Rudens gėrybių aruodas (II dalis)
2020-11-17 08:30Sezono metu laikytis sveikos mitybos principų visai nesunku, o tinkamiausia tai pradėti daryti rudenį. Mat gamta dovanoja visą kraitę skanių daržovių ir vaisių. Be to, į gardžių patiekalų ruošimą galima įtraukti ir mažuosius.
Pirmą dalį skaitykite PASPAUDĘ ČIA.
Makaronai su moliūgų piurė
100 g 290 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 30 min.
- 450 g makaronų
- 90 g sviesto
- 2 česnako skiltelės
- 250 g moliūgo
- 80 ml pieno
- 80 ml grietinėlės
- 50 g parmezano
- 3 šaukšteliai smulkintų petražolių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato pagal skonį
Gaminimas
Makaronus išvirti pasūdytame vandenyje, nusunkti ir atidėti. Česnakus nulupti, susmulkinti ir pakepinti svieste apie 2 min. Moliūgą sutrinti iki vientisos masės. Supilti pieną, grietinėlę, pagardinti muskatu. Dar kartą išmaišyti ir kaitinti apie 2 min. Sudėti tarkuotą parmezaną ir maišant kaitinti, kol sūris išsilydys. Galiausiai sudėti išvirtus makaronus, pagardinti prieskoniais ir maišant kaitinti, kol masė taps vientisa. Patiekiant apibarstyti petražolėmis.
Vištiena su daržovėmis
100 g 220 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 45 min.
- 570 g valgomųjų batatų
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 680 g vištienos krūtinėlės
- Nedidelis brokolis
- Raudonasis svogūnas
- 3 česnako skiltelės
- 70 g karijų riešutų
- 50 g džiovintų spanguolių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, džiovintų čiobrelių, petražolių, rozmarinų, šalavijų, muskato pagal skonį
Gaminimas
Batatus nulupti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Apšlakstyti šaukštu aliejaus, išmaišyti ir sudėti į kepimo indą. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, brokolį suskaidyti žiedynais, svogūną nulupti ir susmulkinti. Smulkintas daržoves sumaišyti. Apibarstyti smulkintomis česnako skiltelėmis ir apšlakstyti likusiu aliejumi. Pagardinti prieskoniais, gerai išmaišyti. Paruoštą masę dėti šalia kepančių batatų. Kepti dar apie 20 min. Tuomet išimti apibarstyti riešutais, spanguolėmis, išmaišyti ir nedelsiant patiekti.
Kukurūzų kruopų košė su grybais
100 g 215 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 40 min.
- 500 ml pieno
- 810 ml daržovių sultinio
- 220 g smulkintų kukurūzų kruopų (Polenta)
- 110 g fontinos sūrio
- Šaukštas sviesto
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 450 g pievagrybių
- 2 česnako skiltelės
- 2 šaukštai raudonojo vyno acto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų pagal skonį
Gaminimas
Į pieną supilti daržovių sultinį ir kaitinti, kol užvirs. Suberti kukurūzų kruopas ir vis pamaišant virti apie 20 min. Sudėti tarkuotą sūrį, sviestą, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti, kad sūris išsilydytų. Palikti šiltai. Grybus susmulkinti ir kepti ant vidutinės ugnies apie 12 min. Sudėti ir smulkintas česnako skilteles, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir dar kepti apie 3 min. Nuimti nuo viryklės, įmaišyti actą. Košę išdėlioti į paruoštus indelius, ant viršaus uždėti po 3 šaukštus grybų masės ir apibarstyti smulkintais žalumynais.
Daržovių kesadilijos
100 g 350 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 1 val. 15 min.
- 2 nedideli valgomieji batatai
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Česnako skiltelė
- 400 g lapinio kopūsto
- 100 g konservuotų pupelių
- 90 g čederio
- 4 didelės viso grūdo tortilijos
- Druskos, aitriosios paprikos miltelių, kumino, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Batatus keliose vietose subadyti šakute ir sudėti į kepimo indą. Kepti apie 55 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui išimti, leisti šiek tiek atvėsti, nulupti ir susmulkinti. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Česnaką susmulkinti ir pakepti aliejuje apie 2 min. Sudėti smulkintą lapinį kopūstą, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir kepti dar apie 4 min. Nuimti nuo viryklės. Tortilijas ruošti taip: iki pusės aptepti batatų mase, ant viršaus paskirstyti lapinio kopūsto masę, tada šiek tiek konservuotų pupelių ir apibarstyti tarkuotu čederiu.Taip paruoštą perlenkti pusiau. Kepti likusiame aliejuje apie 4 min. iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti su pomidorų ar graikiško jogurto padažu.
Kitokia pica
100 g 210 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 1 val. 35 min.
Pagrindui:
- 400 g moliūgo
- 3 šaukštai maltų linų sėmenų
- 160 g kukurūzų miltų
- 120 g avinžirnių miltų
- Šaukštelis džiovintų raudonėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Įdarui:
- 5 šaukštai pesto padažo
- Nedidelė cukinija
- 2 pomidorai
- 200 g mocarelos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Moliūgą parpjauti pusiau, pašalinti sėklas ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Įpilti šlakelį vandens, kad iki pusės semtų moliūgą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui išimti, leisti atvėsti ir sutrinti. 2 šaukštus linų sėmenų sumaišyti su 4 šaukštais vandens. Palikti apie 5 min. Paskui sumaišyti su trintu moliūgu, kukurūzų, avinžirnių miltais, likusiais linų sėmenimis, pagardinti raudonėliu ir prieskoniais. Kai masė tampa vientisa, perpilti į paruoštą kepimo indą suformuojant didelį apskritimą. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Plonomis juostelėmis supjaustyti cukiniją, griežinėliais pomidorus ir mocarelą. Iškepusį pagrindą aptepti pesto padažu, dėti daržoves ir sūrį. Pagardinti prieskoniais. Kepti dar apie 10 min., kol mocarela išsilydys.
Slyvų pyragas
100 g 430 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas: 1 val.
- 400 g slyvų
- 4 kiaušiniai
- 200 g natūralaus jogurto
- 300 g cukraus
- 250 ml aliejaus
- 300 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
Gaminimas
Slyvas perpjauti pusiau. Atidėti. Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su jogurtu, suberti cukrų ir supilti aliejų. Masė turi būti vientisa. Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais. Tada sumaišyti abi dalis ir tešlą supilti į kepimo indą. Ant viršaus lengvai įspaudžiant sudėti slyvų puseles. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Galima patiekti su ledais.