Persų legenda apie baklažanus (+ receptas)
2014-08-14 15:56Seniai seniai Persijoje gyveno valdovas, kuriam priklausė labai daug žemės. Kartą jis išėjo iš savo rūmų, ketindamas pamedžioti. Valdovą medžioklėje lydėjo asmeniniai virėjai ir sargybiniai. Į kelionę jis pasikvietė ir savo juokdarį, kad visąlaik būtų smagu. Medžioklė nesisekė. Nepavyko nieko pagauti. Vakarop visi pasijuto išalkę. „Atneškite man ko nors valgyti! Esu toks alkanas, kad galėčiau iškart praryti didžiulę avį“, – paliepė valdovas. Vargšas virėjas nedrąsiai atsakė, kad neturi nieko valgomo, išskyrus baklažaną. Valdovas šiek tiek pagalvojo ir liepė kuo greičiau jį paruošti valgymui.
Virėjas ilgai neužtruko paruošti baklažano. Valgydamas valdovas laižėsi pirštus ir kalbėjo: „Koks neįtikėtinai skanus maistas gali būti baklažanas!“. Juokdarys jam pritarė ir pradėjo vardinti baklažanų privalumus. Pajutęs, kad persivalgė, valdovas supyko ir sviedė lėkštes nuo stalo. Tuomet jis pradėjo kalbėti apie baklažanų trūkumus. Jo pavyzdžiu pasekė juokdarys. Atsisukęs į jį valdovas tarė: „Ei, ar ne tu ką tik taip gyrei baklažaną?“. Juokdarys nepasimetė, nusišypsojo ir atsakė: „Žinoma, mano valdove! Jūs esate teisus! Aš esu teisus taip pat, bet esu jūsų juokdarys. Turiu pasakyti ką nors, kas pamalonintų jūsų didenybę“. Valdovas pasijuto pamalonintas ir dosniai jam atsilygino.
O jūs ar mėgstate baklažanus? Jei ne, tai galbūt neatradote skaniausio jų recepto? Šį kartą siūlome pasigaminti skanią, traškią ir sočią baklažanų picą. Žmonės, kuriems nuolatos trūksta laiko, kaip picos pagrindą gali naudoti pirktinę, šaldytą tešlą. Taip bus daug greičiau!
Sočioji baklažanų pica
Tešlai:
- 360 g miltų
- 45 ml alyvuogių aliejaus
- 5 g sausų mielių
- 2 šaukšteliai cukraus
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- Baklažanas
- Raudona paprika
- 100 g žaliųjų šparaginių pupelių
- Pomidoras
- 2 skiltelės česnako
- 5 – 6 šakelės petražolių
- 150 g minkšto sūrio (mocarelos)
- 90 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis pomidorų pastos
- Druskos, džiovintų raudonėlių pagal skonį
Gaminimas
Baklažaną su žievele supjaustyti plonais griežinėliais. Pabarstyti druska, prislėgti kokiu nors daiktu ir palikti 30 minučių. Tada nuvalyti druskos perteklių nuo daržovių. Nusausinti popieriniu rankšluosčiu ir kepti aliejuje, kol šiek tiek parus. Palikti atvėsti.
Supjaustyti papriką. Susmulkinti česnako skilteles. Pomidorą perlieti verdančiu vandeniu, nulupti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Viską pakepinti aliejuje. Uždengti dangčiu ir troškinti, kol pasidarys tirštos konsistencijos. Šparagines pupeles, petražoles supjaustyti. Sūrį sutarkuoti.
Iš miltų, mielių, druskos, cukraus, aliejaus ir 200 ml šilto, virinto vandens išminkyti tešlą. Sulipdyti tešlą į kamuolį ir valandą atšaldyti šaldytuve. Kai šiek tiek iškils, iškočioti picos formos. Ją įdėti į riebalais išteptą kepimo indą.
Ant viršaus sudėti įdaro sudedamąsias dalis tokia tvarka: paprikų ir pomidorų padažas, petražolės ir šparaginės pupelės, raudonėlis, šiek tiek tarkuoto sūrio, baklažano griežinėliai, likęs sūris. Picą apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kraštus patepti pomidorų pasta. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių, apie 20 – 25 minutes.
100 g apie 260 kcal
Paruošimo laikas: 1 val. 30 min
6 – 8 porcijos