai

 
  • 240 ml stiprios, juodos kavos
  • Šaukštas tirpios ekspreso kavos
  • 220 g miltų
  • 100 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 50 g cukraus
  • 60 g rudojo cukraus
  • Šaukštas kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio malto cinamono
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Miltus sumaišyti su tirpia ekspreso kava, kepimo milteliais, cinamonu ir druska. Supilti rudąjį cukrų ir vėl viską gerai išmaišyti. Atskirai sumaišyti juodą kavą su tirpintu sviestu, kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Tada skystąją masę užpilti ant sauso mišinio ir atsargiai sumaišyti medine mentele. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotas arba riebalais išteptas keksiukų formeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 20 minučių. Kai šiek tiek atvės, išimti iš formelių.

 

100 g apie 279 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

12 porcijos

 

Vaisinės picos

 

vaisinė pica

  • 320 g sviesto
  • 300 g cukraus
  • Šaukštelis maltų apelsinų žievelių
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 kiaušiniai
  • 3 šaukštai pieno
  • 450 g miltų
  • 1,5 šaukšto kepimo miltelių
  • Pusė šaukštelio druskos

Įdarui:

  • Kivių, kriaušių, šilauogių, aviečių, braškių, vynuogių pagal skonį
  • 230 g tepamo sūrio
  • Pusės šaukštelio vanilinio cukraus

Gaminimas

 

Sviestą ištrinti su cukrumi, apelsinų žievelėmis ir vanile. Sudėti kiaušinius ir išplakti, kol masė taps lengva ir puri. Supilti pieną ir sumaišyti. Atskirai sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Paskui sudėti į sviesto masę ir gerai išmaišyti. Tešlą uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 1 val. Paskui tešlą iškočioti į kvadratą ir jame išpjauti skritulius. Juos sudėti į riebalais išteptą skardą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 8 – 10 minučių, kol gražiai paruduos, bet nebus pernelyg trapūs. Išimti iš orkaitės ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Paruošti įdarą: tepamą sūrį sumaišyti su vaniliniu cukrumi ir aptepti vieną picos paplotėlių pusę. Ant viršaus dėti kivių, kriaušių griežinėlių, vynuogių, šilaguogių, aviečių, braškių ar kt.

 

100 g apie 257 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

8 porcijos

Spausdinti