Mikrožalumynai – šviežuma visais metų laikais
2025-03-04 07:54Šaltasis metų laikas Lietuvoje ne itin palankus mėgstantiems šviežius žalumynus. Iš egzotiškų šalių įvežami vaisiai ir daržovės nepasižymi didele maistine verte, o sėkmingai peržiemoja tik nedaugelis Lietuvos ūkininkų išaugintų gėrybių. Tačiau visame pasaulyje pamažu populiarėja sveikatai naudinga ir namų sąlygomis nesudėtingai užauginama alternatyva – mikrožalumynai. Tai – puikus pasirinkimas, kol sulauksime šviežio derliaus darže.
Mikrožalumynų nauda
Manoma, kad vienas iš būdų pagerinti mitybą šaltymečiu, taip pat prisidėti prie ekologinio gyvenimo būdo – auginti ir vartoti mikrožalumynus. Tai maži augalų daigai, dažniausiai ridikėlių, žirnių, saulėgrąžų, gražgarsčių, kalendrų ir kitų. Šie augalai auga labai greitai, daugeliui užtenka vos kelių savaičių iki derliaus ėmimo ir skanavimo. Augimo pradžioje naudingųjų medžiagų kiekis yra pats didžiausias. Įrodyta, kad dauguma mikrožalumynų, ypač tokie kaip raudonieji kopūstai, ridikėliai, brokoliai, turi net 40 kartų daugiau maistinių medžiagų nei suaugę augalai. Manoma, kad naudingųjų medžiagų koncentracijos pikas pasiekiamas pirmosiomis 7–14 augimo dienų. Svarbu dar ir tai, kad per trumpą laiką ūgliai nespėja sugerti kenksmingų medžiagų iš dirvožemio ir aplinkos. Todėl mikrožalumynai laikomi bene ekologiškiausiais ir sveikatai palankiausiais produktais. Pagrindinė įvairių daržovių ūglių savybė – laisvųjų radikalų šalinimas iš organizmo, nes pradiniame augimo etape kupini antioksidantų, kurie padeda palaikyti organizmo tonusą, teigiamai veikia odos, plaukų ir nagų būklę. Moksliniai tyrimai rodo, kad polifenoliai, kurių gausu mikrožalumynuose, užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi. Šios savybės būdingos įvairių rūšių ūgliams. Visgi yra ir ypatumų:
- Saulėgrąžose aptinkama didelė folio rūgšties koncentracija. Todėl jų ūgliai naudingi moterims, ypač planuojant nėštumą ir laukiantis. Saulėgrąžų vertingosios medžiagos taip pat padeda reguliuoti skydliaukės bei širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
- Žirniai teigiamai veikia inkstų veiklą, šalina skysčių perteklių iš organizmo. Vartojant šiuos mikrožalumynus, mąžta kraujo krešulių susidarymo rizika. Žirnių ūgliai taip pat stiprina imuninę sistemą, padeda didinti raudonųjų kraujo kūnelių kiekį. Tad itin naudingi susirgus mažakraujyste ar pamėgus vegetarinę mitybą.
- Svogūnuose gausu vitamino C ir seleno, todėl jie padeda stiprinti imuninę sistemą. Dėl flavonoidų gausos lengviau įveikti infekcines ir virusines ligas. Tad jų naudinga papildomai vartoti siaučiant ūminėms viršutinių takų ligoms.
- Rūgštynių ūgliai taip pat turi daug vitamino C. Dėl švelnaus oksalo rūgšties poveikio valosi žarnynas ir slopinama kenksminga mikroflora. Rūgštynės naudingos burnos ertmei, ypač rekomenduojamos sergant parodontoze.
- Ridikėliai greitina medžiagų apykaitą, tad rekomenduojami lieknėjant. Ridikėlių daigai mažina cukraus kiekį kraujyje ir saugo kraujagysles, neutralizuodami aterosklerozės vystymąsi. Taigi, naudingi vyresnio amžiaus asmenims.
- Liucernose apstu vitamino K. Todėl šie ūgliai stiprina raumenis, greitina žaizdų gijimą. Liucernose gausu geležies, tad naudingos kraujotakos sistemai.
Vartojimas ir skonio įvairovė
Auginantys mikrožalumynus primena, kad jie skiriasi nuo daigų. Daigai, pavyzdžiui, kviečių, auginami vandenyje, valgomi su sėkla, stiebeliu ir šaknimi. O mikrožalumynai auginami dirvožemyje arba ant sterilaus kilimėlio iš pluošto. Be to, kerpami ar skinami be šaknų. Švieži ūgliai valgomi neapdoroti kaip užkandis arba dedami į salotas. Nepaisant mažo dydžio, itin maistingi ir skanūs. Jų įvairovė leidžia eksperimentuoti su naujais skoniais ir patiekalais. Šiuos mažus valgomus augalus itin mėgsta ne tik sveikuoliai, tačiau ir virtuvės šefai. Daugelyje restoranų galima pamatyti, kad mikrožalumynai naudojami ne tik patiekalams papuošti, tačiau ir siekiant sustiprinti tam tikrus skonius. Pavyzdžiui, kartu patiekiami garuose virti žali žirneliai ir žirnių ūgliai. Tai du tarpusavyje derantys skoniai, išryškinantys vienas kitą. Namuose mikrožalumynai dažnai tampa sveikatai palankių sumuštinių priedu. Taip pat iš mikrožalumynų galima spausti sultis. Jos vartojamos vienos arba pilamos į žaliuosius kokteilius. Tik reikia kartu susmulkinti saulėgrąžų ūglius, bananą ir įpilto norimo augalinio gėrimo. Mikrožalumynų vartoti siūloma sergant kai kuriomis lėtinėmis ligomis. Mat lengvai įsisavinami organizmo.
Auginami ištisus metus
Auginti mikrožalumynus visai paprasta. Tereikia daigyklos su trupučiu žemės ir sėklų. Geriausia ir paprasčiausia auginti aukščiausios rūšies substrate, kuris pagerintas natūraliomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, rudadumbliais. Tiesa, sėjant svarbu užtikrinti, kad sėklos tolygiai išsidėstytų ir vėliau ūgliai turėtų vietos augti. Taip pat būtina užtikrinti, kad sėklos būtų nuolat sudrėkintos. Mat daigeliai prasikala tik tuomet, kai nestinga drėgmės. Verta prisiminti, kad smulkutes sėklas galima išbarstyti žemės paviršiuje ir lengvai įspausti. O stambesnes vertėtų užberti plonu substrato sluoksniu. Daigyklas ar vazonėlius, kuriuose pasėti mikrožalumynai, būtina uždengti agroplėvele. Jeigu jos namuose nėra, tiks paprasta maistinė plėvelė ar maišelis. Sėkloms pradėjus dygti, plėvelę patartina nuimti. Tam, kad žalumynai sėkmingai augtų, jiems būtina nuolatinė šiluma. Tad neverta susigundyti daigyklų išnešti į balkoną. Maistui tinkami mikrožalumynai įprastai auginami iki 3–8 cm. Dydis priklauso nuo konkrečios pasirinktų žalumynų rūšies. Kitaip nei dauguma augalų, auginami visus metus. Kai lauke šalta ir tamsu, pakanka padėti daigyklą ant palangės. Beje, užauginti namuose kvadratinį metrą mikrožalumynų atsieina apie 2 Eur.
Naudinga žinoti
- Nenukirptus daigus ir ūglius reikia laikyti šiltai, kambario temperatūroje, o skintus – šaldytuve.
- Įsigijus mikrožalumynų parduotuvėje ir norint juos išlaikyti ilgesnį laiką, pirmiausia vertėtų sudėti tarp drėgnų popierinių rankšluosčių. Tuomet sudėti į uždaromą plastikinį maišelį arba talpyklą ir laikyti šaldytuve maždaug savaitę. Tačiau mitybos specialistai mikrožalumynus siūlo suvartoti kuo greičiau, kol neprarado skonio savybių.
- Kai kurie mikrožalumynai auginami vertikaliose lysvėse. Ši naujovė pasiteisina, nes juos perka vis daugiau žmonių. Be to, taip auginant nenaudojami jokie pesticidai. Palyginus su tradiciniais ūkiais, šis technologinis sprendimas išeikvoja 75 % mažiau trąšų ir 95 % mažiau vandens.
- Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba perspėja, kad vartotojai, prieš pirkdami šviežias gėrybes, turi atkreipti dėmesį į šiuos aspektus: ar nėra puvimo, pelėsio požymių; ar nėra matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų, perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Ženklinimo etiketėse turi būti nurodytas produkto pavadinimas, grynasis kiekis, specialios laikymo ir (arba) vartojimo sąlygos, gamintojo ar platintojo įmonės pavadinimas ir adresas, tinkamumo vartoti terminas.
Žalieji pusryčių sumuštiniai
2 porcijos
100 g 196 kcal
Ruošti 10 min.
- 2 riekės raugo duonos
- 2 kiaušiniai
- Avokadas
- Saujelė liucernų ūglių
- 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Duoną apšlakstyti šaukšteliu aliejaus ir skrudinti gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2 min. Išėmus skrudintą duoną, iškepti kiaušinius. Avokadą nulupti, pašalinti kauliuką ir sutrinti iki vientisos masės. Pagardinti citrinos sultimis ir prieskoniais. Sluoksniuoti sumuštinius: ant skrudintos duonos dosniai užtepti trinto avokado, sudėti du trečdalius liucernų ūglių ir uždėti keptą kiaušinį. Patiekti apibarsčius likusiais ūgliais.
Špinatų ir žirnių sriuba
4 porcijos
100 ml 131 kcal
Ruošti 15 min.
- 400 g žaliųjų žirnelių
- 150 g špinatų
- Svogūnas
- Skiltelė česnako
- 50 g sviesto
- 500 ml vištienos sultinio
- 50 ml grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Sauja žirnių ūglių
Svogūną ir česnaką susmulkinti, apkepti svieste. Supilti sultinį ir suberti žirnelius. Užvirti ir kaitinti apie 5 min., kol žirneliai suminkštės. Suberti smulkintus špinatus ir virti dar apie minutę. Nukaisti, sriubą sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pagardinti prieskoniais. Suberti pusę žirnių ūglių ir trinti dar apie pusę minutės. Supilstyti į dubenėlius, apšlakstyti grietinėle ir papuošti žirnių ūgliais. Skanu patiekti su skrudinta duona.
Autorius Eglė Stratkauskaitė