Mažytė gardžių patiekalų paslaptis – rausvieji pipirai
2013-07-22 13:15Kartais tereikia visai nedaug, kad patiekalai įgautų kitokį nei įprastą, subtilesnį skonį. Tarkime, pakeisti visame pasaulyje populiarius juoduosius pipirus į egzotiškesnius ir ne tokius pabodusius rausvuosius pipirus.
Netikslu rausvuosius pipirus vadinti pipirais, nes iš tiesų tai – brazilinių (lot. Schinus terebinthifolius) arba perujietiškų pirulių (lot. Schinus molle) medžių vaisiai. Nepaprastai kvapnūs rausvieji pipirai šiek tiek primena citrusinių vaisių skonį. Rausvieji pipirai dera su vaisiais ir desertais, jų galima įmaišyti į maltų pipirų mišinį. Gana aštrūs, bet vaisinio aromato prieskoniai tinka prie daugelio mėsos, žuvies, makaronų patiekalų. Tinka konservavimui, tačiau tada jie netenka ryškios spalvos.
Nors dydžiu šie prieskoniai nesiskiria nuo juodųjų pipirų, jie panašesni į anakardžių riešutus, mangus ir net nuodingąją gebenę. Iš Pietų Amerikos kilęs augalas dabar auginamas ir kitose valstybėse, kur klimatas šiltas ir drėgnas. Rausvieji pipirai kaip prieskoniai pradėti naudoti palyginti neseniai – tik XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje. Netrukus pastarieji prieskoniai itin išpopuliarėjo Prancūzijoje ir visame pasaulyje.
Rausvieji pipirai nėra tokie kieti ir tvirti kaip juodieji. Jie gana lengvi ir minkšti, beveik tuščiaviduriai. Dėl šios priežasties juos geriau ne sutrinti pipirų grūstuvėje, o susmulkinti peiliu. Rausvi pipirai patiekalui ne tik suteikia pikantiško skonio, bet ir žaismingą spalvą. Prieskonių nebūtina virti ar kepti.
Salotos su rausvaisiais pipirais
- 250 g špinatų
- 200 g tuno aliejuje
- Pusė žaliojo obuolio
- 2 salierų stiebai
- Svogūnas
- 2 kiaušiniai
- 45 ml alyvuogių aliejaus
- 15 ml vyno acto
- Rausvųjų pipirų, maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį
Gaminimas
Špinatų lapus nuplauti, nusausinti. Supjaustyti salierą, svogūną, obuolį ir sumaišyti su acto, alyvuogių aliejaus ir prieskonių padažu. Kiaušinius išvirti, nulupti ir supjaustyti ketvirčiais. Tuną nusunkti ir kartu su kiaušiniais uždėti ant salotų viršaus. Pabarstyti rausvaisiais pipirais.
100 g apie 106 kcal