Pavasario sriubos – maistingos, lengvos ir gardžios
2025-04-15 08:51Šylant orams vieni nori atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, kiti tiesiog natūraliai dairosi lengvesnio maisto nei žiemą. Abiem atvejais puikus pasirinkimas – sriubos. Per pietus jos gali papildyti pagrindinį patiekalą, o vakare tapti pagrindiniu maistu.
Trinta žiedinių kopūstų su sūriu
4 porcijos
100 ml 90 kcal
Ruošti 30 min.
- Didelis žiedinis kopūstas (apie 500 g)
- Bulvė
- Morka
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas sviesto
- 1 l daržovių sultinio
- 150 g tarkuoto čederio
- 100 ml neriebios grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Žiupsnelis malto muskato
- Mėgstamų žalumynų patiekti
GAMINIMAS. Kopūstą supjaustyti žiedynais. Bulvę, morką ir svogūną susmulkinti mažais gabalėliais. Česnaką smulkiai sukapoti. Puode ištirpinti sviestą, kepti svogūną ir česnaką, kol suminkštės. Sudėti morką, bulvę ir pakepti dar 3 min. Supilti sultinį ir virti apie 10 min. Sudėti žiedinį kopūstą ir virti dar 5 min. Nukaitus sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vienodos konsistencijos. Įmaišyti sūrį, grietinėlę, prieskonius. Papuošti smulkintais žalumynais. Galima patiekti su skrebučiais.
Soti vištienos
4 porcijos
100 ml 87 kcal
Ruošti 45 min.
- 400 g vištų šlaunelių mėsos be kaulų
- 4 vidutinės bulvės
- 2 morkos
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas aliejaus
- 1 l vištienos sultinio
- Laurų lapas
- Pusė šaukštelio džiovintų čiobrelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti mažesniais gabalėliais. Bulves – plonomis skiltelėmis, morkas riekelėmis, svogūną ir česnaką – kuo smulkiau. Puode įkaitinti aliejų, sudėti vištieną ir apkepti apie 5 min., kol gražiai apskrus. Suberti smulkintą svogūną, česnaką ir pakepinti dar porą minučių, kol suminkštės. Supilti sultinį, suberti bulves, morkas, laurų lapą, čiobrelius, druską, pipirus. Užvirus sumažinti kaitrą ir virti apie 25 min. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.
Kreminė špinatų
4 porcijos
100 ml 82 kcal
Ruošti 30 min.
- Vidutinė bulvė
- Vidutinė morka
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštas sviesto
- 1 l daržovių sultinio
- 200 g šviežių špinatų
- 100 ml neriebios grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Žiupsnelis malto muskato
GAMINIMAS. Bulvę ir morką supjaustyti mažais kubeliais. Svogūną ir česnaką smulkiai sukapoti. Puode įkaitinti sviestą, kepti svogūną su česnaku porą minučių, kol suminkštės. Sudėti morką ir bulvę, kepti dar 3 min. Supilti sultinį, užvirti ir virti apie 15 min., kol daržovės suminkštės. Sudėti špinatus ir virti dar 3 min. Nukaitus sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti grietinėle, prieskoniais. Rekomenduojama patiekti su skrudinta duona.
Aštri meksikietiška
4 porcijos
100 ml 124 kcal
Ruošti 40 min.
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Aitrioji paprika
- Morka
- Raudona saldžioji paprika
- Prinokęs avokadas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 400 g konservuotų kapotų pomidorų
- 1 l daržovių sultinio
- Po pusę šaukštelio maltų kalendrų ir kmynų
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 400 g konservuotų pupelių
- Žalioji citrina
- Šviežių kalendrų arba petražolių papuošti
GAMINIMAS. Svogūną, česnaką ir aitriąją papriką smulkiai supjaustyti. Morką ir saldžiąją papriką susmulkinti kubeliais. Avokadą perpjauti pusiau, išimti kauliuką ir išskobti minkštimą. Puode įkaitinti aliejų, kepti svogūną ir česnaką, kol suminkštės. Sudėti aitriąją papriką, morką, saldžiąją papriką ir kepti dar 4 min. Supilti konservuotus pomidorus, sultinį, suberti prieskonius. Užvirus virti apie 15 min., kol daržovės suminkštės. Suberti nusausintas pupeles, virti dar 5 min. Patiekti pagardinus avokado gabaliukais, išspaustomis žaliosios citrinos sultimis ir papuošus smulkintais žalumynais.
Trinta pomidorų
4 porcijos
100 ml 77 kcal
Ruošti 30 min.
- Svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Morka
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 800 g konservuotų pomidorų
- 500 ml daržovių sultinio
- Po pusę šaukštelio smulkintų džiovintų bazilikų ir raudonėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 50 ml neriebios grietinėlės
- Šviežių bazilikų papuošti
GAMINIMAS. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti. Morką stambiai sutarkuoti. Puode įkaitinti aliejų, porą minučių kepti svogūną ir česnaką. Sudėti morką ir kepinti dar 4 min. Sudėti pomidorus, supilti sultinį, pagardinti prieskoniais. Užvirus virti apie 15 min. Nukaitus sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Patiekti pagardinus grietinėle ir papuošus bazilikais.
Autorius Jūratė Survilė