Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad palaipsniui bus mažinamas cukraus kiekis jogurtuose, kurie skirti vaikams. Tiems, kurie domisi sveika mityba, tai labai geros žinios. Cukrus neveltui vadinamas „baltąja mirtimi“, nes kelia cukraus lygį kraujyje, lemia metabolizmo pokyčius, sukelia uždegimą ir lėtines ligas, įskaitant II tipo diabetą, didesnė glaukomos, inkstų, širdies ir kraujagyslių ligų, insulto rizika. Todėl gaminti reikėtų, naudojant mažiau cukraus! Patiekalai su mažesniu cukraus kiekiu gali taip pat būti saldūs. Norint sumažinti cukraus suvartojimą galima pradėti nuo mažų pokyčių: saldžius pusryčių dribsnius pakeisti į avižinę košę su cinamonu, kečupą – namie gamintu pomidorų padažu ir įprastą desertą – į sveikesnį!

 

cukrus

Traškus bananų jogurtas

   
  • 340 g lieso natūralaus graikiško jogurto
  • Bananas
  • 15 g įvairių sėklų (moliūgų sezamų, saulėgrąžų) arba migdolų dribsnių
 

Gaminimas

 

Jogurtą padalyti į dvi porcijas. Bananą nulupti, supjaustyti ir uždėti ant jogurto. Užbarstyti pasirinktų sėklų arba riešutų.

 

2 porcijos

100 g apie 149 kcal

Paruošimo laikas: apie 5 min

 

Avižinė košė su cinamonu ir tarkuota kriauše

 
  • 60 g stambių avižinių dribsnių
  • 0,25 šaukštelio malto cinamono
  • 300 ml pusiau riebaus pieno
  • Vidutinė kriaušė
  • Ketvirtis citrinos
 

Gaminimas

 

Avižinius dribsnius su cinamonu užpilti pienu ir ant mažos ugnies pavirti 4 – 5 min., nuolat maišant, kol taps tiršta ir kreminė košė. Užtarkuoti kriaušės, užspausti citrinos sulčių ir užberti dar šiek tiek malto cinamono.

 

2 porcijos

100 g apie 219 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Aštrus ančiuvių ir Chalapos paprikų kečupas

 
  • 200 g trintų pomidorų
  • 7 nusausinti ančiuviai alyvuogių aliejuje
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 8 griežinėliai marinuotų Chalapos paprikų
  • Česnako skiltelė
 

Gaminimas

 

Visus ingredientus susmulkinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti į sterilų stiklainį ir sandariai uždaryti. Šį kečupą, kuris netiks vaikams, bet kurį palankiai įvertins dauguma suaugusiųjų, šaldytuve galima laikyti iki 2 savaičių.

   

15 – 20 porcijos

100 g apie 117 kcal

Paruošimo laikas: apie 10 min

Spausdinti