Agrastai – ne tik skanios, bet ir labai naudingos uogos: padeda gydyti mažakraujystę, žarnyno ligas, skatina tulžies išsiskyrimą. Juose labai daug kalio ir mažai natrio, todėl šios uogos labai sveika širdžiai. Agrastuose yra cukraus (14 %), organinių rūgščių, pektinų, taninų, vario, geležies, fosforo, vitaminų B, C, P, karoteno. Turtingos sudėties vidurvasario gamtos gėrybės dažnai naudojamos liaudies medicinoje gydyti daugelį negalavimų ir ligų.

 

"agrastų džemas"

Agrastų sultys, skiestos su vandeniu santykiu 1 : 2, malšina troškulį, atgaivina karštą dieną ir normalizuoja medžiagų apykaitą. Agrastai švelniai laisvina vidurius, skatina šlapimo ir tulžies išsiskyrimą, todėl jie rekomenduojami žmonėms, sergantiems inkstų, šlapimo pūslės ir kepenų ligomis. Agrastų sultys sumaišytos su medumi naudingos sergantiems mažakraujyste, odos bėrimais, taip pat dažnai kraujuojant. Agrastų sultys valo organizmą nuo druskų, sunkiųjų metalų, radionuklidų. Padeda greičiau atsigauti po radiacijos. Į mitybą įtraukti agrastus rekomenduojama asmenims, sergantiems medžiagų apykaitos ligomis: lėtiniu vidurių užkietėjimu ir gastroenterokolitu.

 

Prinokusiose uogose yra serotonino, gali apsaugoti nuo vėžio, stiprina kraujagysles. Agrastus galima vartoti šviežius arba virti kompotus, uogienes, džemus, marmeladus, spausti sultis. Taip pat agrastais galima gardinti įvairius desertus ir kepinius.

 

Agrastų džemas

 

  • 1 kg agrastų
  • 1 – 2 apelsinai
  • 1 – 1,3 kg cukraus

 

Gaminimas

 

Apelsinus nulupti, išimti kauliukus, agrastus nuvalyti ir sumalti. Įdėti cukraus ir išmaišyti, kad cukrus visiškai ištirptų. Džemą sudėti į sterilizuotus stiklainius ir užsukti dangtelius. Laikyti šaldytuve.

 

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

2 stiklainiai

 

Trupininis pyragas su agrastų ir varškės įdaru

 

  • 200 g miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 g cukraus
  • 125 g margarino
  • 1 kiaušinio trynys

Įdarui:

  • 160 g agrastų
  • 360 g varškės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 25 g sviesto
  • Baltymas
  • Druskos pagal skonį

Trupiniams:

  • 25 g sviesto
  • 0,25 šaukštelio cukraus
  • 0,25 šaukštelio miltų

 

Gaminimas

 

Sijotus miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sudėti cukrų, margarino drožles ir kiaušinio trynį. Išminkyti tešlą. Tada tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą indą, suformuoti kraštus. Tešlą uždengti maistine plėvele ir padėti į šaldytuvą 30 minučių. Kiaušinio baltymą išplakti su trupučiu druskos iki standžių putų ir padėti į šaldytuvą. Sviestą ištrinti su cukrumi, sudėti varškę. Išplakti iki vientisos masės. Atsargiai sumaišyti su kiaušinio baltymo putomis ir vėl padėti į šaldytuvą. Paskui varškės įdarą tolygiai paskirstyti ant pyrago tešlos. Agrastus nuplauti, nuvalyti. Tolygiai sudėti ant varškės. Švelniai įspausti į varškės įdarą. Paruošti trupinius: su rankomis sutrinti sviestą, cukrų ir miltus. Viršų tolygiai pabarstyti tešlos trupiniais. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 1 valandą, kol taps šviesiai auksinės spalvos. Valgyti, kai atvės, su ledais, kava arba arbata.

 

100 g apie 216 kcal

Paruošimo laikas: apie 130 min

8 žmonėms

 

Agrastų ir obuolių kompotas

 

  • 200 g agrastų
  • 2 – 3 obuoliai
  • 130 g cukraus
  • 2 l vandens

 

Gaminimas

 

Nuplauti obuolius, supjaustyti skiltelėmis, išimti sėklas. Agrastus nuplauti ir nuvalyti. Sudėti į verdantį vandenį ir virti kompotą. Maišant, pamažu supilti cukrų pagal skonį. Kai kompotas vėl užvirs, sumažinti ugnį ir dar pavirti 10 – 15 minučių. Patiekti atvėsintą.

 

 

100 ml apie 27 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

8 žmonėms

Spausdinti