Mėsainis su vištienos liulia kebabais – naujiena ar dar vienas tobulo mėsainio receptas?
2017-07-27 11:24Liulia kebabas – maltos mėsos, paukštienos arba žuvienos kepsnys ant iešmo. Tai armėnų pamėgtas patiekalas, kuris populiarus ne tik šioje šalyje. Keliaudami po pasaulį sutinkame daug šio patiekalo improvizacijų – liulia kebabai gaminami ne tik iš avienos ar jautienos, bet ir vištienos ar net žuvies. Na, o žinoma grilio meistrė Halina Bovševič mėgstantiems grilinti siūlo su liulia kebabais pasigaminti net mėsainius.
Pats pavadinimas „kebabas“ kilęs iš Azijos, Afrikos musulmonišką tikybą turinčios tautos, taip pat ir buvusios Osmanų imperijos, užkariautos Europos, arba joms gretimų tautų (tokių, kaip graikai, bosniai, bulgarai, serbai, kroatai, albanai, ispanai, austrai ir t.t.), kuris reiškia kepsnį ant iešmo, na o liulia kebabas – toks kepsnys iš maltos mėsos, paukštienos ar žuvies.
Kapotą ėrieną ant iešmų kepdavo armėnų protėviai, kurie šiam patiekalui mėsą nupjaudavo nuo avies šlaunelių. Mėsa būdavo labai smulkiai supjaustoma, į ją įdedama druskos, maltų juodųjų pipirų ir maltų kalendrų sėklų, pagardinama smulkiai sukapotais kalendrų lapeliais. Taip paruoštą mėsą buvo išmaišoma ir palaikoma apie 10 minučių, paskui mėsos masę uždėdavo ant iešmų ir kepdavo virš žarijų.
Vėliau klajokliai tiurkai perėmė sėsliųjų armėnų virtuvę ir valgių gamybos būdus, tad šis patiekalas pasklido ir Turkijoje. Seniau liulia kebabams buvo naudojama tik kapota mėsa, na o dabar – ir malta.
Liulia kebabą nesunkiai galite pasigaminti ir patys. Žinoma grilio meistrė, Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovševič pasakoja, kad neretai bijoma gaminti maltos ar smulkintos mėsos liulia kebabus ant iešmų, esą nesilaiko mėsa ar pan.
„Gaminant liulia kebabus labai svarbu tinkamai paruošti pačią mėsą. Galite naudoti ir smulkintą mėsą, ir mėsos faršą, tačiau pagardinus pasirinktais ingredientais, reikėtų ją labai stipriai „išmušti“, kad masė kuo geriau suliptų. Tada formuojant ant iešmo ji nekris,“ – pasakoja virtuvės šefė.
Jei vis tiek baiminatės, kad mėsytė nukris, naudokite specialų grilio kilimėlį ar kepkite ant grilio plokštės. Na, o kad liulia kebabai būtų dar išraiškingesnio aromato, kepant šalia jų galite padėti ir žolelių: čiobrelio, rozmarino, mairūno šakeles.
Šį kartą Halina ant įkaitintos plokščios kepsninės liulia kebabus kepė iš smulkintos vištienos:
„Vištienos liulia kebabai – retas patiekalas ant grilio, o be reikalo. Juos labiau mėgsta gaminti šiltuose kraštuose. Iš itin sultingos vištienos mėsos, pagardinus įvairiomis žolelėmis, galima išgauti labai įvairių skonių, na, o kad liulia kebabas per daug neišsausėtų – labai svarbu neperkepti,“ – teigia Halina.
Vištienos liulia kebabus grilio meistrė siūlo kepti ne ant atviros ugnies, jei žarijos ką tik paruoštos, geriau jas pastumti į šoną, vištienai kaitros pakaks ir šalia žarijų. Kad iškepti liulia kebabai neišsausėtų, galima juos šiek tiek palaikyti folijoje. Na, o sūrio mėgėjai, pačioje pabaigoje liulia kebabus gali pabarstyti smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu.
Šį kartą Halina Bovševič iškeptus liulia kebabus panaudojo gamindama mėsainius.
„Dažnai jaučiu ilgesį armėniškai virtuvei, kadaise dirbau joje ir turėjau labai gerą mokytoją armėną. Mėgstu kepti liulia kebabus, na o naudoti juos ir mėsainiams – spontaniškai kilusi idėja, juk tai įdomiau, ir patogiau, o ir patiekti lengviau – nuėmei nuo iešmelio iškeptą liulia kebabą ir patiekei su turimais ingredientais,“ – pasakoja Halina.
Halinos Bovševič receptai:
1. Mėsainių bandelės
Dešimt bandelių iškepti Jums reikės:
1 šaukšto sausų mielių
0,5 puodelio šilto vandens
0,5 puodelio pieno
1 kiaušinio
2 šaukštų aliejaus
2 šaukštų cukraus
1 šaukštelio druskos
3 puodelių miltų
1 šaukšto lydyto sviesto
2 šaukštų sezamų sėklų
Gaminame bandeles:
Mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir cukrumi, palikite kelioms minutėms, kad ištirptų cukrus ir suputotų masė. Atskirame inde suplakite kiaušinį, sumaišykite su druska, pienu, aliejumi. Visą šią masę supilkite į mielių mišinį, gerai sumaišykite. Suberkite miltus, minkykite, kol gausis vientisa masė. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite pastovėti šiltai, kol masė padvigubės.
Visą tešlą padalinkite į 10 dalių. Iš kiekvienos formuokite po rutuliuką ir jį paspauskite, kad gautųsi bandelė. Dėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Uždenkite ir laikykite šiltai, kad tešla dar kartą pakiltų. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Kiekvieną bandelę patepkite lydytu sviestu, pabarstykite sezamo sėklomis. Kepkite apie 15 minučių, arba kol bandelės gražiai paruduos. Atvėsinkite, tik tada perpjaukite išilgai.
2. Sultingas mėsainis su vištienos mini liulia kebabais
Keturiems mėsainiams su liulia kebabais paruošti reikės:
4vnt. mėsainių arba čiabatos bandelių
60 g sviesto
450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
Pora šaukštų grietinės
Kelių petražolės, kalendros, baziliko šakelių
2 vnt. kiaušinių
Granatų sėklų
Prieskonių
2 vnt. pomidorų
4 vnt. Iceberg salotų lapų
Barbekiu padažo
Riekelė Čederio sūrio (jei norite)
Gaminame liulia kebabus:
Smulkintą viščiukų šlaunelių mėsą sukapokite su žolelėmis, grietine, įmuštu kiaušiniu, granatų sėklos ir prieskonius. Gerai išmuškite, kad nesuirtų kepdamas.Formuokite mini liula kebabus ant iešmelių, kepkite grilyje iš abiejų pusių. Bandeles aptepkite sviestu ir apkepkite grilyje. Ant iškepusios bandelės apatinės dalies užtepkite Barbebkiu padažo, uždėkite salotos lapą, vištienos liulia kebabą, nuimtą nuo iešmelio ir perpjautą pusiau, taip pat riekelėmis pjaustytus pomidorus, sūrį. Uždenkite kita bandele, kurią taip pat patepkite padažu vidinėje pusėje. Kad būtų patogiau valgyti, galite persmeigti mėsainį pagaliuku.