Šv. Kalėdų ir naujametinės vaišės kelia daug streso? Išeitis: gaminti tai, ką ir kiekvienais metais, arba išbandyti naujus, bet nesudėtingus receptus. Kai kurie patiekalai tiesiog negali nepavykti. Tikriausiai daugelis sutiktų, kad didžioji kulinarijos paslaptis slypi elementariuose dalykuose.

 

Ispaniška vištiena

 

kaledos

  • 1 kg vištienos krūtinėlių filė
  • 65 g džiovintų slyvų be kauliukų
  • 60 ml alyvuogių
  • Šaukštas kaparėlių
  • 2 – 3 skiltelės česnako
  • 60 ml baltojo vyno
  • 30 ml  raudonojo vyno acto
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • 50 g rudojo cukraus
  • 3 lauro lapai
  • Šaukštas maltų raudonėlių
  • Petražolių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Vištienos filė sumaišyti su smulkintais česnakais, raudonėliais, druska, pipirais, actu, alyvuogių aliejumi, džiovintomis slyvomis, alyvuogėmis, kaparėliais ir jų sultimis, lauro lapais. Palikti marinuotis šaldytuve per naktį. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Vištieną sudėti į kepimo indą, supilti marinatą, pabarstyti cukrumi ir supilti baltąjį vyną. Kepti 50 minučių, kol mėsa bus iškepusi. Pabarstyti smulkintomis petražolėmis.

 

5 – 6 porcijų

100 g apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Morkų salotos su spanguolėmis, graikiniais riešutais ir citrusiniais vaisiais

 
  • 4 – 5 morkos
  • 60 g džiovintų spanguolių
  • 65 g graikinių riešutų
  • Citrina
  • Apelsinas
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai medaus
  • 3 laiškiniai svogūnai
  • Petražolių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. 7 – 10 minutes orkaitėje paskrudinti graikinius riešutus. Palikti, kad atvėstų. Stambiai tarkuotas morkas sumaišyti su aliejumi, tarkuota citrinos žievele ir sultimis, apelsino sultimis, medumi, spanguolėmis, smulkiai supjaustytais svogūnais, petražolėmis. Paskaninti druska ir pipirais. Galiausiai sudėti skrudintus riešutus, viską dar kartą išmaišyti ir patiekti.

 

4 – 6 porcijų

100 g apie 94 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Traškus obuolių ir pekaninių karijų desertas

 
  • 5 rūgštūs obuoliai
  • 125 g pekaninių karijų
  • 50 g avižinių dribsnių
  • 30 g miltų
  • 50 g rudojo cukraus
  • 100 g cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • 6 šaukštai sviesto
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Miltus sumaišyti su ruduoju cukrumi, puse baltojo cukraus ir druska. Sudėti šaltą, pjaustytą sviestą ir viską sumaišyti. Po to sudėti avižinius dribsnius ir kapotas pekanines karijas. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir plonai supjaustyti ir sumaišyti su likusiu cukrumi. Obuolius sudėti į sviestu išteptą kepimo indą ir supilti avižine mase. Kepti orkaitėje 40 – 50 minučių, kol suminkštės. Galima patiekti su vaniliniais ledais.

 

6 porcijų

100 g apie 150 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti