Iš Viduržemio jūros regiono kilę krapai dabar plačiai paplitę visame pasaulyje ir auginami nuo Egipto iki Šiaurės Amerikos. Universali, ypatingo skonio kiekvienam patiekalui suteikianti žolelė nepamainoma virtuvėje, tačiau ar tokia pat svarbi sveikatai?

 

Greitai pasklido po pasaulįFresh,Dill,From,The,Garden,On,The,Old,Wooden,Table

 

Krapai auginami ne vieną tūkstantį metų. Manoma, kad jų pavadinimas kilo iš norvegų arba anglosaksų kalbos žodžio dylle (nuraminti arba užliūliuoti). Archeologai spėja, kad jų ragauta jau senovės Egipte, kur vartoti kaip raminamasis vaistas. Eberso papiruse (medicininis tekstas, rašytas apie 1550 m. pr. Kr.), rastame Egipto faraono Amenchotepo II kape, krapus siūlyta vartoti kaip skausmą malšinančią priemonę. Krapai taip pat buvo populiarūs tradicinėje persų medicinoje ir ajurvedoje, daugiausia virškinimo problemoms gydyti. Senovės graikai degindavo krapų eterinį aliejų namuose, naudodavo ypatingam vynui gaminti. Prieš užmigdami ant pavargusių akių dėdavo krapų šakelių, tikėdamiesi ramaus miego. Senovės graikai ir romėnai manė, kad krapais galima išgydyti sužeistus kareivius, suteikti jiems narsumo ir drąsos. Be to, šis prieskonis buvo mėgstamas dėl gydomųjų savybių ir laikomas turto ženklu. Karolis Didysis, keldamas puotas, įsakydavo gausiai naudoti krapus. Viduramžiais manyta, kad krapų aromatas apsaugo nuo raganų, todėl buvo kabinami aplink namus. Ironiška, bet magai burdami irgi naudodavo krapus. Į Šiaurės Ameriką krapų atvežė ankstyvieji kolonistai. Jų sėklos buvo dalijamos ilgose pamaldose vaikams, kad nejaustų alkio. Be to, naudoti geram burnos kvapui, skrandžio sutrikimams malšinti ir vidurių pūtimui mažinti. Nenuostabu, kad amerikiečiai kasmet jų suvartoja daugiau nei 500 mln. kg. Rytų Europos imigrantai į Naująjį Pasaulį atvežė daug tradicinių patiekalų su krapais receptų.

 

Laikymo sąlygos

 

Norėdami išlaikyti šviežius krapus, pirmiausia lengvai apšlakstykite vandeniu, laisvai suvyniokite šakeles į popierinį rankšluostį ir dėkite į plastikinį maišelį su užtrauktuku. Laikykite krapus šaldytuvo daržovių stalčiuje iki savaitės. Jei norite ilgiau išlaikyti šviežius, galite užšaldyti. Šakeles sudėkite į šaldymo maišelį ir dėkite į šaldiklį. Geriausia laikyti iki 6 mėnesių, kad skonis nepakistų. Sušaldyti krapai naudojami gaminant maistą prieš tai neatšildžius. Džiovintus krapus ir jų sėklas laikyti sandariame inde, vėsioje tamsioje vietoje iki metų.

 

Nauda sveikatai

 

Saugo nuo daugybės ligų. Antioksidantai – tai natūralūs junginiai, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų. Ištirta, kad vartojant maisto produktų, kuriuose gausu antioksidantų, mąžta lėtinis uždegimas, apsisaugoma nuo širdies ligų, Alzheimerio, reumatoidinio artrito, net tam tikrų vėžio rūšių. Nustatyta, kad tiek krapų sėklose, tiek lapuose yra daug antioksidantinių savybių turinčių augalinių junginių.

 

Flavonoidai. Susiję su mažesne širdies ligų, insulto ir kai kurių vėžio rūšių rizika. Taip svarbūs smegenų sveikatai.

 

Terpenoidai. Šie junginiai, randami eteriniuose aliejuose, saugo nuo kepenų, širdies, inkstų ir smegenų ligų.

 

Taninai. Atsakingi už daugelio augalinių maisto produktų kartumą, turi stiprių antioksidantinių savybių, taip pat antimikrobinį poveikį.

 

Stiprina širdį. Širdies ligos – pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje. Tačiau PSO nustatė, kad beveik 75 % širdies ligų atvejų pavyktų išvengti sumažinus rizikos veiksnius: prastą mitybą, rūkymą, mankštos trūkumą. Papildomi veiksniai – padidėjęs kraujospūdis, trigliceridų ir blogojo cholesterolio kiekis, taip pat lėtinis uždegimas. Įrodyta, kad flavonoidai, esantys krapuose, saugo širdies sveikatą, nes turi stiprių antioksidantinių ir nuo uždegimo sergstinčių savybių. Be to, tyrimai su gyvūnais parodė, kad krapų ekstraktas mažina blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Ištyrus 91 žmogų, turintį aukštą bendrojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį, nustatyta, kad vartojant po 6 krapų ekstrakto tabletes kasdien 2 mėnesius, bendras cholesterolio ir trigliceridų kiekis pagerėjo, tačiau nepakito gerojo cholesterolio kiekis.

 

Mažina cukraus kiekį kraujyje. Per didelis cukraus kiekis kraujyje kelia nerimą daugeliui. Mat tokiu atveju gali padidėti atsparumas insulinui, gresia metabolinis sindromas ir II tipo cukrinis diabetas. Manoma, kad krapai mažina cukraus kiekį kraujyje. Keli tyrimai su diabetu sergančiais gyvūnais parodė, kad kasdien vartojant krapų ekstrakto cukraus kiekis kraujyje reikšmingai pagerėjimo.

 

Turi priešvėžinių savybių. Monoterpenai yra natūralūs augaliniai junginiai, turintys priešvėžinių, antivirusinių, priešgrybelinių savybių. Jų gausiai randama krapų eteriniame aliejuje. Vienas iš monoterpenų, d-limonenas, padeda išvengti plaučių, krūties ir storosios žarnos vėžio.

   

Naudingosios medžiagos    100 g

Angliavandeniai 7 g

Maistinės skaidulos 2,1 g

Baltymai 3,5 g

Vitaminas C  85 mg

Natris 61 mg

Kalis 738 mg

Kalcis 208 mg

Geležis 6,6 mg

Magnis 55 mg

100 g 43 kcal

 

Kreminiai itališki virtinukai

 

2 porcijos

100 g 704 kcal

Ruošti 15 min.

 
  •  350 g itališkų virtinukų
  •  150 ml riebios grietinėlės
  •  Maža cukinija
  •  Karštai rūkyto upėtakio filė
  •  50 g krapų
  •  Druskos pagal skonį

GAMINIMAS. Virtinukus išvirti, kaip nurodyta. Kitame puode įkaitinti grietinėlę. Įmaišyti tarkuotą cukiniją ir virti 5 min., kol suminkštės. Įmaišyti smulkintą upėtakį ir krapus. Viską pakaitinti dar 3 min. ir pasūdyti. Virtinukus nukošti ir aplieti gautu padažu.

 

Lašiša su krapais

 

8 porcijos

100 g 299 kcal

Ruošti 35 min.

 
  •  140 g graikiško jogurto
  •  2 šaukštai Dižono garstyčių
  •  Citrina
  •  Šaukštas smulkintų krapų
  •  Šaukštas kaparėlių
  •  500 g lašišos filė
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

GAMINIMAS. Jogurtą sumaišyti su garstyčiomis, tarkuota citrinos žievele, krapais ir kaparėliais, pagardinti prieskoniais. Žuvį supjaustyti į 8 dalis ir dėti į kepimo indą, išklotą folija. Kepti po 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC. Išėmus aptepti paruoštu padažu.

 

Cooked,Salmon,Fillets,With,Dill,Sauce,On,White,Plate

   

Autorius Monika Budnikienė