Motinos dienos sekmadienį norisi maloniai nustebinti patį brangiausią žmogų gyvenime. Galbūt reikėtų tą ypatingą rytą atsikelti anksčiau, atitraukti užuolaidas ir įleisti pirmuosius saulės spindulius į kambarį. Tuomet paruošti šventinius pusryčius: burnoje tirpstančius blynelius su šilauogėmis ir linų sėmenimis, aplietus sirupu arba mangų parfė. Šventinį vakarą galėtų vainikuoti saldi meduolinė širdis su rožiniu glaistu. Laiko iki gegužės 3-osios dar šiek tiek yra, bet jau dabar reikėtų pagalvoti, ką daryti, kad diena būtų išties nepaprasta ir kupina mielų prisiminimų…

 

Motinos diena

Keletas įdomių faktų apie motinystę:

 

  • Kūdikiai instinktyviai žino, kaip vadinti moterį, kuri juos devynis mėnesius nešiojo, pagimdė ir rūpinasi. Lietuvoje ji – mama, D. Britanijoje – mom, kinų mandarinų ir ispanų kalba – taip pat mama, skiriasi tik kirčio vietos. Islandų vaikai mamą vadina mamma, pandžabų kalba – ma, žydų – em, o vietnamiečių – me. Tai ne sutapimas – vienas iš pirmųjų garsų, kuriuos paprastai ištaria kūdikis yra „ma“. Beveik visos pasaulio tautos gimdytoją vadina šiuo pirmuoju kūdikio ištartu žodeliu.

 

  • Stebuklingas motinos ir vaiko ryšys. Per nėštumą motinos ir vaiko ląstelės yra susijungusios per placentą. Kai kuriais atvejais šių ląstelių motinos organizme lieka visą gyvenimą. Kokią tikslią funkciją atlieka mokslininkai iki šiol nežino, bet manoma, kad jos gali apsaugoti nuo autoimuninių ligų.

 

  • Kūdikiai gali pakeisti motinos smegenis. Nėštumas gali sukelti ilgalaikius moters smegenų pokyčius. Mokslininkai ištyrę vieną moterį nustatė, kad praėjus 4 mėnesiams po gimdymo padaugėjo pilkosios smegenų medžiagos. Manoma, kad tai sukelia hormonų antplūdis per nėštumą, panašūs pokyčiai vyksta ir paauglių smegenyse per brendimą.

 

  • Besilaukiančios moterys pagalbos prašydavo deivių. 2001 metais archeologai moterų patalpose rado plytą, kurioje buvo išgraviruotas deivės Hatoros, didžiosios dievų motinos, atvaizdas (ji vaizduota kaip pasaulį sukūrusi dangiškoji karvė). Deivė siejama su gimdymu ir motinyste. Ant šios plytos gimdyvės pritūpdavo, kai ateidavo laikas gimdyti. Motinystės deivių turėjo ir kitos senovės kultūros – senovės graikų Eileitija, egiptiečių – Tauridė, skandinavų – Frigė. Baltų gimdyves ir naujagimius globojo deivė Laima.

 

  • Vakarų pasaulyje pastebima tendencija, kad motinomis tampa vis vyresnio amžiaus moterys. Vis daugiau moterų virš 40 metų ryžtasi gimdyti kūdikį. Moterys gimdo ne tik vyresnės, bet ir labiau išsilavinusios bei dažnai nesusituokusios.

 

Meduolinė širdis su rožiniu glaistu

 

  • 360 g miltų
  • 200 g medaus
  • 90 g rudojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis sodos
  • Šaukštelis cinamono
  • Šaukštelis gvazdikėlių
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Šaukštelis malto muskato
  • Šaukštelis malto kardamono

Glaistui:

  • 200 g miltelinio cukraus
  • 40 g sviesto
  • 2 šaukštai pieno
  • 6 braškės arba maistinių dažų
  • Šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Pabarstukų puošti

 

Gaminimas

 

Medų pakaitinti ant silpnos ugnies, bet neužvirinti. Į karštą medų supilti cukrų, išmaišyti ir palikti atvėsti. Tada masę sumaišyti su paplaktu kiaušiniu, soda bei prieskoniais. Toliau maišant pilti miltus. Išminkyti tešlą. Tešlą suvynioti į foliją ir atšaldyti šaldytuve 30 minučių. Paskui iškočioti 0,5 – 1 cm storio tešlą ir išpjauti širdies formos meduolį. Jį padėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių, 10 – 15 minučių. Paruošti glaistą: ištrinti sviestą, cukrų ir pieną, supilti vanilės ekstraktą. Didžiąja dalį glaisto sumaišyti su trintomis braškėmis arba maistiniais dažais ir gražiai aptepti meduolį. Viduryje su baltu glaistu nupiešti dar vieną širdį. Meduolio širdies kraštą pabarstyti pabarstukais.

 

100 g apie 311 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

6 porcijos

 

Blyneliai su šilauogėmis bei linų sėmenimis

 

  • 100 g šviežių arba šaldytų šilauogių
  • 45 g linų sėmenų
  • 180 g miltų
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 360 ml pasukų
  • Šaukštas sviesto
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį
  • Aliejaus arba sviesto kepti

 

Gaminimas

 

Sumaišyti miltus, linų sėmenis, cukrų, kepimo miltelius, druską. Tada supilti pasukas, sviestą, paplaktą kiaušinį ir gerai išmaišyti, kad tešla būtų be gumulėlių. Supilti uogas ir vėl pamaišyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti su sirupu arba grietine.

 

100 g apie 191 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

4 porcijos

 

Mangų parfė

 

  • Mangas
  • 120 ml graikiško jogurto
  • Šaukštelis kokosų riešutų drožlių

 

Gaminimas

 

Mangą nuplauti, nulupti, išimti kauliuką, supjaustyti gabalėliais ir sutrinti iki tyrės konsistencijos. Į aukštą taurę dėti sluoksnį mangų tyrės, tada pusę graikiško jogurto, paskui vėl mangų ir jogurto. Viršų papuošti skrudintomis kokosų drožlėmis.

 

 

100 g apie 99 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

1 porcija

Spausdinti