Plovas – kiekvienam pagal skonį
2019-04-24 08:39Rytiečiai sako, kad yra tiek plovo rūšių, kiek pasaulyje musulmonų. Artimuosiuose Rytuose pradėtas gaminti plovas išpopuliarėjo ir Lietuvoje. Itin populiarus uzbekiškas plovas su aviena. Tačiau pasaulyje yra gausybė dar neragautų plovų receptų, kuriuos verta išbandyti!
Uzbekiškas su aviena
100 g apie 170 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 0,5 kg avienos
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- 400 g ryžių
- Galvutė česnako
- Raudona saldžioji paprika
- 1 l vandens
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, kario miltelių pagal skonį
Gaminimas
Mėsą susmulkinti ir pakepinti. Tuomet suberti smulkintus svogūnus, morkas ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 10 min. Tada suberti ryžius, smulkintus česnakus, paprikas, pagardinti prieskoniais, supilti vandenį ir kaitinti ant silpnos ugnies 20–30 min. Patiekti karštą.
Aštrus su paprikomis
100 g apie 160 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 2 aitriosios paprikos
- 500 g avienos
- 2 svogūnai
- 2 galvutės česnakų
- 3 morkos
- 0,5 šaukštelio pankolių sėklų
- 500 g ryžių
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, kalendrų pagal skonį
Gaminimas
Mėsą, svogūnus susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir kepti ant silpnos ugnies apie 30 min. Tuomet sudėti smulkintus česnakus, paprikas, tarkuotas morkas, suberti pankolių sėklas ir kepti dar apie 10 min. Ryžius išvirti. Patiekti su aviena ir daržovėmis. Galima papuošti česnakų galvutėmis ir aitriosiomis paprikomis.
Turkiškas vištienos
100 g apie 170 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 200 g vištos krūtinėlės
- 100 g vištos kepenėlių
- 500 ml vištienos sultinio
- 500 g ryžių
- 100 g žaliųjų žirnelių
- 2 šaukštai gliaudytų migdolų
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Ryžius užpilti verdančiu vandeniu ir laikyti, kol atvės. Tuomet nukošti ir kepti ant silpnos ugnies apie 10 min. Vištieną susmulkinti ir sumaišyti su sultiniu. Tada sudėti ryžius, likusius ingredientus, pagardinti prieskoniais ir kaitinti ant silpnos ugnies dar apie 15 min. Patiekti karštą. Galima papuošti džiovintomis datulėmis.
Azerbaidžano su žąsiena
100 g apie 200 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 350 g žąsienos
- Svogūnas
- Šaukštelis džiovintų šafranų
- 30 g džiovintų slyvų
- 150 g ryžių
- Morka
- 10 ml šafranų padažo
- Sviesto kepti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Mėsą stambiai supjaustyti, svogūną susmulkinti, pagardinti druska ir kepti ant silpnos ugnies apie 15 min. Tada suberti šafranus, slyvas ir troškinti dar apie 10 min. Ryžius išvirti. Paskui sumaišyti su tarkuotomis morkomis, padažu ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 10 min. Patiekti su žąsiena. Galima papuošti virtais kiaušiniais.
Kubietiškas su šonine
100 g apie 150 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 300 g šoninės
- 4 skiltelės česnako
- Svogūnas
- Raudona saldžioji paprika
- 400 g ryžių
- 100 g konservuotų pupelių
- 3 šaukšteliai kumino
- 500 ml vandens
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Šoninę, česnako skilteles susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tuomet suberti smulkintus svogūnus, paprikas, pagardinti prieskoniais ir kepti dar apie 10 min. Tada sudėti likusius ingredientus, supilti vandenį ir troškinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Galima patiekti papuošus mėgstamais smulkintais žalumynais.
Lietuviškas kiaulienos
100 g apie 140 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 500 g kiaulienos
- 2 svogūnai
- Raudona saldžioji paprika
- Morka
- 500 ml vandens
- 300 g ryžių
- 100 g pomidorų padažo
- Šaukštelis džiovintų bazilikų
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Mėsą, daržoves susmulkinti ir pakepinti. Tuomet sumaišyti su vandeniu, ryžiais, pagardinti prieskoniais ir troškinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Paskui supilti padažą, suberti bazilikus ir išmaišyti. Patiekti karštą.
Vegetariškas su cinamonu
100 g apie 90 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- Morka
- Raudona saldžioji paprika
- 100 g žaliųjų žirnelių
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 200 g ryžių
- Šaukštelis muskato miltelių
- Alyvuogių aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Ryžius išvirti. Morką, papriką susmulkinti ir kepti ant silpnos ugnies apie 15 min. Tuomet sudėti likusius ingredientus, pagardinti prieskoniais ir kepti dar apie 10 min. Patiekti su ryžiais.
Neįprastas su džiovintais vaisiais
100 g apie 70 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 30 g razinų
- 30 g džiovintų abrikosų
- 300 g vištienos filė
- 150 g ryžių
- Šaukštelis šafranų
- Sviesto kepti
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Vištieną susmulkinti, sumaišyti su razinomis, abrikosais ir kepti ant silpnos ugnies apie 10 min. Tuomet suberti virtus ryžius, šafranus, pagardinti druska ir kepti dar apie 20 min. Patiekti karštą.
- Uzbekijoje su plovu patiekiama žalioji arbata ir stiklinė šalto vandens. Arbatos į puodukus įsipilama labai nedaug, procesą vis kartojant. Taip visiems valgantiems parodoma pagarba.
- Geriausia plovą gaminti iš ilgagrūdžių ryžių, nes nėra krakmolingi ir visuomet išverda birūs.
- Ispaniška paella arba itališkas risotto labai primena plovą.
- Tadžikai plovą gamina kiekvieną penktadienį, o per šventes šis valgis privalomas. Plovą verda tik vyrai. Jo gaminama labai daug – žemėje iškasama 1,5 m duobė ugniai kūrenti. Plovas gaminamas lauko sąlygomis, specialiai pjaunamas avinas, nes susirenka minios žmonių.
- Afganistane populiarus smaragdinis plovas, gaminamas su špinatais, kurie nudažo ryžius gražia žalia spalva. Špinatai suteikia plovui švelnų skonį.
- Tarybų Sąjungoje šis patiekalas gamintas su lašiniais.