Pieno magija virtuvėje
2012-11-28 10:09Pienas – vienas pagrindinių kalcio, patenkančio į žmogaus organizmą, šaltinių. Jis būtinas žinduolių naujagimiams, kurie be šio produkto neišgyventų pirmuosius mėnesius, kol jų virškinimo sistema dar nebūna prisitaikiusi prie įprasto maisto. Senovėje buvo tikima, kad pienas – jaunystės eliksyras. Jį ne tik gerdavo norintys būti sveiki, bet ir į savo vonią pildavo garsiausios senųjų civilizacijų moterys.
Stebuklinga pieno galia
Jau žiloje senovėje garsiausios pasaulio karalienės maudėsi pieno pursluose ir džiaugėsi neblėstančia jaunyste. Piene esantis vitaminas A naikina nuovargio pėdsakus, B grupės vitaminai lygina odą, piene esantys riebalai ją drėkina, o baltymai neleidžia išsausėti. Apvyniojimo procedūros su pienu aktyviai šalina šlakus, mažina paburkimus ir lygina odą. Šis produktas turi natūralių beta (BTH) hidroksirūgščių. Šveitimo metu jos skatina negyvų ląstelių pasišalinimą, o piene esančios natūralios medžiagos minkština ir ramina odą. Kefyras, rūgpienis, grietinė šviesina strazdanas ir gerina medžiagų apykaitą odos ląstelėse.
Žinduolių naujagimiai be pieno neišgyventų nė dienos, o suaugusieji negautų taip reikalingos kalcio normos. Nors kalcio galima gauti iš kitų šaltinių, tačiau pienas savo maistine verte gerokai pralenkia kitus produktus. Jame apstu kalcio, fosforo, magnio, geležies, natrio, kalio, taip pat vario, cinko ir jodo. Šie mineralai reikalingi, norint palaikyti tvirtą kaulų struktūrą. Piene esantis magnis naudingas širdies veiklai ir raumenims, fosforas aktyvina smegenų veiklą, o kalcis reikalingas kaulams ir dantims. Galaktozė, laktozė, lipazė, fosfatazė atkuria rūgštinę terpę ir leidžia laisviau pasisavinti maisto medžiagas. Namuose iš pieno ir jo produktų galima pasigaminti įvairiausių gardumynų – bus ne tik skanu, bet ir sveika.
Sutirštinto pieno likeris
400 ml nesaldaus sutirštino pieno
150 g cukraus
Šaukštas tirpios kavos
Šaukštas vanilės ekstrakto
Šaukštas migdolų ekstrakto
300 ml spirito
Sutirštintą pieną kartu su cukrumi pavirti kelias minutes. Kavą ištirpinti nedideliame kiekyje vandens. Gautą masę supilti į sutirštintą pieną ir palikti atvėsti. Po to supilti vanilės ir migdolų ekstraktus ir užpilti spiritu. Viską gerai išmaišyti.
Laikyti šaldytuve apie valandą.
Olandiškas grietinėlės kremas
0,5 l riebios grietinėlės
Šaukštas cukraus pudros
4 šaukštai razinų
Šaukštelis kakavos
2 šaukštai romo
Grietinėlę išplakti su cukraus pudra iki standumo. Razinas nuplauti ir aplieti romu.
Išsuktą grietinėlę padalyti pusiau, vieną dalį sumaišyti su kakavos milteliais. Paruoštą kremą dėti į taures. Patiekti apibarsčius razinomis ir kakava.
Paukščių pienas
800 g grietinės
450 ml grietinėlės
250 g cukraus
4 šaukštai želatinos
225 ml pieno
Glajui:
120 ml vandens
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai kakavos
2 šaukštai želatinos
Grietinėlę išplakti su grietine, cukrumi, pienu ir ištirpinta želatina. Supilti į šaldymo indą ir palikti šaldytuve 2 valandoms. Glajui ištirpintą želatiną išplakti su kakava, vandeniu ir cukrumi. Užpilti ant jau sustingusios grietinėlės. Dėti į šaldytuvą dar 2–3 valandoms.
Braškių kokteilis su uogomis
Šaukštas aviečių sirupo
Šaukštelis braškių jogurto
0,5 stiklinės pieno
Obuolys
Sirupą atskiesti vandeniu. Tada supilti jogurtą, pieną, skiltelėmis supjaustytą obuolį ir sutrinti plakikliu. Laikyti šaldytuve apie 15 min. Patiekti apibarsčius šviežiomis braškėmis.
Tirštas bananų kokteilis
0,5 stiklinės pieno
Bananas
1/4 stiklinės jogurto
Šaukštelis medaus
2 šaukštai vanilinių ledų
Šaukštas smulkintų žemės riešutų
Pieną, bananą, jogurtą, medų, ledus, riešutus išplakti plakikliu, kol pasidarys vientisa masė. Gautą masę supiltyti į stiklines. Patiekti apibarsčius žemės riešutais.
Vengriška šaltsriubė
750 g obuolių
100 g cukraus
3 stiklinės vandens
0,5 šaukštelio cinamono
3 stiklinės pieno
0,5 stiklinės sauso baltojo vyno
2 šaukštai grietinės
Šaukštelis kvietinių miltų
0,5 citrinos sulčių
Obuolius nulupti, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti kubeliais. Suberti į puodą, užpilti vandeniu ir virti, kol suminkštės. Tada supilti pieną, cukrų, cinamoną ir vyną. Po to grietinę išmaišyti su miltais ir supilti į sriubą. Užvirti ir nukelti nuo ugnies. Atvėsinti ir dėti į šaldytuvą. Pagardinti citrinos sultimis. Sriubą patiekti su sausainiais arba krekeriais.
Pieniškas desertas
15 g želatinos
4 kiaušinių tryniai
60 g cukraus pudros
Vanilės lazdelė arba vanilinio cukraus
300 ml pieno
300 ml grietinėlės
Šaukštas citrinos sulčių
Želatiną išbrinkinti vandenyje, pakaitinti ant silpnos ugnies, kad ištirptų. Kiaušinių trynius išplakti su 30 g cukraus pudros, kol masė sutirštės. Vanilės lazdelę arba vanilinį cukrų kaitinti piene, kol užvirs. Nukėlus nuo ugnies įstatyti į indą su karštu vandeniu. Po truputį į pieną supilti kiaušinių trynių masę ir maišyti, kol sutirštės. Tada supilti želatiną, išmaišyti ir atvėsinti. Grietinėlę išplakti su likusia cukraus pudra ir citrinos sultimis. Sukrėsti į pravėsusią pieno bei trynių masę ir išmaišyti. Viską supilti į kekso formą arba mažas formeles ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Įdomūs faktai
Viename pieno laše yra daugiau nei milijardas mikroskopinių riebalų lašelių.
Šviesoje pienas praranda daug vitaminų, tad jį reikėtų laikyti tamsioje vietoje.
Verdamo pieno nesutrauks, jeigu į jį įbersite šaukštelį cukraus.
Kad pienas neprisviltų, patariama prieš kaitinimą puodą perskalauti šaltu vandeniu.
Pienas, verdamas ilgiau nei 3 minutes, praranda vitaminus.
Geriant pieną vaikų inkstai dirba 3,5 karto greičiau negu turėtų dirbti jauname amžiuje, todėl organizmas, sąveikaudamas su skysčių apykaita, patiria stresą.
Kleopatros vonia
1 l pieno
2 šaukštai medaus
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
150 g jūros druskos
100 g riebios grietinės
Į šiltą 38°C temperatūros vandenį įpilti pieno, alyvuogių aliejaus ir jame ištirpinti medų. Prieš maudynes rekomenduojama kūną gerai nušveisti jūros druskos ir grietinės šveitikliu. Patartina vonioje gulėti apie 20 min. Galima į vandenį įpilti eterinio aliejaus, kuris suteiks mėgstamą aromatą ir atpalaiduos.