Mėgautis uogomis galima visada!
2020-03-10 08:40Apie kokias uogas šnekama? Ogi apie šaldytas. Nesvarbu, koks metų laikas būtų, nedidelėmis vitaminų bombomis galima mėgautis visus metus. Reikia tik uogų užsišaldyti!Iš jų pagaminti skaniausi desertai, gardžiausi padažai, išskirtiniai užkandžiai bet kokiam patiekalui suteiks subtilaus skonio.
Vanilinis aviečių pyragas
100 g apie 250 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 250 g šaldytų aviečių
- 150 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 100 g sviesto
- 100 g miltų
- 100 g migdolų miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Miltelinio cukraus papuošti
- Vanilinio cukraus pagal skonį
Gaminimas
Cukrų sumaišyti su kiaušiniais, lydytu sviestu ir išplakti. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir pagardinti vaniliniu cukrumi. Abi mases sumaišyti. Avietes atšildyti, suberti į kepimo indą, ant viršaus dėti gautą masę ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Braškių ir medaus putėsiai
100 g apie 108 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
- 200 g šaldytų braškių
- 50 g medaus
- 450 ml vandens
- 130 g cukraus
- 60 g manų
Gaminimas
Braškes sutrinti, dėti į marlę ir išspausti sultis. Pastarąsias laikyti šaldytuve apie 10 min. Tirščius dėti į verdantį vandenį ir virti ant silpnos ugnies apie 5 min. Gautą mišinį perkošti, tirščius išmesti, nuovirą sumaišyti su cukrumi, medumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada pamažu suberti manus ir nuolatos maišant virti dar apie 10 min. Paskui nukelti nuo ugnies, sumaišyti su braškių sultimis ir gerai išplakti. Tuomet dėti į desertui skirtus indelius ir laikyti šaldytuve, kol sustings. Galima patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Mėlynių ir vištienos salotos
100 g apie 110 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 30 min.
- 200 g šaldytų mėlynių
- 340 g vištienos filė
- 600 g salotų lapų
- 180 g vyšninių pomidorų
- 100 g ožkų pieno sūrio
- 20 g kedrinių pinijų
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Padažui:
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 3 šaukštai medaus
- 3 šaukštai obuolių acto
Gaminimas
Vištieną supjaustyti gabalėliais, pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Paskui dėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Tada sumaišyti su atšildytomis mėlynėmis, plėšytais salotų lapais ir smulkintais pomidorais. Tuomet apibarstyti trupintu sūriu, skrudintais riešutais ir išmaišyti.
Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu.
Šilauogių ledai su grietinėle
100 g apie 280 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 6 val.
- 200 g šilauogių
- 200 ml grietinėlės
- 150 ml pieno
- 3 šaukštai cukraus
Gaminimas
Šilauoges nuplauti, nusausinti ir sutrinti. Tada supilti šiltą pieną ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sutirštės. Gautą masę dėti į šaldyti skirtą indą ir laikyti kameroje apie 30 min. Paskui išimti, stipriai pakratyti ir vėl laikyti kameroje apie 30 min. Grietinėlę sumaišyti su cukrumi ir išplakti. Tuomet taip pat dėti į kamerą. Po 30 min. mases išimti, sumaišyti ir išplakti. Šaldyti dar apie 4 val., kas 30 min. išimant ir vis suplakant. Paskutinį kartą suplakus gerai atšaldyti. Galima patiekti papuošus mėgstamomis uogomis ir žalumynais.
Purūs žemuoginiai keksiukai
100 g apie 320 kcal
3 žmonėms
Paruošimo laikas apie 9 val.
- 130 g šaldytų žemuogių
- 110 g sviesto
- 70 g miltelinio cukraus
- 2 kiaušiniai
- 110 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Muskato miltelių pagal skonį
Papuošti:
- 100 ml grietinėlės
- Šaukštas cukraus
- Šaldytų žemuogių, mėtų lapų pagal skonį
Gaminimas
Sviestą išsukti su cukrumi. Tada įmušti kiaušinius ir išmaišyti. Tuomet suberti miltus, kepimo miltelius, pagardinti muskato milteliais, išmaišyti ir laikyti šaldytuve per naktį. Paskui suberti atšildytas žemuoges ir atsargiai išmaišyti. Gautą masę dėti į keksiukų formeles ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Grietinėlę sumaišyti su cukrumi ir išplakti. Keksiukus patiekti papuošus plakta grietinėle, mėtų lapais ir žemuogėmis.
Gaivi vyšnių sriuba
100 ml apie 85 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 35 min.
- 450 g šaldytų vyšnių
- 3 šaukštai cukraus
- 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
- 130 ml vandens
- 30 ml citrinų sulčių
- 180 g grietinės
Gaminimas
Vyšnias sumaišyti su 2 šaukštais cukraus ir laikyti kambario temperatūroje apie 5 min. Krakmolą sumaišyti su vandeniu. Gautą mišinį sumaišyti su iš vyšnių išsiskyrusiomis sultimis ir kaitinti iki užvirimo. Tada ugnį sumažinti ir kaitinti nuolatos maišant dar apie 5 min. Paskui suberti likusį cukrų, supilti citrinų sultis ir išmaišyti. Tuomet nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti. Tada sudėti grietinę ir gerai išmaišyti. Prieš patiekiant suberti vyšnias. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
Desertinis citrininis padažas
100 g apie 80 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 15 min.
- 300 g šaldytų braškių
- 40 ml citrinų sulčių
- 130 ml vandens
- 50 g mėtų lapų
- 100 g miltelinio cukraus
Gaminimas
Vandenį užšaldyti kameroje ir paskui atšildyti. Braškes sutrinti. Mėtų lapus susmulkinti. Į trintas braškes supilti citrinų sultis, vandenį, suberti mėtų lapus, cukrų ir sutrinti. Šis padažas puikiai tinka prie įvairių desertų.
Uogomis įdaryti saldūs virtinukai
100 g apie 170 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Tešlai:
- 360 g miltų
- 100 ml pieno
- 2 kiaušiniai
- Šaukštelis cukraus
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 450 g mėgstamų šaldytų uogų
- 30 g cukraus
- Šaukštas vanilinio cukraus
- Šaukštas krakmolo
Gaminimas
Miltus persijoti ir pasūdyti. Tada padaryti duobutę, supilti pieną, kiaušinių plakinį, suberti cukrų ir išminkyti tešlą. Ją uždengti maistine plėvele ir laikyti kambario temperatūroje apie 40 min.
Uogas atšildyti, sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kaitinti iki užvirimo. Tada suberti krakmolą ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol sutirštės.
Tešlą plonai iškočioti ir supjaustyti nedideliais apskritimais. Juos įdaryti gautu įdaru ir tvirtai suvynioti. Virtinius dėti į verdantį sūdytą vandenį ir virti ant silpnos ugnies 5–7 min. Galima patiekti papuošus mėgstamomis uogomis.