Ryžiai – puikus angliavandenių šaltinis. Jie suteikia energijos, gerina virškinimą, padeda palaikyti stabilų cukraus lygį kraujyje, sulėtina organizmo senėjimo procesus ir aprūpina organizmą vitaminu B1. Be to, ryžiai gali pagražinti odą, pagreitinti medžiagų apykaitą, sumažinti aukštą kraujo spaudimą, padėti numesti svorio, sustiprinti imuninę sistemą. Ryžiai yra pagrindinis maistas daugelyje Azijos kultūrų, tačiau populiarus ir mėgstamas ir kitose pasaulio dalyse. Ryžių derlius kasmet išmaitina daugiau nei pusę pasaulio populiacijos.

 

"ryžiai"

Įvairiomis, sveikatą stiprinančiomis savybėmis pasižymi skirtingos ryžių rūšys, kurių priskaičiuojama daugiau nei 4 tūkstančiai. Ryžiai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: pilno grūdo ryžių ir baltųjų ryžių. Pilno grūdo ryžiai yra mažiau perdirbti, todėl jie turi didesnę maistinę vertę. Baltieji ryžiai gaunami pašalinus apsauginę luobelę, kurioje daugiausiai vitaminų ir mineralų, todėl jie nėra tokie maistingi. Ryžiai taip pat skirstomi pagal ilgį. Tradicinėje Indijos ir Kinijos virtuvėse dažniausiai naudojami ilgagrūdžiai ryžiai, o Vakarų pasaulyje – trumpieji arba vidutinio grūdo ilgio ryžiai. Žmonės skirtingas ryžių rūšis renkasi pagal tai, ką ruošiasi gaminti, prieinamumą arba norą maitintis sveikiau!

 

Rizotas su graikiniais riešutais, kumpiu ir šafranu

 

  • 300 g trumpagrūdžių ryžių
  • 50 g rūkytos kiaulienos
  • 50 g parmezano
  • 50 g riebios grietinėlės
  • 240 ml jautienos sultinio
  • 100 g sauso baltojo vyno
  • 50 g sauso baltojo vermuto
  • Graikinių riešutų pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, šafrano pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Kumpį labai plonai supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti. Sudėti ryžius ir nuolatos maišant troškinti, kol taps permatomi, apie minutę. Supilti vyną ir virti, kol išgaruos alkoholis. Tada supilti sultinį. Graikinius riešutus stambiai supjaustyti, petražoles susmulkinti. Kai ryžiai sugers sultinį, supilti grietinėlę ir vermutą. Nuolatos maišant virti dar minutę. Sudėti graikinius riešutus, petražoles, tarkuotą parmezano sūrį, prieskonius. Nukelti nuo ugnies ir dar kartą išmaišyti. Papuošti graikinių riešutų puselėmis ir petražolėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 225 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Ryžių ir varškės apkepas

 

  • 150 g virtų ryžių
  • 150 g varškės
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 4 – 5 šaukštai cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • Vaisių, džemo arba grietinės puošti

 

Gaminimas

 

Virtus ryžius sumaišyti su varške, cukrumi ir vanile. Išplakti kiaušinių baltymus iki putų. Tada atsargiai sumaišyti su ryžių ir varškės mase. Sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo indą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 – 35 minutes. Patiekti su vaisiais, džemu arba grietine.

 

4 žmonėms

100 g apie 131 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Desertas su ryžiais ir ananasais

 

  • 190 g ryžių
  • Ananasas
  • 240 ml ananasų sulčių (saldžių)
  • 150 g razinų
  • Mėtų puošti

 

Gaminimas

 

Ryžius šiek tiek apvirti. Supilti sultis, sudėti razinas, sumaišyti. Uždengti ir virti ant mažos ugnies 15 minučių, kol ryžiai visiškai išbrinks. Ananaso minkštimą supjaustyti kubeliais. Sumaišyti su virtais ryžiais ir razinomis. Desertą galima patiekti išskobtoje ananaso žievėje. Papuošti šviežiomis mėtomis.

 

4 žmonėms

100 g apie 136 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti