Pikantiški desertai
2021-02-18 08:02Tikri gurmanai ieško ne tik išraiškingo skonio pagrindinių patiekalų ar užkandžių, bet ir desertų. Jie žino, kad skanėstas neprivalo būti saldus. Kai derinama tai, kas iš pirmo žvilgsnio nedera, pavyksta pagaminti gomuriui neįprastų, bet itin gardžių skanumynų.
Įdaryti triufeliai
100 g 350 kcal
6 porcijos
Ruošti 9 val.
- 200 g pusiau kieto sūrio
- 200 g tepamo varškės sūrio
- 30 g graikinių riešutų
- 50 g džiūvėsėlių
- Druskos pagal skonį
Pusiau kietą sūrį smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su varškės sūriu. Šlapiomis rankomis imti masės, suploti blynelį, į vidurį dėti riešutą ir susukti rutuliuką. Formuoti rutuliukus, kol baigsis masė. Saldainius apvolioti džiūvėsėliuose su druska, sudėti ant kepimo popierius. Per naktį šaldyti šaldytuve.
Becukriai sausainiai
100 g 380 kcal
5 porcijos
Ruošti 1 val.
- 200 g razinų
- 360 g migdolų miltų
- 2 šaukštai migdolų sviesto
- 60 ml kokosų aliejaus
- Šaukštelis cinamono
- Imbiero, druskos, muskato pagal skonį
Razinas užpilti virintu šiltu vandeniu ir pabrinkinti apie 10 min. Nukošti ir sutrinti iki vientisos masės. Suberti miltus, cinamoną, sudėti migdolų sviestą, supilti aliejų ir išmaišyti. Pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Išmaišyti tešlą. Drėgnu šaukštu arba šlapiomis rankomis formuoti nedidelius sausainius ir dėti juos į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti atvėsintus.
Dviejų sūrių sausainiai
100 g 200 kcal
5 porcijos
Ruošti 30 min.
- 360 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 3 šaukštai sviesto
- 90 g grujero
- 50 g parmezano
- Šaukštelis čiobrelio
- Šaukštelis aitriosios paprikos
- 300 ml pasukų
- Druskos pagal skonį
Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir lydytu sviestu. Minkyti rankomis, kol tešla sukibs į stambius trupinius. Suberti tarkuotus sūrius, čiobrelį, papriką, supilti pasukas ir išmaišyti. Išminkyti tešlą, ant miltais apibarstyto paviršiaus suformuoti pailgą ritinį. Supjaustyti. Sausainius sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ˚C temperatūros.
Obuolių traškučiai
100 g 100 kcal
6 porcijos
Ruošti 12,5 val.
- 4 obuoliai
- Žalioji citrina
- Šaukštelis aitriosios paprikos
- Šaukštelis imbiero
- Šaukštelis džiovintų mėtų
- Šaukštelis baziliko
- Pusė šaukštelio muskato
Nuplauti obuolius ir atsargiai pašalinti sėklalizdžius. Supjaustyti kuo plonesniais griežinėliais. Obuolius aplaistyti citrinos sultimis. Sumaišyti likusius ingredientus. Gauta mase tolygiai aplieti obuolių skilteles. Sudėti į paruoštą indą. Džiovinti džiovyklėje apie 12 val. Optimali temperatūra – 60 °C.
Bandelės iš sluoksniuotos tešlos
100 g 400 kcal
5 porcijos
Ruošti 40 min.
- 230 g pelėsinio sūrio
- 150 g konservuotų abrikosų
- 500 g sluoksniuotos tešlos
- Kiaušinio baltymas
- Šaukštas sezamų sėklų
- Druskos, muskato pagal skonį
Sūrį supjaustyti storesnėmis riekelėmis, abrikosus susmulkinti. Tešlą iškočioti ir supjaustyti nedideliais gabalėliais. Ant tešlos dėti po riekelę sūrio ir šaukštelį abrikosų. Gerai suvynioti ir tvirtai užspausti kraštus. Sudėti į paruoštą kepimo indą. Bandeles aptepti plaktu kiaušinio baltymu, apibarstyti sezamų sėklomis ir prieskoniais. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.
Neįprasti ledai
100 g 90 kcal
4 porcijos
Ruošti 7,5 val.
- 600 g pomidorų
- 600 g arbūzo
- 200 g cukraus
- Šaukštelis imbiero
- 2 šaukštai citrinų sulčių
- Druskos pagal skonį
Arbūzą supjaustyti, apibarstyti cukrumi, imbieru ir žiupsneliu druskos. Išmaišyti ir 30 min. palikti kambario temperatūroje. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu. Kai atvės, nulupti odeles, supjaustyti ketvirčiais ir sutrinti per sietelį. Minkštimą išmesti. Pomidorų sultis sumaišyti su puse arbūzo. Išplakti iki vientisos masės. Sudėti likusį arbūzą ir išplakti. Supilti citrinų sultis ir išmaišyti. Perpilti į šaldymo indą. Šaldyti apie 7 val. Kas 30 min. ledus išimti iš kameros ir sutrinti arba suplakti iš naujo.