Mėsos alternatyva – ankštinės daržovės
2023-10-09 09:53Ankštinės daržovės – puikus augalinis baltymų šaltinis. Vegetarai ir veganai puikiai žino, kad tai vertingas mėsos pakaitalas. Net jeigu nesate jos atsisakę, bent retkarčiais ne tik įdomu, bet ir sveika išbandyti ankštinių daržovių patiekalus.
Šparaginių pupelių salotos
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 25 min.
- 400 g žalių šparaginių pupelių
- 50 g sviesto
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 g graikinių riešutų
- Raudonasis svogūnas
- Saujelė šviežių petražolių
PADAŽUI:
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštas Dižono garstyčių
- Šaukštas medaus
- Šaukštas obuolių acto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Pupeles kelias minutes apvirti sūdytame vandenyje. Nusausinti, prireikus susmulkinti pusiau ar į kelias dalis. Dėti į keptuvę su tirpintu sviestu ir šaukštu aliejaus. Pagardinti smulkintu česnaku, prieskoniais. Pavartant kepti apie 10 min., kol suminkštės ir lengvai apskrus. Keptas pupeles sumaišyti su skrudintais riešutais, smulkintu svogūnu ir petražolėmis. Sumaišyti visus padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas.
Aštrūs lęšių kepsneliai
4 porcijos
100 g 324 kcal
Ruošti 20 min.
- 250 g per naktį mirkytų raudonųjų lęšių
- 2 pomidorai
- 2 kiaušiniai
- 2 skiltelės česnako
- 3 šaukšteliai kario
- Druskos pagal skonį
- Trečdalis šaukštelio smulkintų džiovintų rozmarinų
- Trečdalis šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 50 g avižinių dribsnių
- 200 g konservuotų kukurūzų
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Visus ingredientus, išskyrus kukurūzus, permalti elektriniu smulkintuvu iki vientisos konsistencijos. Įmaišyti kukurūzus. Suformuoti kepsnelius ir kepti po kelias minutes iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Patiekti su mėgstamu padažu, daržovėmis.
Soti lęšių ir žirnių sriuba
4 porcijos
100 ml 298 kcal
Ruošti 40 min.
- 150 g per naktį mirkytų raudonųjų lęšių
- 150 g per naktį mirkytų skaldytų žirnių
- 750 ml vištienos sultinio
- 2 bulvės
- Batatas
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštelis maltos ciberžolės
- Pusė šaukštelio maltos rūkytos paprikos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
- 50 g tarkuoto parmezano
GAMINIMAS. Lęšius ir žirnius užpilti sultiniu. Virti ant nedidelės kaitros, kol skystis užvirs. Sudėti smulkiai pjaustytas bulves, smulkintą česnaką, pagardinti visais prieskoniais ir virti apie 30 min. Prieš patiekiant įmaišyti smulkintas kalendras ir sūrį.
Vegetariškas pupelių troškinys
4 porcijos
100 g 367 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g konservuotų baltų karališkųjų pupelių
- 2 bulvės
- Morka
- 200 ml jautienos sultinio
- Nedidelis baklažanas
- 2 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 200 g pomidorų pastos
- 150 ml baltojo vyno
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Saujelė šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Pupeles nusausinti, sumaišyti su nuluptomis ir nedideliais kubeliais pjaustytomis bulvėmis bei morka, užpilti sultiniu ir kaitinti, kol užvirs. Sudėti smulkiai pjaustytą baklažaną, išspaustą česnaką, smulkintą svogūną, pomidorų pastą, supilti vyną, pagardinti prieskoniais. Viską retkarčiais pamaišant virti ant silpnos kaitros apie 30 min. Jeigu skysčio per mažai, įpilti virinto vandens. Patiekti įmaišius pjaustytas kalendras.
Žalieji makaronai su žirneliais
2 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 20 min.
- 200 g makaronų
- 60 g sviesto kepti
- 150 g žaliųjų žirnelių
- 2 skiltelės česnako
- 60 g pesto padažo
- 50 g mažų špinatų lapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 g tarkuoto parmezano
GAMINIMAS. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje, kaip nurodyta. Per tą laiką žirnelius kelias minutes pakepinti kartu su išspaustu česnaku. Išvirtus makaronus nusausinti, sumaišyti su pestu, špinatų lapais, kepintais žirneliais. Pagardinti prieskoniais ir sūriu.
Autorius Jūratė Survilė