Omletai
2012-08-22 09:38Omletas – kiekvienam asocijuojasi su pusryčiais ir tikriausiai dauguma pritartų, kad gero virėjo meistriškumas priklauso nuo sugebėjimo iš paprasčiausių produktų pagaminti gardžiausius patiekalus. Taigi ir omletus galima pagardinti įvairia mėsyte, daržovėmis, sūriais ar net vaisiais…
ORKAITĖJE…
Omletas su špinatais
6 kiaušiniai
250 g šviežių špinatų
0,5 stiklinės tarkuotos fetos
250 g pjaustyto kumpio
Stiklinė pieno
Druskos, pipirų pagal skonį
4 šaukštai sviesto
Gaminimas
Šaukšte sviesto pakepinti kumpį, išimti ir likusiuose riebaluose apkepti špinatus. Tuomet ir juos išimti iš keptuvės. Išplakti kiaušinius su pienu, sudėti fetą, kumpį, špinatus ir viską išmaišyti. Supilti kiaušinių plakinį į likusiu sviestu išteptą kepimo indą ir pašauti į karštą orkaitę. Kepti apie 15 min. Išėmus iš orkaitės palikti kelias minutes pastovėti.
Omletas su daržovėmis
5 kiaušiniai
Cukinija
100 g moliūgo
Pusę saldžiosios paprikos
100 ml pieno
Šaukštas sviesto
Sauja maltų džiūvėsėlių
Šviežių petražolių pagal skonį
Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas
Cukiniją supjaustyti griežinėliais. Moliūgą nulupti, supjaustyti plonomis skiltelėmis. Papriką supjaustyti šiaudeliais. Atskirtus kiaušinių trynius pagardinti druska, pipirais ir išplakti. Tada įmaišyti pieną, suberti susmulkintas petražoles. Kiaušinių baltymus suplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į trynius su pienu. Kepimo indą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais, sudėti moliūgus, cukinijas ir paprikas, ant viršaus užpilti pieno ir kiaušinių plakinį. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ºC temperatūros, kol daržovės suminkštės.
Omletas su ožkos pieno sūriu
4 kiaušiniai
Svogūnas
3 šutintos su lupenomis bulvės
100 g šaldytų žirnelių
100 g minkšto ožkos pieno sūrio
Alyvuogių aliejaus kepti
Gaminimas
Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti įkaitintame aliejuje. Tuomet sudėti griežinėliais pjaustytas bulves ir atšildytus žirnelius. Pamaišant kepti keletą minučių.
Keptuvės turinį perdėti į kepimo indą, užpilti išplaktais kiaušiniais ir pašauti į įkaitintą orkaitę. Po 2–3 min. ant viršaus sudėti sūrio gabaliukus, pagardinti prieskoniais ir kepti, kol apskrus.
Omletas užkandai
4 kiaušiniai
3 skiltelės česnako
400 g riebios varškės
6 šaukštai riebios grietinės
Citrinų sulčių pagal skonį
100 g špinatų
200 ml pieno
2 šaukštai miltų
100 g tarkuoto parmezano
Druskos, pipirų, džiovintų bazilikų pagal skonį
200 g sviesto
Gaminimas
Česnaką susmulkinti, sumaišyti su varške, grietine ir bazilikais. Masę pagardinti citrinų sultimis, druska, pipirais ir įmaišyti plėšytus špinatus.
Keptuvėje iškepti du didelius, storus omletus: iki vientisos masės išplakti kiaušinius su pienu, miltais, pasūdyti, pagardinti pipirais ir apkepti iš abiejų pusių. Vieną omletą kloti į riebalais išteptą kepimo indą, viršų sutepti varškės ir špinatų kremu, užberti parmezaną. Omletą su įdaru užkloti kitu omleto blynu, apdėti sviestu ir 10 min. kepti karštoje orkaitėje.
Omletas su vištiena
4 kiaušiniai
150 g virtos vištienos
Saldžioji paprika
Svogūnas
200 ml tarkuoto sūrio
Šaukštas aliejaus
Šaukštas sviesto
Petražolių lapelių
Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas
Papriką supjaustyti kubeliais, svogūną – plonais žiedeliais. Keptuvėje ištirpinti sviestą, įpilti aliejų ir kepti daržoves, kol jos suminkštės. Atskirai išplakti kiaušinius su petražolėmis, sūriu, pagardinti pipirais ir druska. Šį mišinį supilti ant kepamų daržovių. Tada įdėti šiaudeliais pjaustytą vištieną ir kepti nemaišant apie 5 min., kol omleto kraštai sukietės. Paskui keptuvę statyti į karštą orkaitę ir kepti dar 15 min.
KEPTUVĖJE…
Omletas su krabų lazdelėmis
8 kiaušiniai
400 g krabų lazdelių
Svogūnas
Pomidoras
100 g grietinėlės
Druskos, pipirų pagal skonį
Aliejaus kepti
Gaminimas
Keptuvėje apkepti šiaudeliais pjaustytą svogūną, įdėti kubeliais pjaustytą pomidorą. Išplakti kiaušinius su grietinėle ir supilti į keptuvę ant daržovių. Pakepti, suberti smulkintas krabų lazdeles ir prieskonius.
Omletas su rūkyta šonine
5 kiaušiniai
100 ml pieno
200 g rūkytos šoninės
100 g pievagrybių
100 g fermentinio sūrio
Svogūnas
Druskos, pipirų pagal skonį
Aliejaus kepti
Gaminimas
Keptuvėje pakepti kubeliais pjaustytą šoninę, svogūną ir pievagrybius. Išplakti kiaušinius su pienu ir prieskoniais. Plakinį supilti ant šoninės, svogūno ir grybų. Užbarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu, uždengti ir kepti ant silpnos ugnies.
Omletas su obuoliais
6 kiaušiniai
4 kiaušinių baltymai
0,5 kg obuolių
2 šaukštai sviesto
Šaukštelis cinamono
250 g miltų
0,5 l pieno
50 g cukraus
100 g sviesto
Žiupsnelis druskos
Gaminimas
Nuluptus, be sėklalizdžių obuolius supjaustyti skiltelėmis, pakepinti svieste ir apibarstyti cinamonu. Atskirai išplakti kiaušinius, įpilti cukrų, pasūdyti, supilti pieną, viską išmaišyti, tada suberti miltus ir išplakti tešlą. Į keptuvėje įkaitintus riebalus plonu sluoksniu pilti paruoštos tešlos, ant viršaus vienodai išdėlioti paruoštus obuolius ir vėl užpilti tešla. Apkepti iš abiejų pusių.
Omletas su daržovėmis
5 kiaušiniai
Skiltelė česnako
Bulvė
Svogūnas
Morka
Indelis marinuotų žirnelių
200 g rūkytos šoninės
200 g tarkuoto fermentinio sūrio
Druskos, pipirų pagal skonį
Aliejaus kepti
Gaminimas
Nuskustą bulvę supjaustyti griežinėliais, morką sutarkuoti, svogūną smulkiai supjaustyti, sudėti pjaustytą šoninę, įspausti česnaką, pagardinti prieskoniais. Viską sudėti į keptuvę ir apkepti. Tuomet suberti žirnelius ir užpilti plaktais kiaušiniais. Omletą kepti uždengtą nemaišant. Po to atsargiai apversti, užberti tarkuotą sūrį ir dar pakepti uždengus.
Omletas su mocarela
4 kiaušiniai
Šaukštas sviesto
200 g mocarelos
2 pomidorai
2 skiltelės česnako
Druskos, pipirų, bazilikų lapelių pagal skonį
Gaminimas
Pomidorus supjaustyti plonais griežinėliais ir ant jų įspausti česnako skilteles. Mocarelą supjaustyti riekelėmis.
Kiaušinius išplakti, įberti pipirų, druskos. Keptuvėje ištirpinti sviestą supilti plaktus kiaušinius ir kepti ant silpnos ugnies. Ant iškepusio omleto sudėti griežinėliais pomidorus ir mocarela, pabarstyti kapotais bazilikų lapeliais.
Omletas su pupelėmis
4 kiaušiniai
200 ml virtų pupelių
100 g rūkytų lašinukų
Kelios riekės juodos duonos
Šaukštelis kmynų
100 ml grietinės
Druskos, pipirų pagal skonį
Gaminimas
Smulkiai pjaustytus lašinukus pakepti. Kai jie apkeps, supili išplaktus kiaušinius. Ant viršaus suberti pupeles, mažais kubeliais supjaustytą duoną, užbarstyti kmynus, pagardinti druska, pipirais. Iškepusį supjaustyti gabaliukais ir patiekti su grietine.