Rugsėjo mėnesį Vilniuje vyks pirmoji Lietuvoje veganų mugė „Vegfest LT“. Beveik pusšimtis gamintojų mugės lankytojams siūlys augalinių mėsos bei pieno produktų pakaitalų, veganiškų tortų, pyragų ir kitų saldumynų, įvairių ekologiškų produktų, be gyvūninio pluošto pagamintų drabužių bei aksesuarų, knygų apie augalinę mitybą ir veganų atributikos.

 

Foto0101

Mugės sumanytojos Ventės Viteikaitės teigimu, veganų bendruomenė Lietuvoje auga itin sparčiai. Socialiniame tinkle “Facebook” merginos įkurta grupė “Lietuvos veganai” šiuo metu jungia daugiau nei 8000 narių. “Tai sparčiausiai pasaulyje plintantis judėjimas. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama per pusę milijono veganų, o Izraelyje veganai sudaro daugiau nei 5% visų gyventojų“, – aiškino V.Viteikaitė. Tokio greito augimo nebegali ignoruoti ir verslas – prekybos centruose atsiranda atskiros veganiško maisto lentynos, o restoranai į meniu įtraukia vis daugiau patiekalų be gyvūninės kilmės produktų.

 

Mintis surengti „Vegfest LT“  Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. Jie itin populiarūs Vakarų Europoje, JAV, Kanadoje, Ausralijoje, Rusijoje. Į juos susirenka tūkstančiai žmonių. Pernykščiame Londono veganų festivalyje apsilankiusi mergina prisiminė, jog lankytojų buvo tiek daug, jog tam, kad patekti į vidų, teko daugiau nei valandą stovėti eilėje. Nemažai veganų renginių organizuojama ir kaimyninėse Lenkijoje bei Estijoje.

 

Pasak V.Viteikaitės, organizuoti renginį paskatino noras į vieną vietą suburti veganiškus bei veganams draugiškus verslus. Atrinkdama mugės dalyvius didžiausią dėmesį ji kreipė į nedideles, iš vietinių žaliavų gaminančias įmones. „Nesitikėjau, kad susidomėjimas bus toks didelis. Šiuo metu jau yra užpildytos beveik visos prekybos vietos“, – sakė pašnekovė. „Vegfest LT“ dalyvaus beveik pusšimtis įmonių.

 

Renginio lankytojai galės paragauti iš augalų pagamintų kumpių, dešrelių, pieno pakaitalų, veganiškų sūrių, varškės sūrelių, ledų, paskanauti be kiaušinių, grietinės ir sviesto iškeptų keksiukų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, veganiškų receptų knygų, be odos ir vilnos pagamintų drabužių, rankinių ir avalynės, marškinėlių su veganiškais užrašais bei kitos atributikos. Renginyje staliukus turės ir kelios gyvūnų teisių organizacijos – jų nariai nemokamai konsultuos visus besidominčius augaline mityba bei veganizmu. Mugės metu taip pat bus skaitomos paskaitos, surengta maisto gaminimo pamoka.

 

Veganišką gyvenimo būdą žmonės renkasi, nes jis sveikesnis, pigesnis, ne toks žalingas aplinkai. Veganai rečiau serga vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, alergijomis.

 

Veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų – mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių, medaus, atsisako kailių ir odos dirbinių, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką.

 

„Vegfest LT“ mugė vyks rugsėjo 10 d. Vilniaus viešbutyje „Panorama“ nuo 10 iki 16 val. Įėjimas į renginį nemokamas.

 

 

Pasak „Vegfest LT“ organizatorės Ventės Viteikaitės, veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu.

 

Organizatorių archyvo nuotraukos

Jonas Rožėnas

 

Sostinės kavinė „Chaika“, ką tik atidariusi saldumynų cechą, mugės lankytojus vaišins veganišku sūrio pyragu.

 

vegfest-foto0101

 

Įmonė “Datulės.lt” prekiaus šviežiomis ekologiškai užaugintomis datulėmis bei datulių pasta iš Saudo Arabijos.

 

vegfest-foto0102

 

Jauna ūkininkų šeima, sukūrusi prekės ženklą “Gamtos auksas”, siūlys šviežiai spausto aliejaus iš pačių išaugintų sėklų.

 

vegfest-foto0103

 

Veganų mugės ir festivaliai itin populiarūs Jungtinėje Karalystėje – čia veganų renginiai vyksta net mažuose miesteliuose.