Šokoladai, sausainiai, pyragai ir kiti kepiniai – gardu, tačiau įprasta, net gal pabodę. Jeigu šįkart desertui norisi kažko ypatingo ir neįprasto, siūlome atsigręžti į Azijos virtuvę ir išbandyti keletą kiniškų skanėstų receptų.

 

Dan Huang Su pyragėliai

 

16 vnt.

100 g 314 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

VANDENS TEŠLAI:

  • 70 g kvietinių miltų
  • 20 g kvietinių miltų kepiniams (su mažai glitimo)
  • Šaukštas miltelinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 40 ml ledinio vandens
  • 35 g minkšto sviesto

RIEBALINEI TEŠLAI:

  • 110 g kvietinių miltų kepiniams (su mažai glitimo)
  • 55 g kambario temperatūros sviesto

ĮDARUI:

  • 16 sūdytų kiaušinių trynių
  • 400 g raudonųjų pupelių arba lotosų sėklų pastos

VIRŠUI:

  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštas juodųjų sezamų sėklų
 

GAMINIMAS. Iš vandens tešlai skirtų ingredientų, išskyrus sviestą, išminkyti tešlą. Sudėti sviestą ir vėl minkyti, kol susiformuos glotni ir blizgi vientisa tešla. Pasiruošti riebalinę tešlą: miltus ir sviestą minkyti, kol susiformuos minkšta, blizgi tešla. Abi tešlas susukti į maistinę plėvelę ir 20 min. palikti. Padalinti į 16 lygių dalių. Iš vandens tešlos gabalėlių iškočioti apskritimus – centre turi būti truputį storesni nei iš kraštų. Į vidurį dėti po porciją riebalinės tešlos. Visiškai uždengti vandenine tešla, jos kraštelius užspaudžiant viršuje. Iš gautų apskritimų iškočioti pailgus ovalus ir kiekvieną susukti į ritinėlį. Palikti 10 min. pastovėti, dar kartą perkočioti į pailgą ovalą ir vėl susukti į ritinėlius. Trynius įvynioti į pupelių ar lotosų sėklų pastą, kad visiškai uždengtų iš visų pusių. Ritinėlius iškočioti į apskritimą, į centrą dėti po pasta padengtą trynį ir apgaubti tešla iš visų pusių. Kiekvieną pyragėlį aptepti trynių plakiniu, apibarstyti sezamais. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.

 

Design,Concept,Of,Moon,Cake,Yolk,Pastry,,Mooncake,For,Mid-autumn

 

Avokadų pyragėliai

 

4 vnt.

100 g 279 kcal

Ruošti 3 val.

 

ĮDARUI:

  • 210 ml saldinto sojų pieno
  • Šaukštelis agaro miltelių
  • Pandanų lapas

IŠORINIAM SLUOKSNIUI:

  • 100 ml vandens
  • 15 g cukraus
  • 1,5 šaukštelio agaro miltelių
  • 2 pandanų lapai
  • Pusė gerai sunokusio avokado
  • 160 ml pieno
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti sojų pieną, suberti agaro miltelius, įmesti pandanų lapą ir viską užvirinti. Kai skystis ims burbuliuoti, o agaras ištirps, išimti pandanų lapą ir puodą nukelti. Skystį supilstyti į keturias mažas silikonines formeles ir palikti sustingti. Kai pravės, dėti į šaldytuvą, kad greičiau stingtų. Pasiruošti išorinį sluoksnį: į puodą supilti vandenį, suberti cukrų, agaro miltelius, sudėti pandanų lapus ir retkarčiais maišant užvirinti. Avokado minkštimą kartu su pienu elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos tyrės. Išimti pandanų lapus, sumažinti kaitrą ir supilti avokadų tyrę. Labai gerai išmaišyti. Formeles truputį sudrėkinti (bus lengviau išimti pyragėlius) ir per 1–1,5 cm pripilti išorinio sluoksnio masės. Palikti vėsti, kol beveik sutvirtės. Šaldytą įdarą išimti iš formelių, ant kiekvieno gabalėlio centro dėti po pusę šaukštelio avokadų tyrės. Taip geriau sukibs abu sluoksniai. Paruoštą įdarą perkelti į formeles – stengtis dėti į patį centrą. Supilti likusią avokadų tyrę, kad formelės užsipildytų, įdaras visiškai pasislėptų. 1–2 val. šaldyti. Prieš patiekiant išimti iš formelių.

 

Advocado,Snowskin,Mooncakes,Or,Chinese,Moon,Cake,Or,Kue,Bulan.

 

Sezamų kamuolėliai

 

5 porcijos

100 g 326 kcal

Ruošti 50 min.

 

  • 120 g ryžių miltų (su glitimu)
  • 40 g cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 80 ml verdančio vandens
  • 200 g atvėsintos raudonųjų pupelių pastos
  • 35 g sezamų sėklų
  • Aliejaus virti
 

GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su cukrumi, druska, centre suformuoti duobutę ir pamažu supilti vandenį. Maišyti šaukštu, kol susiformuos tešla. Minkyti rankomis, kol susidarys tokia tvirta tešla, kad pavyktų susukti į rutulį. Jeigu per skysta ar pernelyg lipni, įmaišyti daugiau miltų. Rutulį uždengti maistine plėvele ir 30 min. palikti. Padalinti į 10 lygių dalių. Iš kiekvienos formuoti 5–7 cm skersmens apskritimą. Į centrą dėti pupelių pastos ir užlenkti kraštelius, kad visiškai apgaubtų įdarą. Švelniai pasukioti tarp delnų, kad susidarytų spurgytės. Truputį aptepti vandeniu ir apvolioti sezamais. Virti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.

 

Delicious,Sesame,Balls,With,Red,Bean,Paste,On,Wooden,Table,

 

Desertinė mangų ir greipfrutų sriuba

 

6 porcijos

100 ml 85 kcal

Ruošti 35 min.

 

  • 3 dideli gerai sunokę mangai
  • 120 ml kokosų pieno
  • 80 ml šalto vandens
  • 90 g sago
  • Pusė didžiojo greipfruto (pomelo)
  • 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
 

GAMINIMAS. Mangų minkštimą supjaustyti kubeliais, kartu su kokosų pienu ir vandeniu sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės. Sago grūdelius suberti į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų. Virti ant vidutinės kaitros apie 15 min. Išjungus kaitrą puodą palikti uždengtą – sago grūdeliai turi brinkti, kol taps skaidrūs. Tuomet nusausinti ir perskalauti šaltame vandenyje. Greipfrutą nulupti, minkštimą išskaidyti smulkiomis dalelėmis. 2–3 šaukštus paruošto greipfruto dėti į serviravimo indelį, berti šaukštą sago ir užpilti mangų piurė. Išmaišyti. Papuošti trupučiu greipfruto ir sago rutuliukais. Prieš patiekiant galima atvėsinti šaldytuve, bet nebūtina.

 

Mango,And,Pomelo.,A,Popular,Chinese,Dessert,Of,Pomelo,And

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė