Natūralus kalcio šaltinis
2014-11-28 16:05Ne tik kiaušiniai, bet ir jų lukštai vartojami jau nuo neatmenamų laikų. Vengrų profesorius J. Krompecheris kartu su medikų grupe įrodė, kad taip yra ne veltui, nes tai – kalcio šaltinis, kurį žmogaus organizmas įsisavina itin lengvai.
Jeigu organizme trūksta kalcio
Sutrikus medžiagų apykaitai dažnai sumažėja kalcio kiekis organizme. Dėl to susergama rachitu, vaikams pradeda netaisyklingai dygti, o suaugusiems – gesti dantys, vyresnio amžiaus žmonėms silpnėti kaulai. Kalcio stygius sukelia mažakraujystę, dažnus peršalimus, įvairias alergijas, pūslelinę, sumažina atsparumą radiacijos poveikiui. Šios mineralinės medžiagos trūkumas itin pavojingas moterims – gimdant sąrėmiai gali būti nepakankamai stiprūs, gimdos raumenys silpni. Grąžinti prarastą kalcio kiekį itin sunku, nes tam skirti vaistiniai preparatai – kalcio chloridas, medikamentai, kurių sudėtyje yra gipso ir kreidos – organizmo pasisavinami labai prastai.
Tinka ir suaugusiems, ir vaikams
Įrodyta, kad 90 % kiaušinio lukšto sudaro kalcio karbonatas – būtent jį žmogaus organizmas įsisavina labai lengvai. Taip pat jame yra kitų organizmui itin reikalingų mikroelementų: vario, fluoro, geležies, mangano, molibdeno, fosforo, sieros, cinko ir kitų. Iš viso net 27. Kasdieniame maiste yra labai mažai molibdeno ir silicio, kurie būtini įprastam biocheminių reakcijų procesui, todėl vartodami lukštą užtikrinsite reikiamą jų kiekį organizme.
Vištų kiaušinių lukštus reikėtų įtraukti ir į mažųjų valgiaraštį. Patartina pradėti nuo vienerių metų amžiaus, kai intensyviai vystosi kaulinis audinys, kuriam būtinas kalcis. Vartoti lukštus labai naudinga sergant rachitu ir mažakraujyste.
Profesorius J. Krompecheris pataria
- Vartoti kiaušinio lukštus kaip profilaktinę priemonę nėštumo metu.
- Neužmiršti juos vartoti paauglystėje ir vėliau.
- Vaikams lukštų miltelius vartoti nuo vienerių iki šešerių metų.
- Du kartus per metus kaip profilaktinę priemonę juos vartoti suaugusiems, kad išvengtų stuburo ligų, karieso ir osteoporozės.
- Kiaušinių lukštus vartoti kaip priemonę, iš organizmo šalinančią radionuklidus ir neleidžiančią kaulų smegenyse kauptis stronciui.
Lengvai pagaminami ir vartojami
Pagaminti miltelius iš lukštų itin lengva. Iš švariai nuplauto nevirto kiaušinio pašalinti baltymą ir trynį. Virto kiaušinio lukšto naudoti neverta, nes jame nėra naudingų mikroelementų. Tada nuo lukšto nuimti vidinę plėvelę ir jį truputį padžiovinti, Nepatartina to daryti saulėje, nes tuomet praranda dalį naudingųjų savybių.
Kai lukštas pradžiūsta, jį susmulkinti į miltelius grūstuvėje. Sumalti lukštus galima ir kavamalėje, tačiau jie bus mažiau veiksmingi. Vartoti per pusryčius – berti į varškę ar košę po 1,5–3 g, atsižvelgiant į amžių. Vartojimo trukmė – 20 dienų, du kartus per metus.
Neringa Martinkutė