Aštrus ar prėskas, sūrus ar saldus, vegetariškas ar mėsiškas, šaltas ar karštas? Kiekvienas turi savus pomėgius ir valgymo įpročius. Pasirodo, iš jų galima spręsti apie žmogaus charakterį.

 

maistas

Greitai ar lėtai?

 

Žmonės, kurie valgo lėtai ir kruopščiai sukramto maistą, mėgsta rutiną ir yra užsispyrę. Tai, kad jie valgo neskubėdami ir pasigardžiuodami, liudija polinkį iš gyvenimo pasiimti viską, kas tik įmanoma. Šiuo požiūriu lėtai valgantieji yra maksimalistai. Jiems svarbiausi jų poreikiai. Siekdami juos patenkinti nesidrovi lipti per kitų galvas.

 

Greitavalgiai gyvenime stokoja harmonijos. Jiems sunku nusistatyti prioritetus. Nepaisant to, greitai valgantys žmonės yra energingi, taip pat puikūs darbuotojai, vadovai, visada gebantys laiku baigti darbus.

 

Mėgstantieji maišyti maisto produktus

 

Tie, kurie valgo daug įvairių, tarpusavyje nederančių produktų, sunkiai geba atsirinkti, kas gyvenime iš tiesų svarbu, o į ką neverta kreipti dėmesio. Maža to, šiems žmonėms sunku susikoncentruoti ties viena užduotimi. Vis dėlto tokioms asmenybėms būdingas stiprus atsakomybės jausmas, tad jeigu ko nors imasi, stengiasi atlikti gerai.

 

Viskas vienu prisėdimu

 

Linkusieji visą patiekalą suvalgyti iš karto (pavyzdžiui, šokolado plytelę) siekia tikslo ir žino, kaip tai padaryti. Šioms asmenybėms būdingas puikus gebėjimas planuoti ir organizuoti. Šių žmonių trūkumas – jie sunkiai prisitaiko prie pokyčių.

 

Maisto pjaustymas

 

Jeigu žmogus valgydamas, pavyzdžiui, kepsnį, iš pradžių jį supjausto, o tik po to pradeda valgyti, rodo polinkį planuoti, kurti strategijas. Tokie žmonės visada žvelgia į ateitį ir apgalvoja visų veiksmų galimas pasekmes. Tokioms asmenybės labai tinka kruopštumo, atsakingumo ir loginio mąstymo reikalaujančios veiklos sritys. Idealiausia darbo sritis šiems žmonėms yra buhalterija, inžinerija ir kompiuterinės technologijos.

 

Mėgstantieji išbandyti naujoves

 

Tie, kurie linkę išbandyti įvairių šalių virtuves ir dar neskanautus patiekalus, paprastai būna itin kūrybingi. Jiems nesvetimas naujų potyrių ir idėjų ieškojimas. Dėl šių savybių tokie individai būna puikūs menininkai, rašytojai, muzikantai ir kitų kūrybinių sričių atstovai. Šie žmonės nemėgsta rutinos, tad jų gyvenimas būna kupinas nuotykių.

 

Priešingas variantas – žmonės, net neperžvelgiantys valgiaraščio ir nuolat užsisakantys tą patį patiekalą. Jie būna užsispyrę, nelinkę ieškoti kompromisų. Viskas turi būti pagal juos, nes tiki, kad geriausiai išmano aptariamą sritį – visiškai nesvarbu, kokia ji būtų.

 

Daržovių ir vaisių mėgėjai

 

Vegetarai arba tiesiog tie, kurie mėgsta vaisius, daržoves, riešutus ar kitus augalinius produktus, apibūdinami kaip žemės vaikai. Jiems būdinga meilė gamtai, gyvūnams. Tokios asmenybės paprastai būna švelnios, empatiškos ir emocingos. Vis dėlto tai tik viena žemės vaikų pusė. Jie turi tvirtą nuomonę ir aistringai ją gina. Dėl šios savybės augalinių produktų mėgėjai gali būti puikūs politikai.

 

Žmonės vilkai

 

Žmonėmis vilkais vadinami tie, kurie savo mitybos neįsivaizduoja be mėsos. Jiems būdingas agresyvumas, gebėjimas aršiai kovoti už savo tiesas ir siekti sau geriausio net lipant per kitų galvas. Neretai tokios asmenybės būna per daug susikoncentravusios į darbą, o šeima lieka antrame plane. Lipdami karjeros laiptais jaučiasi prasmingai gyvenantys. Pripažinimas ir valdžia – didžiausios jų siekiamybės.

 

Užkandžiautojai

 

Užkandžiautojais vadinami ne tik tiek, kurie nuolat ką nors kramsnoja, bet ir tie, kurie valgo menkavertį maistą – įvairius pusfabrikačius, saldumynus… Dauguma tokių žmonių nuolat kur nors skuba, bet niekur nespėja. Jiems paros per maža, nes turi begalę nebaigtų darbų. Nepaisant aktyvaus gyvenimo būdo, šios asmenybės mėgsta komfortą. Jų namai dažniausiai įrengti jaukiai ir patogiai, kuriuose gali atsipalaiduoti ir pailsėti po intensyvios dienos.

 

Maisto teisėjai – kokie jie?

 

Jeigu pietaujate su žmogumi, kuris žino, koks maisto produktas sveikas, o koks – ne, kas su kuo dera, kas kiek turi kalorijų ir itin atidžiai renkasi, ką užsisakyti pietums, greičiausiai sutikote teisėją. Tokie žmonės tarsi apsėsti sveikos mitybos. Šioms asmenybėms būdingas smulkmeniškumas, polinkis viską analizuoti. Tačiau jie būna puikūs technikai, tiksliųjų mokslų specialistai. Jiems su žmonėmis ne taip lengva bendrauti kaip su technika. Teisėjai gana užsisklendę, sunkiai įsileidžia naują žmogų į draugų ratą. Emocinis pasaulis šiems žmonėms sunkiai valdomas – jie ne tik nemoka perprasti kitų jausmų, bet ir sunkiai suvokia savuosius.

 

Tradicinės virtuvės garbintojai

 

Žmonės, ypatingą dėmesį skiriantys savo šalies patiekalams, yra labai prieraišūs, linkę paisyti tradicijų. Tokios asmenybės nemėgsta pokyčių. Jiems sunku keisti gyvenamąją vietą, darbovietę arba atsisveikinti su mylimu žmogumi. Tradicinės virtuvės garbintojai prisiriša net prie svetimų žmonių – bendradarbių, bendramokslių, net kaimynų. Jie vertina pastovumą. Tokių asmenybių privalumas – kantrybė. Jie gali išklausyti, paguosti. Yra geri darbuotojai tų sričių, kurioms reikia atidumo ir kruopštumo.

 

Įdomybės

 

Linkusieji į persivalgymą skirstomi į 5 grupes:

 

  • Persivalgymo maniakai nuolat mąsto apie maistą. Valgydami pusryčius jau planuoja, ką gamins vakarienei.
  • Impuslyvūs persivalgytojai yra tie, kurie paragavę niekaip negali sustoti valgyti. Jeigu atidarius saldainių dėžutę tikitės paragauti vieną du saldainius, bet nejučiomis viską suvalgote, priklausote šiam tipui.
  • Impuslyvūs maisto maniakai yra pirmųjų dviejų mišinys. Jie ne tik nuolat galvoja apie maistą, bet ir pradėję valgyti negali sustoti. Tai itin pavojingas derinys.
  • Liūdnieji persivalgytojai linkę guosti save maistu. Jeigu esate iš tų, kurie kamuojami nerimo viską valgote, kas po ranka, greičiausiai esate liūdnasis persivalgytojas.
  • Energijos ištroškusieji persivalgytojai linkę valgyti produktus, greitai suteikiančius energijos – šokoladus, sausainius, pyragaičius, kavą. Minėti produktai itin kaloringi ir žalingi sveikatai.