Rudeniu kvepiantys desertai su slyvomis
2023-10-03 07:28Ruduo dosnus sodo gėrybių. Nuo medžių krinta prisirpę obuoliai, kriaušės, slyvos… Deja, šios ilgai šviežios nesilaiko, tad tenka sukti galvą, kur panaudoti. Metas pasigaminti gardžių desertų su slyvomis ir pradžiuginti ne tik šeimos narius, bet ir draugus!
Slyvų pyragas
6 porcijos
100 g 387 kcal
Ruošti 1 val.
- 125 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 120 g cukraus
- 115 g minkšto sviesto
- 2 kiaušiniai
- 12 slyvų
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- Šaukštas cinamono
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Cukrų (porą šaukštų atsidėti) išsukti su sviestu, įmaišyti kiaušinius ir perplakti. Pamažu maišant suberti miltų mišinį. Maišyti, kol tešloje neliks gumulėlių. Supilti į maždaug 25 cm skersmens riebalais išteptą kepimo formą. Ant viršaus išdėlioti perpjautas slyvas be kauliukų. Apšlakstyti citrinos sultimis, apiberti cinamonu ir pora šaukštų cukraus. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Rekomenduojama patiekti šiltą su ledais, bet gardus ir vienas.
Slyvos šokolade
5 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g džiovintų slyvų
- 120 g juodojo šokolado
- Pusė šaukštelio kardamono
GAMINIMAS. Slyvas pamirkyti karštame vandenyje, kad suminkštėtų. Garų vonelėje išlydyti šokoladą, įmaišyti kardamoną. Mirkytas slyvas nusausinti ir apvolioti šokolade iš visų pusių. Bent valandą šaldyti, kad šokoladas sustingtų.
Migdolinis braunis su slyvomis
8 porcijos
100 g 421 kcal
Ruošti 1 val.
- 200 g juodojo šokolado
- 100 g sviesto
- 150 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 250 g migdolų miltų
- 6 slyvos
- Kakavos pabarstyti
GAMINIMAS. Šokoladą išlydyti kartu su sviestu, įmaišyti cukrų. Įmušti kiaušinius, išplakti. Suberti migdolų miltus, permaišyti. Slyvas supjaustyti skiltelėmis ir įmaišyti į tešlą. Viską supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti apibarsčius kakava.
Orkaitėje keptos slyvos
6 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 1 val.
- 700 g slyvų
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai apelsino sulčių
- 60 ml baltojo sauso vyno
- 2 cinamonų lazdelės
- Keli gvazdikėliai
GAMINIMAS. Slyvas perpjauti pusiau, išimti kauliukus. Tvarkingai sudėti kepimo formoje. Medų sumaišyti su vanile, apelsino sultimis, vynu ir apšlakstyti slyvas. Įterpti cinamono lazdeles, gvazdikėlius. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Gardu patiekti su ledais, biskvitu, galima naudoti kaip pyragų ar kitų kepinių įdarą.
Tradicinės Moravijos bandelės
16 vnt.
100 g 369 kcal
Ruošti 3 val.
TEŠLAI:
- 520 g kvietinių miltų
- 40 g mielių
- 100 g cukraus
- 180 ml pieno
- 110 g sviesto
- 2 kiaušinių tryniai
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Pusė šaukštelio druskos
ĮDARUI:
- 200 g slyvų džemo
- 200 g kreminio sūrio
PABARSTUKAMS:
- 110 g sviesto
- 130 g cukraus
- 130 g miltų
GAMINIMAS. Miltus suberti į didelį dubenį, viduryje padaryti skylę, ten sudėti mieles, užberti šaukštelį cukraus ir užpilti 50 ml šilto pieno. Viską permaišyti šakute ir palikti 30 min. pakilti. Ištirpinti sviestą, sumaišyti su likusiu cukrumi, pienu, tryniais, citrinos žievele, vanile ir žiupsneliu druskos. Įmaišyti į miltų ir mielių masę. Tešlą minkyti bent 10 min., kol taps minkšta, nebelips prie rankų. Palikti kilti dar 45 min. Pakilusią iškočioti maždaug iki 0,5 cm storio ir padalinti į 16 lygių dalių. Į kiekvienos jų centrą dėti po šaukštelį įdaro, kuriam paruošti džemą sumaišyti su sūriu. Kraštus užlenkti, kad įdaras neišbėgtų. Viršų apibarstyti trupiniais: sumaišyti visus tam skirtus ingredientus ir pertrinti pirštais iki stambių trupinių. Paruoštas bandeles palikti 30 min., kad mielinė tešla dar kartą pakiltų. Kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė