Prieskoninės Kalėdos
2014-12-09 16:16Kasmet vis populiaresnės šv. Kalėdų dovanos – kvapnios ir valgomos. Dažniausiai tai – įvairūs saldainiai, sausainiai, meduoliai, pyragai… Tačiau ne mažiau šildanti ir jauki žiemos saulėgrįžos dovana – prieskoniai ir jų mišiniai. Ypač pagaminti su meile namuose. Ne mažiau svarbu, ne tik laikytis tikslių rekomendacijų, kaip gaminti vieną ar kitą maisto produktą, bet ir dailiai jį įpakuoti. Dovana turi traukti akį ir iškart kelti šventines asociacijas. Tam tinka blizgučiai, raudona spalva, eglių ar kitų spygliuočių šakelės bei kortelės su šiltais palinkėjimais.
Cukruotos apelsinų žievelės
- 3 apelsinai
- 300 g cukraus
- 180 ml vandens
Gaminimas
Gerai nuplauti apelsinus. Nupjauti viršutines ir apatines vaisių dalis. Kiekvieno apelsino žievelę įpjauti į keturias dalis. Gražiai nulupti, pašalinti baltą dalį. Supjaustyti žievelę smulkesnėmis juostelėmis. Užpilti šaltu vandeniu. Užvirinti ant didelės ugnies. Nukošti vandenį. Procesą pakartoti dar du kartus. Atskirai išmaišyti cukrų ir vandenį ir užvirti. Kai užvirs, ant mažos ugnies kaitinti dar 8 – 9 minutes. Sudėti apelsinų žieveles ir virti 45 minutes. Nemaišyti, kad nesusikristalizuotų cukrus. Jei reikia, tiesiog pakelti puodą ir apsukti. Apelsinų žievelės, baigiant virti, turi būti padengtos sirupu ir permatomos. Jas sudėti į sietelį ir palikti, kad nuvarvėtų sirupas ir išdžiūtų (4 – 5 valandas). Kai šiek tiek pravės, bet bus lanksčios, žieveles susukti. Laikyti sandariame inde. Cukruotomis apelsinų žievelėmis galima gardinti arbatą, įvairius kepinius.
100 g apie 209 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
2 stiklainiai
Aitriųjų paprikų aliejus
- 450 ml alyvuogių aliejaus
- 20 g aitriųjų paprikų dribsnių
- 3 – 4 džiovintos aitriosios paprikos
Gaminimas
Sušildyti alyvuogių aliejų, suberti aitriųjų paprikų dribsnius, sudėti džiovintas aitriąsias paprikas ir pakaitinti ant mažos ugnies dar 3 – 4 minutes. Palikti, kad šiek tiek atvėstų. Tada išpilstyti aliejų į stiklinius, sandarius butelius per piltuvėlį. Sudėti aitriąsias paprikas. Laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Kartą per savaitę butelius pakratyti. Ilgainiui aliejus įgaus gražią rausvą spalvą ir ypatingą aštrumą. Prieskoninis aliejus – puiki ir originali dovana, kurią dovanos gavėjas galės naudoti salotoms, padažams, troškiniams, sriuboms bei kitiems patiekalams gardinti. Kad atrodytų šventiškai, aliejų supilti į dekoratyvinius butelius, prie kamštelio pritvirtinti kalėdinį palinkėjimą ir aprišti kaspinėliu.
100 g apie 744 kcal
Paruošimo laikas: 20 min
30 porcijų
Karšto šokolado mišinys
- 120 g kakavos miltelių
- 200 g miltelinio cukraus
- 250 g pieno miltelių
- Šaukštelis druskos
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Maltos aitriosios paprikos pagal skonį
Gaminimas
Sumaišyti visas sausas sudedamąsias dalis. Supilti į sandarius indelius. Ant jų užklijuoti instrukcijas, kaip pasigaminti karšto šokolado gėrimą: „Pagal skonį įdėti kakavos mišinio, užpilti karštu vandeniu. Labai skanu vietoj vandens, pilti karštą pieną“. Šį mišinį galima padovanoti kartu su migdoliniais sausainiais, kurių receptą rasite žemiau.
100 g apie 418 kcal
Paruošimo laikas: 5 min
4 – 5 porcijos
Migdoliniai sausainiai
- 200 g cukraus
- 200 g maltų migdolų
- 5 kiaušinių baltymai
- Migdolų puošti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Kiaušinių baltymus išplakti su žiupsneliu druskos. Paskui plakant, supilti cukrų, kol susidarys standžios putos. Supilti maltus migdolus ir gerai išmaišyti. Su šaukštu dėti tešlą ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Ant kiekvieno sausainio viršaus įspausti po migdolą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 150 laipsnių, 30 – 35 minutes. Atvėsusius sausainius sudėti į gražiai dekoruotą, kalėdinę dėžutę.
100 g apie 338 kcal
Paruošimo laikas: 50 min
8 porcijos