Perlinės kruopos – ne tik kasdieniam stalui
2023-11-21 09:47Nors perlinių kruopų pavadinimas turi šį tą bendro su prabangiais perlais, šie grūdiniai augalai įprastai laikoma paprastu kasdieniu maistu. Suteikime šiam produktui naują įvaizdį ir paskaninkime jį prabanga!
Rizotas su baravykais
4 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 40 min.
- 300 g mirkytų perlinių kruopų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 200 g baravykų (galima keisti džiovintais, tik reikės mažiau)
- 100 ml baltojo sauso vyno
- Druskos, maltų baltųjų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Apkepti smulkiai pjaustytą svogūną. Kai šis taps skaidrus ir suminkštės, sudėti smulkintus grybus. Maišant kepti 5 min. Pagardinti druska, pipirais ir smulkintais čiobreliais. Kruopas sumaišyti su vynu ir berti į keptuvę su pagardu. Viską gerai išmaišyti ir troškinti dar porą minučių.
Troškinys su krevetėmis
4 porcijos
100 g 236 kcal
Ruošti 40 min.
- 300 g mirkytų perlinių kruopų
- Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- 200 g sviestinio moliūgo minkštimo
- 200 g lukštentų krevečių
- 50 ml baltojo sauso vyno
- Kelios šakelės šviežių šalavijų
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Apkepti smulkiai kapotą česnaką. Kai šis lengvai apskrus, sudėti mažais kubeliais pjaustytą moliūgą. Maišant kepti, kol suminkštės. Sudėti krevetes, pagardinti pipirais, druska, šalavijais, užpilti vynu ir troškinti apie 8 min. Sudėti virtas kruopas ir troškinti dar 5 min.
Troškinys su aštuonkojais
4 porcijos
100 g 223 kcal
Ruošti 40 min.
- 300 g mirkytų perlinių kruopų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 150 g šaldytų arba šviežių žirnelių
- 200 g mažų aštuonkojų
- Pusė citrinos
- Kelios šakelės šviežių petražolių
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Apkepti smulkiai pjaustytą svogūną. Kai šis taps skaidrus, sudėti žirnelius ir aštuonkojus. Pagardinti prieskoniais ir kepti apie 8 min. Suberti virtas kruopas, viską pagardinti išspaustomis citrinos sultimis ir smulkintomis petražolėmis.
Sriuba su veršiena
4 porcijos
100 ml 199 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 šaukštai aliejaus
- Šaukštas sviesto
- 300 g veršienos be kaulo
- 3 skiltelės česnako
- Svogūnas
- Saliero stiebas
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 1,5 l jautienos sultinio
- 2 bulvės
- 2 morkos
- 100 g mirkytų perlinių kruopų
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
- Kelios šakelės šviežių petražolių
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir išlydyti sviestą. Sudėti nedideliais gabalėliais pjaustytą mėsą. Maišant kepti, kol ši ims skrusti. Tuomet sudėti smulkiai kapotą česnaką, smulkintą svogūną, saliero stiebą, pagardinti prieskoniais ir maišant kepti dar 12 min. Puode užvirinti sultinį, į jį sumesti keptą mėsą su priedais, smulkiai pjaustytas bulves, morkas, kruopas. Pagardinti smulkintais čiobreliais ir virti apie 40 min. Patiekti paskaninus smulkintomis petražolėmis.
Šiltos salotos su lašiša
4 porcijos
100 g 257 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g mirkytų perlinių kruopų
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 250 g lašišos filė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštas sviesto
- 250 g smidrų
- Raudonasis svogūnas
- Pusė apelsino
- Pusė citrinos
- 2 šaukštai migdolų riekelių
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Lengvai apkepti pusžiedžiais pjaustytą svogūną. Po kelių minučių sudėti nedideliais gabalėliais pjaustytą lašišą, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 12 min. Atskiroje keptuvėje su šaukštu įkaitinto aliejaus bei sviestu apkepti smulkintus smidrus – po kelias minutes iš abiejų pusių, kol suminkštės. Virtas kruopas sumaišyti su kepta žuvimi ir priedais, keptais smidrais. Viską pagardinti iš vaisių išspaustomis sultimis, sumaišyti su likusiu aliejumi. Patiekiant papuošti migdolų riekelėmis. Norint intensyvesnio skonio, prieš tai trumpai paskrudinti sausoje keptuvėje.
Autorius Jūratė Survilė