Omletas – kiekvienam asocijuojasi su pusryčiais ir tikriausiai dauguma pritartų, kad gero virėjo meistriškumas priklauso nuo sugebėjimo iš paprasčiausių produktų pagaminti gardžiausius patiekalus. Taigi ir omletus galima pagardinti įvairia mėsyte, daržovėmis, sūriais ar net vaisiais…

ORKAITĖJE…

Omletas su špinatais

6 kiaušiniai

250 g šviežių špinatų

0,5 stiklinės tarkuotos fetos

250 g pjaustyto kumpio

Stiklinė pieno

Druskos, pipirų pagal skonį

4 šaukštai sviesto

Gaminimas

Šaukšte sviesto pakepinti kumpį, išimti ir likusiuose riebaluose apkepti špinatus. Tuomet ir juos išimti iš keptuvės. Išplakti kiaušinius su pienu, sudėti fetą, kumpį, špinatus ir viską išmaišyti. Supilti kiaušinių plakinį į likusiu sviestu išteptą kepimo indą ir pašauti į karštą orkaitę. Kepti apie 15 min. Išėmus iš orkaitės palikti kelias minutes pastovėti.

 

Omletas su daržovėmis

5 kiaušiniai

Cukinija

100 g moliūgo

Pusę saldžiosios paprikos

100 ml pieno

Šaukštas sviesto

Sauja maltų džiūvėsėlių

Šviežių petražolių pagal skonį

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas

Cukiniją supjaustyti griežinėliais. Moliūgą nulupti, supjaustyti plonomis skiltelėmis. Papriką supjaustyti šiaudeliais. Atskirtus kiaušinių trynius pagardinti druska, pipirais ir išplakti. Tada įmaišyti pieną, suberti susmulkintas petražoles. Kiaušinių baltymus suplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į trynius su pienu. Kepimo indą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais, sudėti moliūgus, cukinijas ir paprikas, ant viršaus užpilti pieno ir kiaušinių plakinį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros, kol daržovės suminkštės.

 

Omletas su ožkos pieno sūriu

4 kiaušiniai

Svogūnas

3 šutintos su lupenomis bulvės

100 g šaldytų žirnelių

100 g minkšto ožkos pieno sūrio

Alyvuogių aliejaus kepti

Gaminimas

Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti įkaitintame aliejuje. Tuomet sudėti griežinėliais pjaustytas bulves ir atšildytus žirnelius. Pamaišant kepti keletą minučių.

Keptuvės turinį perdėti į kepimo indą, užpilti išplaktais kiaušiniais ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Po 2–3 min. ant viršaus sudėti sūrio gabaliukus, pagardinti prieskoniais ir kepti, kol apskrus.

 

Omletas užkandai

4 kiaušiniai

3 skiltelės česnako

400 g riebios varškės

6 šaukštai riebios grietinės

Citrinų sulčių pagal skonį

100 g špinatų

200 ml pieno

2 šaukštai miltų

100 g tarkuoto parmezano

Druskos, pipirų, džiovintų bazilikų pagal skonį

200 g sviesto

Gaminimas

Česnaką susmulkinti, sumaišyti su varške, grietine ir bazilikais. Masę pagardinti citrinų sultimis, druska, pipirais ir įmaišyti plėšytus špinatus.

Keptuvėje iškepti du didelius, storus omletus: iki vientisos masės išplakti kiaušinius su pienu, miltais, pasūdyti, pagardinti pipirais ir apkepti iš abiejų pusių. Vieną omletą kloti į riebalais išteptą kepimo indą, viršų sutepti varškės ir špinatų kremu, užberti parmezaną. Omletą su įdaru užkloti kitu omleto blynu, apdėti sviestu ir 10 min. kepti karštoje orkaitėje.

 

Omletas su vištiena

4 kiaušiniai

150 g virtos vištienos

Saldžioji paprika

Svogūnas

200 ml tarkuoto sūrio

Šaukštas aliejaus

Šaukštas sviesto

Petražolių lapelių

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas

Papriką supjaustyti kubeliais, svogūną – plonais žiedeliais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, įpilti aliejų ir kepti daržoves, kol jos suminkštės. Atskirai išplakti kiaušinius su petražolėmis, sūriu, pagardinti pipirais ir druska. Šį mišinį supilti ant kepamų daržovių. Tada įdėti šiaudeliais pjaustytą vištieną ir kepti nemaišant apie 5 min., kol omleto kraštai sukietės. Paskui keptuvę statyti į karštą orkaitę ir kepti dar 15 min.

 

KEPTUVĖJE…

Omletas su krabų lazdelėmis

8 kiaušiniai

400 g krabų lazdelių

Svogūnas

Pomidoras

100 g grietinėlės

Druskos, pipirų pagal skonį

Aliejaus kepti

Gaminimas

Keptuvėje apkepti šiaudeliais pjaustytą svogūną, įdėti kubeliais pjaustytą pomidorą. Išplakti kiaušinius su grietinėle ir supilti į keptuvę ant daržovių. Pakepti, suberti smulkintas krabų lazdeles ir prieskonius.

 

Omletas su rūkyta šonine

5 kiaušiniai

100 ml pieno

200 g rūkytos šoninės

100 g pievagrybių

100 g fermentinio sūrio

Svogūnas

Druskos, pipirų pagal skonį

Aliejaus kepti

Gaminimas

Keptuvėje pakepti kubeliais pjaustytą šoninę, svogūną ir pievagrybius. Išplakti kiaušinius su pienu ir prieskoniais. Plakinį supilti ant šoninės, svogūno ir grybų. Užbarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu, uždengti ir kepti ant silpnos ugnies.

 

Omletas su obuoliais

6 kiaušiniai

4 kiaušinių baltymai

0,5 kg obuolių

2 šaukštai sviesto

Šaukštelis cinamono

250 g miltų

0,5 l pieno

50 g cukraus

100 g sviesto

Žiupsnelis druskos

Gaminimas

Nuluptus, be sėklalizdžių obuolius supjaustyti skiltelėmis, pakepinti svieste ir apibarstyti cinamonu. Atskirai išplakti kiaušinius, įpilti cukrų, pasūdyti, supilti pieną, viską išmaišyti, tada suberti miltus ir išplakti tešlą. Į keptuvėje įkaitintus riebalus plonu sluoksniu pilti paruoštos tešlos, ant viršaus vienodai išdėlioti paruoštus obuolius ir vėl užpilti tešla. Apkepti iš abiejų pusių.

 

Omletas su daržovėmis

5 kiaušiniai

Skiltelė česnako

Bulvė

Svogūnas

Morka

Indelis marinuotų žirnelių

200 g rūkytos šoninės

200 g tarkuoto fermentinio sūrio

Druskos, pipirų pagal skonį

Aliejaus kepti

Gaminimas

Nuskustą bulvę supjaustyti griežinėliais, morką sutarkuoti, svogūną smulkiai supjaustyti, sudėti pjaustytą šoninę, įspausti česnaką, pagardinti prieskoniais. Viską sudėti į keptuvę ir apkepti. Tuomet suberti žirnelius ir užpilti plaktais kiaušiniais. Omletą kepti uždengtą nemaišant. Po to atsargiai apversti, užberti tarkuotą sūrį ir dar pakepti uždengus.

 

Omletas su mocarela

4 kiaušiniai

Šaukštas sviesto

200 g mocarelos

2 pomidorai

2 skiltelės česnako

Druskos, pipirų, bazilikų lapelių pagal skonį

Gaminimas

Pomidorus supjaustyti plonais griežinėliais ir ant jų įspausti česnako skilteles. Mocarelą supjaustyti riekelėmis.

Kiaušinius išplakti, įberti pipirų, druskos. Keptuvėje ištirpinti sviestą supilti plaktus kiaušinius ir kepti ant silpnos ugnies. Ant iškepusio omleto sudėti griežinėliais pomidorus ir mocarela, pabarstyti kapotais bazilikų lapeliais.

 

Omletas su pupelėmis

4 kiaušiniai

200 ml virtų pupelių

100 g rūkytų lašinukų

Kelios riekės juodos duonos

Šaukštelis kmynų

100 ml grietinės

Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas

Smulkiai pjaustytus lašinukus pakepti. Kai jie apkeps, supili išplaktus kiaušinius. Ant viršaus suberti pupeles, mažais kubeliais supjaustytą duoną, užbarstyti kmynus, pagardinti druska, pipirais. Iškepusį supjaustyti gabaliukais ir patiekti su grietine.

Spausdinti