Ruduo dosnus sodo gėrybių. Nuo medžių krinta prisirpę obuoliai, kriaušės, slyvos… Deja, šios ilgai šviežios nesilaiko, tad tenka sukti galvą, kur panaudoti. Metas pasigaminti gardžių desertų su slyvomis ir pradžiuginti ne tik šeimos narius, bet ir draugus!

 

Slyvų pyragas

 

6 porcijos

100 g 387 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 125 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 120 g cukraus
  • 115 g minkšto sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 12 slyvų
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštas cinamono
 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Cukrų (porą šaukštų atsidėti) išsukti su sviestu, įmaišyti kiaušinius ir perplakti. Pamažu maišant suberti miltų mišinį. Maišyti, kol tešloje neliks gumulėlių. Supilti į maždaug 25 cm skersmens riebalais išteptą kepimo formą. Ant viršaus išdėlioti perpjautas slyvas be kauliukų. Apšlakstyti citrinos sultimis, apiberti cinamonu ir pora šaukštų cukraus. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Rekomenduojama patiekti šiltą su ledais, bet gardus ir vienas.

 

Rustic,Plum,Cake,On,Dark,Wooden,Background

 

Slyvos šokolade

 

5 porcijos

100 g 324 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

  • 200 g džiovintų slyvų
  • 120 g juodojo šokolado
  • Pusė šaukštelio kardamono
 

GAMINIMAS. Slyvas pamirkyti karštame vandenyje, kad suminkštėtų. Garų vonelėje išlydyti šokoladą, įmaišyti kardamoną. Mirkytas slyvas nusausinti ir apvolioti šokolade iš visų pusių. Bent valandą šaldyti, kad šokoladas sustingtų.

 

Delicious,Chocolate,Candies,With,Prunes,In,Plate,On,Wooden,Board,

 

Migdolinis braunis su slyvomis

 

8 porcijos

100 g 421 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 200 g juodojo šokolado
  • 100 g sviesto
  • 150 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g migdolų miltų
  • 6 slyvos
  • Kakavos pabarstyti
 

GAMINIMAS. Šokoladą išlydyti kartu su sviestu, įmaišyti cukrų. Įmušti kiaušinius, išplakti. Suberti migdolų miltus, permaišyti. Slyvas supjaustyti skiltelėmis ir įmaišyti į tešlą. Viską supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti apibarsčius kakava.

 

??????????

 

Orkaitėje keptos slyvos

 

6 porcijos

100 g 247 kcal

Ruošti 1 val.

 

  • 700 g slyvų
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 2 šaukštai apelsino sulčių
  • 60 ml baltojo sauso vyno
  • 2 cinamonų lazdelės
  • Keli gvazdikėliai

GAMINIMAS.  Slyvas perpjauti pusiau, išimti kauliukus. Tvarkingai sudėti kepimo formoje. Medų sumaišyti su vanile, apelsino sultimis, vynu ir apšlakstyti slyvas. Įterpti cinamono lazdeles, gvazdikėlius. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Gardu patiekti su ledais, biskvitu, galima naudoti kaip pyragų ar kitų kepinių įdarą.

 

Oven-baked,Plums,With,Cinnamon,And,Brown,Sugar

 

Tradicinės Moravijos bandelės

 

16 vnt.

100 g 369 kcal

Ruošti 3 val.

 

TEŠLAI:

 
  • 520 g kvietinių miltų
  • 40 g mielių
  • 100 g cukraus
  • 180 ml pieno
  • 110 g sviesto
  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Pusė šaukštelio druskos
 

ĮDARUI:

  • 200 g slyvų džemo
  • 200 g kreminio sūrio
 

PABARSTUKAMS:

  • 110 g sviesto
  • 130 g cukraus
  • 130 g miltų
 

GAMINIMAS. Miltus suberti į didelį dubenį, viduryje padaryti skylę, ten sudėti mieles, užberti šaukštelį cukraus ir užpilti 50 ml šilto pieno. Viską permaišyti šakute ir palikti 30 min. pakilti. Ištirpinti sviestą, sumaišyti su likusiu cukrumi, pienu, tryniais, citrinos žievele, vanile ir žiupsneliu druskos. Įmaišyti į miltų ir mielių masę. Tešlą minkyti bent 10 min., kol taps minkšta, nebelips prie rankų. Palikti kilti dar 45 min. Pakilusią iškočioti maždaug iki 0,5 cm storio ir padalinti į 16 lygių dalių. Į kiekvienos jų centrą dėti po šaukštelį įdaro, kuriam paruošti džemą sumaišyti su sūriu. Kraštus užlenkti, kad įdaras neišbėgtų. Viršų apibarstyti trupiniais: sumaišyti visus tam skirtus ingredientus ir pertrinti pirštais iki stambių trupinių. Paruoštas bandeles palikti 30 min., kad mielinė tešla dar kartą pakiltų. Kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Traditional,Moravian,Pies,With,Plum,Jam,,Curd,Filling,And,Crumble

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė