Nuo pyrago iki putėsių: bananų saldusis amplua
2025-06-16 09:39Bananai – ne tik puikus užkandis ar energijos šaltinis, bet ir universalus ingredientas, iš kurio gimsta kvapnūs, švelnūs ir širdžiai artimi desertai. Jie puikiai dera gaminant tiek šaltus kremus, tiek kepinius ar net ledų variacijas. Išbandykite įvairias bananinių skanėstų idėjas – nuo klasikos iki kūrybiškų naujovių, kurios nustebins skoniu ir paprastumu.
Paprastai tobuli ledai
2 porcijos
100 g 130 kcal
Ruošti 4,5 val.
- 3 prinokę bananai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštas augalinio pieno
- Šaukštas juodojo šokolado lašelių
- Šaukštas sūdytų žemės riešutų
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Bananus nulupti, supjaustyti griežinėliais ir bent 4 val. dėti į šaldiklį. Užšalusius sutrinti elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos. Įmaišyti pieną, vanilės ekstraktą. Patiekti nedelsiant, papuošus šokolado lašeliais, kapotais riešutais ir mėtomis.
Kreminiai putėsiai
4 porcijos
100 g 120 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 3 prinokę bananai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Šaukštas klevų sirupo
- 200 ml kokosų plakamosios grietinėlės
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. 2 bananus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos glotnios masės. Įmaišyti vanilės ekstraktą, citrinos sultis ir klevų sirupą. Grietinėlę išplakti iki purių putų. Atsargiai įmaišyti į bananų masę. Viską sudėti į serviravimo indelius ir 1 val. dėti į šaldytuvą. Patiekti papuošus likusio banano riekelėmis ir mėtomis.
Šokoladinis bananų ir rikotos pyragas
8 porcijos
100 g 290 kcal
Ruošti 1,5 val.
PAGRINDUI:
- 200 g trapių šokoladinių sausainių
- 100 g sviesto
ĮDARUI:
- 2 prinokę bananai
- 250 g rikotos
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 50 g miltų
- 150 g juodojo šokolado
- Šaukštas sviesto
VIRŠUI:
- 100 g šokoladinių biskvito trupinių
GAMINIMAS. Sausainius susmulkinti iki smulkių trupinių, sumaišyti su tirpintu sviestu. Mišiniu padengti pyrago formos dugną, gerai suspausti. 15 min. dėti į šaldytuvą. Įdarui bananus nulupti, suraikyti riekelėmis. Rikotą išplakti su cukrumi, įmaišyti kiaušinius, vanilės ekstraktą ir miltus. Suberti smulkiai kapotą šokoladą, įmaišyti tirpintą ir pravėsusį sviestą. Ant pyrago pagrindo išdėlioti pjaustytus bananus, užpilti kreminę įdaro masę, šią tolygiai apiberti trupiniais. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsusį.
Bananų duona
8 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 labai prinokę bananai
- 2 kiaušiniai
- 50 g tirpinto sviesto
- 2 šaukštai graikiško jogurto
- Šaukštas medaus
- 2 šaukštai nesaldinto riešutų sviesto
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 200 g visų grūdo dalių kvietinių miltų
- Šaukštelis cinamono
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 50 g smulkintų graikinių riešutų
GAMINIMAS. Bananus nulupti ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės. Įmaišyti kiaušinius, sviestą, jogurtą, medų, riešutų sviestą, vanilės ekstraktą. Atskirame dubenyje sumaišyti miltus su cinamonu, druska ir kepimo milteliais. Sausus ingredientus palaipsniui įmaišyti į skystą masę. Suberti smulkintus riešutus, permaišyti. Tešlą supilti į riebalais teptą kepimo formą ir kepti 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Prieš patiekiant atvėsinti. Norint puošnesnio varianto, prieš kepant ant pyrago viršaus galima išdėlioti pusiau ar riekelėmis raikytus bananus.
Kepti bananai
4 porcijos
100 g 190 kcal
Ruošti 30 min.
- 4 bananai
- 50 g medaus
- Žiupsnelis malto muskato
- 50 g sezamų sėklų
- 30 g sviesto
GAMINIMAS. Bananus nulupti ir supjaustyti maždaug 4 cm ilgio gabalėliais. Apvolioti ištirpintu medumi, apibarstyti muskatu ir apvolioti sezamo sėklomis. Išdėlioti kepimo inde, išteptame sviestu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti karštus.
Autorė Jūratė Survilė