Naminiai kebabai… Ar gali būti geriau?
2025-03-25 08:53Daugelis nežino, bet kebabai buvo pirmasis greitojo maisto patiekalas. Kilę iš Vidurio Rytų ir Pietų Azijos virtuvių, 1970-aisiais pradėjo plisti visoje Europoje ir greitai tapo itin populiarūs. Šiandien žinoma daugybė kebabų variacijų, tad pabandykite keletą jų pasigaminti namuose.
Su vištiena ir daržovėmis
2 porcijos
100 g 154 kcal
Ruošti 30 min.
- 400 g vištos krūtinėlės be kaulo
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis maltos paprikos
- Šaukštelis česnakų miltelių
- Šaukštelis kmynų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Trumpavaisis agurkas
- Nedidelis mėlynasis svogūnas
- Pusė raudonos saldžiosios paprikos
- 2 lavašai
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Keli šviežių salotų lapai
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti plonomis juostelėmis, apšlakstyti aliejumi, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti. Palikti 15 min. marinuotis. Per tą laiką paruošti daržoves: agurką supjaustyti riekelėmis, svogūną – pusžiedžiais, papriką – juostelėmis.
Išsimarinavusią vištieną kepti keptuvėje, kol taps auksinės spalvos, vidus visiškai iškeps.
Abu lavašus apšlakstyti citrinos sultimis, pašildyti sausoje keptuvėje arba orkaitėje. Ant kiekvieno dėti salotų lapų, keptos vištienos ir pjaustytų daržovių mišinio. Uždėti truputį jogurto ir suvynioti kebabus. Galima patiekti nedelsiant arba pašildyti ant grotelių orkaitėje / lauko kepsninėje.
Vegetariški su falafeliais
2 porcijos
100 g 187 kcal
Ruošti 40 min.
FALAFELIAMS:
- 180 g konservuotų avinžirnių
- Nedidelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Saujelė šviežių petražolių
- Šaukštelis kmynų
- Šaukštelis maltos kalendros
- Pusė šaukštelio maltos paprikos
- Ketvirtis šaukštelio maltos ciberžolės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai sezamų sėklų
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
LAVAŠAMS:
- 2 lavašai
- Trumpavaisis agurkas
- Keli vyšniniai pomidoriukai (gali būti įvairių spalvų)
- Nedidelis mėlynasis svogūnas
- Sauja mėgstamų salotų lapų
- 2 šaukštai tahinio
GAMINIMAS. Avinžirnius perplauti ir nusausinti. Kartu su svogūnu, česnaku bei prieskoniais sutrinti elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės. Jeigu per sausa, įmaišyti truputį vandens. Suformuoti mažus rutuliukus ir kepti įkaitintame aliejuje apie 7 min., kol taps auksinės spalvos ir traškūs.
Kol falafeliai kepa, paruošti daržoves: agurką ir pomidorus supjaustyti riekelėmis, svogūną – plonais pusžiedžiais.
Lavašus pašildyti keptuvėje. Ant jų išdėlioti salotų lapus, falafelius, paruoštas daržoves, uždėti tahinio. Susukti kebabus. Galima patiekti nedelsiant arba pašildyti ant grotelių orkaitėje / lauko kepsninėje.
Su lašiša ir smidrais
2 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g sūdytos lašišos filė
- 10 smidrų
- 2 lavašai
- Sauja mėgstamų šviežių salotų lapų
- Avokadas
- Keli vyšniniai pomidoriukai
- Saujelė šviežių žaliųjų žirnelių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis džiovintų raudonėlių
- Kelios šakelės šviežių krapų
- Šaukštas dzadzikio
GAMINIMAS. Lašišą supjaustyti mažais gabalėliais.
Nupjauti smidrų kietąsias dalis ir nuplikyti verdančiu vandeniu (pamerkus palaikyti 2–3 min.). Turi truputį suminkštėti, bet išsaugoti traškumą. Išėmus perlieti šaltu vandeniu (padės išsaugoti spalvą).
Lavašus pašildyti keptuvėje. Ant jų dėti salotų lapus, lašišą, smidrus, smulkintą avokadą, pomidorus, žirnelius. Apšlakstyti aliejaus ir citrinos sulčių mišiniu, pagardinti druska, pipirais, raudonėliais, smulkintais krapais. Ant įdaro uždėti padažo ir susukti kebabus. Galima patiekti nedelsiant arba pašildyti ant grotelių orkaitėje / lauko kepsninėje.
Sotūs su jautiena
2 porcijos
100 g 224 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g jautienos filė be kaulo
- 2 šaukštai pomidorų padažo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio česnakų miltelių
- Pusė šaukštelio maltos paprikos
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Nedidelis mėlynasis svogūnas
- Trumpavaisis agurkas
- Keli vyšniniai pomidoriukai
- 2 lavašai
- Sauja jaunų burokėlių lapelių
- Šaukštas citrinos sulčių
- 2 šaukštai natūralaus jogurto
- 2 skiltelės česnako
GAMINIMAS. Mėsą padalinti į dvi dalis ir iš kiekvienos išmušti ploną pjausnį. Kiekvieną įtrinti pomidorų padažu, sumaišytu su prieskoniais. Kepti įkaitintame aliejuje po 3–4 min. iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Kol mėsa kepa, paruošti daržoves: agurką ir pomidorus supjaustyti riekelėmis, svogūną – mažais gabalėliais.
Lavašus pašildyti keptuvėje. Ant jų dėti mažesniais gabalėliais supjaustytą keptą mėsą, ant šios – burokėlių lapus, smulkintas daržoves.
Iš citrinos sulčių, jogurto ir traiškyto česnako sumaišyti padažą ir dėti ant įdaro. Susukti kebabus. Galima patiekti nedelsiant arba pašildyti ant grotelių orkaitėje / lauko kepsninėje.
Su pievagrybiais ir sūriu
2 porcijos
100 g 219 kcal
Ruošti 30 min.
- 200 g pievagrybių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus kepti
- Pusė šaukštelio česnakų miltelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis balzaminio acto
- 2 lavašai
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Sauja mėgstamų salotų lapų
- Trumpavaisis agurkas
- 2 šaukštai tahinio
- 100 g čederio
GAMINIMAS. Pievagrybius supjaustyti griežinėliais ir kepti įkaitintame aliejuje maišant, kol suminkštės ir lengvai apskrus. Iškeptus pagardinti prieskoniais, balzaminiu actu.
Lavašus apšlakstyti citrinos sultimis. Išdėlioti salotų lapus, ant jų – grybų įdarą, smulkintą agurką. Ant įdaro dėti padažo, tarkuoto sūrio. Susukti kebabus ir kelias minutes pašildyti ant grotelių orkaitėje / lauko kepsninėje.
Autorius Jūratė Survilė