Mirtina pasaulio virtuvė
2025-01-22 09:48Pasaulis kupinas produktų, kurie suteikia neįprastų kulinarinių patirčių. Kai kurie jų gali smarkiai pakenkti sveikatai. Nors daugelis šių unikalių patiekalų turi ilgas kulinarines tradicijas, juos ruošiant būtini ypatingi įgūdžiai ir atsargumas. Vis dėlto, nepaisant galimų grėsmių, gurmanai pamišę dėl naujų skonių.
Toksinų gausi žuvis
Fugu (keturdantė pūsliažuvė) – keistos išvaizdos delikatesinė žuvis, Japonijoje laikoma gurmanišku patiekalu, su ja gaminami sašimiai. Tiesa, nors šioje šalyje įprasta valgyti žalią žuvį, paragavus fugu gali ištikti netikėta mirtis. Mat šių žuvų organizme aptinkama ypač stipraus neurotoksino, vadinamo tetrodotoksinu. Žuvims jis padeda apsisaugoti nuo grobuonių, nes mėsai suteikia nemalonų skonį. Fugu esantis toksino kiekis gali būti iki 1200 kartų stipresnis nei kalio cianido dozė. Virėjai, pasiryžę patiekti šią žuvį, turi būti ne jaunesni kaip 20-ies ir baigti iki 6 metų trunkantį specialų mokymą, kad gebėtų tinkamai paruošti fugu pašalinant nuodingas daleles. Restoranai, įtraukdami fugu į savo meniu, privalo turėti Japonijos vyriausybės sertifikatą. Lankantis Japonijoje šią žuvį dažniausiai valgyti saugu. Tačiau netgi laikantis visų atsargumo priemonių, maždaug 50 žmonių kasmet apsinuodija, o dalis jų miršta.
Mirtinas užkandis
San-nakji – populiarus patiekalas Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Valgis, kurio pagrindas – gyvas aštuonkojis, patiekiamas dviem skirtingais būdais. Vienas jų – nedidelį aštuonkojį susmulkinti į mažus gabalėlius ir patiekti su sezamų aliejumi bei kitais pasirinktais garnyrais. Aštuonkojo gabalėliai vis dar juda lėkštėje. Kramtyti rekomenduojama greitai ir energingai, nes aštuonkojo čiuptuvai net ir dorojami dantimis nesustoja judėti. Kitas būdas valgyti san-nakji – visą aštuonkojį apvynioti aplink medinę lazdelę, pamirkyti sezamų aliejuje ir suvalgyti vienu kąsniu. Tai ekstremalus patiekalas, skirtas tik drąsuoliams. Kruopščiai nesukramčius išlieka didžiulis pavojus užspringti, nes gyvūno čiuptuvai gali prilipti prie gerklės ir sutrikdyti kvėpavimą.
Ne kiekvienam skirti vaisiai
Ackee vaisiai (kriaušinė bligija), sumaišyti su Šiaurės Atlanto žuvimi, dažniausiai menke, yra tradicinis Jamaikos patiekalas, gardinamas Karibų jūros regiono prieskoniais. Nors manoma, kad greičiausias pasaulio žmogus Usainas Boltas šį patiekalą valgo pusryčiams, paprastam valgytojui verta žinoti apie gresiančius pavojus. Nors spalvingas vaisius atrodo visai nekenksmingas, juo lengva apsinuodyti. Kartais apsinuodijimas pasireiškia sumažėjusiu cukraus kiekiu kraujyje, sumišimu ir stipriu vėmimu. Retsykiais žmonės, apsinuodiję šiais vaisiais, gali patirti traukulių, hipotermiją, ištinka koma ar net mirtis. Tad kriaušinių bligijų prekyba kruopščiai kontroliuojama. 1973 m. Amerikos maisto ir vaistų administracija (FDA) uždraudė šių vaisių importą į JAV. 2000-aisiais draudimas iš dalies panaikintas, leidžiant importuoti konservuotus arba šaldytus vaisius, jeigu jie atitinka griežtus FDA reikalavimus. Jamaikos gyventojams tokių apribojimų nėra – ackee vaisiai dažnai parduodami pakelėse vos už kelių metrų nuo medžio.
Apgaulingi maniokai
Valgomasis maniokas – šakninė daržovė, kurioje gausu naudingųjų medžiagų: vitaminų B6 ir C, kalio, magnio, baltymų. Maniokų ragaujama visame pasaulyje, tai pagrindinis maisto produktas daugelyje Afrikos regionų. Daugiausia vartojami virti. Iš maniokų išgaunamas tapijokos krakmolas naudojamas maistui, gyvūnų pašarams ir pramoniniams tikslams. Nors ši daržovė naudinga, žalioje randama mirtino cheminio junginio – cianido. Tad valgant termiškai neapdorotą gresia apsinuodyti. Ūminio apsinuodijimo cianidu simptomai pasireiškia praėjus maždaug 4 val. Dažniausiai vargina galvos skausmas ir svaigimas, pagreitėjęs pulsas, ištinka traukuliai, dezorientacija, dalinis paralyžius, galiausiai mirtis.
Pūvantis sūris
Italijoje gaminama begalė įvairiausių sūrių. Vienas jų ypatingas tuo, kad jame veisiasi lervos. Šis retas sūris specialiai ruošiamas Sardinijos saloje. Jo skonį ir tekstūrą kuria musės, dedančios kiaušinėlių į sūrio plyšius. Išsiritusios lervos minta sūriu ir jį virškina, todėl tampa minkštesnis. Toks sūris ne tik baugiai atrodo, bet ir gali pakenkti sveikatai. 2009 m. Gineso rekordų knygoje netgi pavadintas pavojingiausiu sūriu pasaulyje. Mat lervos gali pernešti kenksmingų mikroorganizmų ir sukelti infekcijų. Uždraustas daugelyje šalių, įskaitant JAV ir ES. Ekspertų manymu, sūryje esančių lervų gali nepaveikti žmogaus skrandžio rūgštis, todėl jų patenka į žarnyną. Nepaisant draudimų, kai kurie sardiniečiai šį sūrį parduoda juodojoje rinkoje, dvigubai brangiau nei įprastą kietąjį sūrį. 2019 m. neteisėta šio sūrio gamyba siekė 100 tonų per metus, o vertė – 2–3 mln. dolerių.
Nuodingos beždžionių smegenys
Žalios beždžionių smegenys – delikatesas Pietryčių Azijoje ir Kinijoje. Yra manančių, kad makakų smegenys gali pagerinti seksualinį gyvenimą arba suteikti išminties. Aišku tik tai, kad valgant žalias beždžionių smegenis gresia susirgti Kroicfeldo-Jakobo liga. Mirtina neurodegeneracinė liga įprastai siejama su atminties prastėjimu, elgesio pokyčiais, bloga koordinacija ir regėjimo sutrikimais. Vėlesni simptomai pasireiškia demencija, nevalingais judesiais, aklumu, silpnumu ir galiausiai koma. Beveik 70 % susirgusių žmonių miršta per metus. Nors yra tikinčių, kad beždžionių smegenų valgymas – išgalvota atrakcija turistams, anot istorinių įrašų, jomis mėgautasi Čingų imperijos pokyliuose XVII a., kai valgytos tiesiai iš kaukolės.
Kraujo sriuba
Šis Pietryčių Azijos patiekalas mėgstamas Vietname ir Tailande. Kraujo sriuba – tai šviežias gyvulių kraujas, lengvai gardintas citrinžolėmis, traškiais makaronais ar kitais ingredientais. Nepaisant ne kiekvienam ragautojui neįprasto skonio, šis patiekalas itin pavojingas. Gyvūnų kraujyje gali būti kenksmingų patogenų – bakterijų, virusų ir parazitų. Užsikrėtus žarninėmis lazdelėmis ir salmonelėmis gresia susirgti zoonoze. Streptococcus suis bakterija, randama šioje sriuboje, sukelia klausos praradimą, galvos skausmą, karščiavimą. Sunkiausiu atveju ištinka mirtis.
Autorius Monika Budnikienė