Pudingas – gabalėlis dangaus
2023-03-31 10:46Nors purus ir švelnus desertas dažniausiai ruošiamas ypatingoms progoms, norint palepinti skonio receptorius, keptas pudingas, dar vadinamas apkepu, saldžia apkepėle, gali būti puikus pasirinkimas pusryčiams arba vėlyvai vakarienei. Patiekalas – maistingas, kaloringas, tačiau neapsunkina kūno. Atvirkščiai, kiekvienas kąsnelis dovanoja dangišką malonumą.
Su maskarpone
6 porcijos
100 g 660 kcal
Ruošti 1 val.
- 80 g sviesto
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- 80 ml citrinos sulčių
- 3 kiaušiniai
- 360 g miltelinio cukraus
- 125 g miltų su kildinimo medžiagomis
- 125 ml pieno
- 250 g maskarponės
- Sviesto kepti
- 120 g cukraus
- Citrina
- Uogų, mėtų lapų puošti
GAMINIMAS. Ištirpintą sviestą, citrinos žievelę ir sultis, trynius, miltelinį cukrų, miltus, pieną ir pusę maskarponės išmaišyti iki vientisos masės. Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į citrininę masę. Tešlą supilti į šešis kepimo indelius, išteptus sviestu. Formeles dėti į skardą, iki pusės pripiltą karšto vandens. Kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC.
120 g cukraus, 50 ml vandens ir griežinėliais supjaustytą citriną užvirinti ir kaitinti 5 min. Išimti riekeles iš sirupo, sudėti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Palikti 5 min., kad atvėstų. Iškeptą pudingą aptepti likusia maskarpone, papuošti cukruotais citrinos griežinėliais, uogomis ir mėtų lapais.
Su vyšnių uogiene
4 porcijos
100 g 680 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 670 g nusausintų vyšnių be kauliukų
- 150 g miltų su kildinimo medžiagomis
- 35 g kakavos miltelių
- 100 g miltelinio cukraus
- 20 g kokosų drožlių
- 125 ml kokosų pieno
- 80 g tirpinto sviesto
- Kiaušinis
- 80 g rudojo cukraus
- 250 ml verdančio vandens
- 125 ml uogienės sirupo
- Sviestos kepti
- Vanilinių ledų, vyšnių puošti
GAMINIMAS. Kepimo indelius sutepti sviestu, sudėti vyšnias. Indėlius sudėti į skardą.
Sumaišyti miltus, 2 šauktus kakavos, miltelinį cukrų ir kokoso drožles. Atskirai išplakti pieną, sviestą ir kiaušinį. Sumaišyti su biriais produktais iki vientisos masės. Tešlą tolygiau supilti ant vyšnių.
Sumaišyti rudąjį cukrų ir likusią kakavą. Mišinį tolygiai suberti ant pudingo.
Verdantį vandenį sumaišyti su uogienės sirupu. Atsargiai užlieti ant pudingo. Kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC. Palikti 5 min. atvėsti. Patiekti su ledų rutuliukais ir vyšniomis.
Su sutirštintu pienu
8 porcijos
100 g 828 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 400 g brijošių
- 100 g juodojo šokolado
- 770 g saldinto sutirštinto pieno
- 580 ml grietinėlės
- 8 kiaušiniai
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- Sviesto kepti
- 110 g miltelinio cukraus
GAMINIMAS. Bandelės supjaustyti 1 cm storio riekelėmis. Sudėti į sviestu išteptą skardą. Tarp sluoksnių pabarstyti ¾ šokolado.
Sutirštintą pieną išplakti su 500 ml grietinėlės, kiaušiniais, vanilės ekstraktu. Užpilti bandeles ir palikti 30 min., kad susigertų. Viršų pabarstyti likusiu šokoladu. Kepti 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC.
Į miltelinį cukrų įpilti 60 ml vandens ir maišant lėtai virti 10 min. iki auksinės spalvos. Nukėlus atsargiai įmaišyti likusią grietinėlę. Palikti 15 min., kad sutirštėtų. Pudingą patiekti apšlaksčius kremu.
Su ryžiais ir citrinomis
4 porcijos
100 g 610 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 500 ml pieno
- 300 ml grietinėlės
- Šaukštelis vanilės pastos
- 155 g miltelinio cukraus
- Cinamono lazdelė
- 150 g baltų ryžių
- 6 kiaušiniai
- 60 ml šviežių citrinos sulčių
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- Sviesto kepti
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Pieną, grietinėlę, vanilės pastą, miltelinį cukrų, cinamono lazdelę lėtai virti 2 min. Nukelti ir palikti 10 min. Išimti cinamono lazdelę.
Ryžius išvirti, nukošti.
Kiaušinius išplakti su citrinos sultis ir žievele. Sumaišyti su pieno mišiniu. Sudėti ryžius ir gerai išmaišyti. Masę tolygiai supilti į kepimo indą, išteptą sviestu. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Su imbieru
6 porcijos
100 g 287 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 500 ml pieno
- 250 ml grietinėlės
- Nuluptas imbiero gabaliukas (1 x 5 cm)
- 2 šaukšteliai tarkuotos apelsino žievelės
- 75 g baltų ryžių
- 70 g miltelinio cukraus
- 4 kiaušiniai
- Cinamono, vanilinio cukraus pagal skonį
- Sviesto kepti
GAMINIMAS. Pieną, grietinėlę, tarkuotą imbierą, apelsino žievelę lėtai užvirinti. Palikti uždengus 30 min. Perkošti per smulkų sietelį, pašalinti imbierą ir žievelę.
Ryžius išvirti, nukošti.
Pieno mišinį sumaišyti su kiaušiniais, milteliniu ir vaniliniu cukrumi. Įmaišyti ryžius. Pagardinti cinamonu. Masę supilti į kepimo indą, išteptą sviestu. Dėti į skardą ir iki pusės įpilti verdančio vandens. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 oC.
Su šokoladu ir avietėmis
4 porcijos
100 g 630 kcal
Ruošti 1 val.
- 125 g sviesto
- 150 g juodojo šokolado (70 % kakavos)
- 110 g miltelinio cukraus
- 3 kiaušiniai
- 50 g miltų
- 100 g šaldytų aviečių
- Sviesto kepti
- Uogų, miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Ištirpinti sviestą ir šokoladą. Palikti 10 min. atvėsti. Elektriniu plaktuvu išplakti miltelinį cukrų su kiaušiniais. Palaipsniui įmaišyti šokolado masę. Suberti miltus. Išmaišyti. Tešlą padalinti į keturis kepimo indelius, išteptus sviestu. Dėti aviečių ir jas įspausti. Kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 oC. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi ir papuošus uogomis.
Autorius Jurgita Ramanauskienė