Prieš metus įsigaliojus įstatymo pataisoms, kurios leidžia prekiauti pasibaigusio galiojimo specialiai pažymėtu maistu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovė Ilona Drulytė teigia, kad tokie produktai dažnai yra tinkami ir saugūs vartoti.

 

Už kokybę atsakingas tampa prekybininkasWomans,Hand,Holding,Milk,Bottle,In,Supermarket.,Man,Shopping,Milk

 

„Ar tas produktas vis dar tinkamas vartoti, galime įvertinti pagal tris P. Pirmiausia pažiūrėti – apžiūrėti produktą atidarius pakuotę, ar jis vis dar atrodo taip, kaip turėtų atrodyti. Tuomet pauostyti – ar neatsirado pašalinių keistų kvapų. Ir galiausiai – paragauti, ar nepasikeitė skonis“, – kalbėjo VMVT Maisto skyriaus patarėja Ilona Drulytė. „Anksčiau skatinome žmones tai daryti namuose, o dabar, kai prekybininkas parduoda, jis ir turi patikrinti kokybę, prieš sudėdamas į dėžes ir pasiūlydamas vartotojui. Už tinkamumą šiuo atveju atsakingas nebe gamintojas, o prekybininkas“, – nurodė ji. VMVT atstovė pabrėžė, kad pirkėjas privalo būti informuotas, jog perka produktą, kuriam gamintojas yra nustatęs terminą, kuris pasibaigė. „Šitas būdas yra legalus parduoti maisto produktus, kurių „geriausias iki“ yra pasibaigęs, bet atitinkamai kiekviena prekė ir pati prekybos vieta turi būti paženklinta, o prekybininkas turi būti įvertinęs kiekvieno to produkto tinkamumą vartoti“, – aiškino I. Drulytė.

 

„Iki“ šiemet planuoja išsaugoti pusę milijonų prekių

 

Kol kas vienintelis prekybos tinklas „Iki“ nusprendė pradėti prekiauti pasibaigusio galiojimo maistu. Bendrovės Lietuvoje generalinė direktorė Nijolė Kvietkauskaitė teigia, kad ši priemonė leis išmesti mažiau maisto ir per metus išsaugoti apie pusę milijonų prekių. „Pirmiausia patestavome, ar tai veikia 5 parduotuvėse Vilniuje ir Kaune. Pastebėjome, kad pirkėjai noriai reaguoja, nes yra ir kainos iniciatyva. Nuo vasario 1 dienos paleidome šį testą visose mūsų parduotuvėse“, – kalbėjo N. Kvietkauskaitė. „Planuojame, kad vien šiais metais išgelbėsime apie pusę milijonų vienetų produktų“, – pridūrė ji. „Iki“ tokios maisto prekės, pasibaigus jų galiojimo trukmei, bus parduodamos iki 30 dienų, nors įstatymas leidžia parduoti per 45 dienas. Prekybos tinklo vadovė teigia, kad per likusias 15 dienų neparduoti maisto produktai bus aukojami labdarai. „Pabrėžiu, kad „geriausias iki“ nėra vartojimo tinkamumas. Tas produktas yra tikrai geras, kad jį vartoti būtų galima ir po tos datos“, – pridūrė ji.

 

L. Savickas: tai puiki priemonė kovojant su maisto švaistymu

 

Ekonomikos ir inovacijų ministras Lukas Savickas teigė, kad šis prekybos tinklo sprendimas sudarys galimybę mažinti maisto švaistymą parduotuvėse ir didinti pirkėjų sąmoningumą apie tai, kada pasibaigusio galiojimo prekės tebėra tinkamos vartoti. „Daugiausia maisto švaistymo įvyksta mūsų namuose. Jeigu prekybos vietose kuo daugiau būsime informuojami apie tai, kad netgi suėjus „geriausias iki“ datai galime priimti sąmoningą sprendimą toliau vartoti šį maistą, tai tikrai tokiu būdu reikšmingiausiai prisidėsime prie maisto švaistymo sprendimo“, – pabrėžė jis. Ministras sakė besitikintis, kad prekybos tinklai pasinaudos įstatymo sudarytomis galimybėmis ir taip pat pristatys planus, kaip ruošiasi mažinti išmetamo maisto rodiklius.

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė