Kas tas gražus ponaičiukas, raudonas veidukas su juodais ūsiukais? Žinoma, tai sultingas ir saldus, raudonskruostis ir glotnus – obuoliukas. Apskritas lyg saulė obuolys – besibaigiančios vasaros ir rudens simbolis. Šis vaisius skanus ir nuo šakos ką tik nuskintas, bet tinka ir daugelyje patiekalų. Rūgštoki obuoliai dera su mėsa ir salotomis, saldesni – neatsiejami nuo pyragų, sausainėlių ir kompotų…

 

Obuoliais įdarytas viščiukas

 
  • 1,5 – 2 kg viščiukas
  • Obuolys
  • Kriaušė
  • 0,5 l apelsinų sulčių
  • Šaukštelis aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Viščiuką nuplauti, nusausinti ir įdėti į didelį dubenį. Apelsinų sultis truputį pakaitinti, įdėti druskos ir pipirų, ir gerai išmaišyti. Viščiuką apipilti apelsinų sultimis ir šiek tiek patrinti. Uždengtą puodą laikyti šaldytuve nuo 3 iki 12 valandų (galima per naktį).

 

Išpjauti obuolių ir kriaušių sėklides. Vaisius supjaustyti. Apelsiną nulupti, atskirti skilteles. Į viščiuko vidų sukišti vaisius ir sutvirtinti aliejumi suteptais dantų krapštukais. Į skardą įpilti truputį apelsinų marinato, įdėti įdarytą viščiuką. Kepti įkaitintoje iki 220 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių.

 

100 g apie 183 kcal

 

Pikantiškos obuolių salotos

 
  • 4 obuoliai
  • 6 – 8 salierų stiebai
  • 4 morkos
  • Ryšelis petražolių
  • 100 g sezamo sėklų
  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukšteliai sojų padažo

Gaminimas

 

Obuolius ir salierų stiebus supjaustyti plonomis juostelėmis. Morkas sutarkuoti. Supjaustyti petražoles. Sausoje keptuvėje trumpai pakepinti sezamo sėklas. Sumaišyti citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir sojų padažą. Daržoves, obuolius ir žalumynus sumaišyti, apšlakstyti padažu ir pabarstyti sezamo sėklomis.

 

100 g apie 105 kcal

 

Obuolių pyragas „Šarlotė“

 
  • 180 g miltų
  • 200 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • Žiupsnelis sodos
  • Acto (sodai gesinti) šlakelis
  • 2 obuoliai
  • 10 džiovintų abrikosų
  • 10 džiovintų slyvų
  • Pusė šaukštelio cinamono
  • Šaukštelis aliejaus
  • Šaukštelis manų kruopų

Gaminimas

 

Skardą ištepti riebalais ir pabarstyti manų kruopomis. Nuplauti džiovintus vaisius. Jei yra, išimti slyvų kauliukus.

 

Obuolius nuplauti, išimti sėklides ir supjaustyti. Obuolių griežinėlius sudėti kepimo skardos viduryje. Kiaušinius išplakti su cukrumi, sudėti miltus, gesintą sodą, cinamoną ir gerai išmaišyti. Tešlą užpilti ant obuolių. Ant viršaus įspausti džiovintus vaisius. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 20 – 25 minutes, kol parus.

 

100 g apie 227 kcal

Spausdinti