Patiekalai su mocarela
2024-08-28 09:21Mocarela – vienas mėgstamiausių šviežių sūrių pasaulyje, idealiai derantis su pomidorais. Italijoje gaminamas sūris užima reikšmingą vietą ir lietuvių virtuvėje. Ką skanaus pasigaminti su mocarela, kad sužavėtume ir namiškius, ir svečius?
Tarta su mocarela ir pomidorais
6 porcijos
100 g 267 kcal
Ruošti 1 val.
- 400 g sluoksniuotos bemielės tešlos
- 300 g mocarelos
- 4–5 pomidorai
- 2 raudonos paprikos
- Pusė česnako galvutės
- Alyvuogių aliejaus pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šviežių bazilikų puošti
GAMINIMAS. Paprikas perpjauti, išvalyti ir dėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Greta įdėti perpjautą česnako galvutę. Viską apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pagardinti druska ir pipirais. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ºC. Iškepusias paprikas ir česnaką sutrinti iki vientisos masės. Į skardą, išklotą kepimo popieriumi, dėti tešlą, suformuoti kraštelius, subadyti dugną ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ºC, kol gražiai apskrus. Gautą pagrindą patepti paprikų tyre, sudėlioti pomidorų ir mocarelos griežinėlius, apšlakstyti aliejumi, paskaninti prieskoniais ir dar kepti 15 min. Patiekti papuošus bazilikais.
Vištiena su mocarela
4 porcijos
100 g 280 kcal
Ruošti 1 val.
- 2 vištų krūtinėlės
- 300 g mocarelos
- 200 g saulėje džiovintų pomidorų
- 150 g šviežių bazilikų
- 2 šaukšteliai vištienos prieskonių
- Šaukštelis česnakų miltelių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus pagal skonį
GAMINIMAS. Vištieną nusausinti, perpjauti ir kiekvieną dalį įpjauti, suformuojant kišenę įdarui. Gerai ištrynus visų prieskonių ir aliejaus mišiniu marinuoti 20 min. Įdaryti pomidorų ir mocarelos griežinėliais bei smulkintais bazilikais. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ºC.
Suktinukai su pesto padažu
8 porcijos
100 g 293 kcal
Ruošti 3 val.
- 450 g miltų
- 7 g sausų mielių
- Šaukštas cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 300 ml šilto vandens
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 150 g pesto padažo
- 250 saulėje džiovintų pomidorų
- 200 g tarkuotos mocarelos
- 70 g tarkuoto parmezano
- 50 g šviežių bazilikų
GAMINIMAS. Miltus, mieles, cukrų, druską ir aliejų sumaišyti su šiltu vandeniu. Užminkyti elastingą tešlą ir palikti šiltai apie 1,5 val., kad iškiltų. Iškočioti stačiakampį, patepti pestu, apiberti tarkuotais sūriais, smulkintais pomidorais ir bazilikais. Susukti į ritinį ir supjaustyti 3–4 cm pločio griežinėliais. Išdėlioti su didesniais tarpais skardoje, ištiestoje kepimo popieriumi, ir palikti dar 30 min. pakilti. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC.
Traškios lazdelės
4 porcijos
100 g 329 kcal
Ruošti 30 min.
- 250 g mocarelos lazdelių
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis česnako miltelių
- Šaukštelis maltos paprikos
- Žiupsnelis druskos
- 600 ml aliejaus virti
GAMINIMAS. Išplakti kiaušinius. Džiūvėsėlius sumaišyti su prieskoniais. Mocarelos lazdeles pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti džiūvėsėliais keletą kartų, kol visiškai nesimatys sūrio. Dėti į verdantį aliejų ir virti, kol gražiai apskrus. Iškeptas dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalus. Galima patiekti su pomidorų padažu.
Mocarelos ir pomidorų užkandis
6 porcijos
100 g 189 kcal
Ruošti 10 min.
- 12 mocarelos mini rutuliukų
- 12 vyšninių pomidorų
- Pesto padažo
- Stambios jūros druskos pagal skonį
- Bazilikų pagal skonį
GAMINIMAS. Nuplauti ir nusausinti pomidorus bei bazilikus. Ant iešmelių pakaitomis sumauti mocarelos rutuliukus, nesmulkintus pomidorus ir bazilikų lapelius. Apšlakstyti pestu ir pabarstyti druska.
Autorius Laima Samulė