Maloniai aštrūs ir šildantys patiekalai
2024-10-21 09:09Už lango pučiant vis žvarbesniam vėjui ir dangų temdant lietingiems debesims, norisi šilumą suteikiančio maisto. Neabejotinai tokie yra aštrūs patiekalai. Ką maloniai kutenančio gomurį galima pasigaminti rudens virtuvėje?
Kepti vištų sparneliai
4 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 2 val.
- 80 ml saulėgrąžų aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
- Šaukštelis cinamono
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Šaukštelis ciberžolės miltelių
- Šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukštai balzaminio acto
- 800 g vištų sparnelių
GAMINIMAS. Aliejų sumaišyti su prieskoniais, balzaminiu actu ir traiškytu česnaku. Gautu marinatu gerai įtrinti sparnelius. Uždengti maistine plėvele ir palikti 1 val. marinuoti. Kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 185 °C. Rekomenduojama patiekti su šviežių daržovių salotomis.
Kiaulienos sriuba
4 porcijos
100 ml 255 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 400 g kiaulienos filė
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus kepti
- 60 g ryžių
- 800 ml kiaulienos sultinio
- Žalia saldžioji paprika
- Aitrioji paprika
- 2 skiltelės česnako
- 400 g trintų konservuotų pomidorų
GAMINIMAS. Kiaulieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir pagardinus druska bei pipirais apkepinti. Kai apskrus ir suminkštės, suberti ryžius. Maišant kepti dar porą minučių. Viską perdėti į puodą, užpilti sultiniu ir kaitinti iki užvirimo. Sumažinus kairtą sudėti smulkintas paprikas, česnaką ir pomidorus. Uždengus lėtai virti apie 50 min.
„Čili“ sriuba
4 porcijos
100 ml 249 kcal
Ruošti 1 val.
- Svogūnas
- Šaukštas aliejaus kepti
- 2 skiltelės česnako
- Aitrioji paprika
- Šaukštas saldžiosios paprikos miltelių
- Šaukštelis aitriosios paprikos miltelių
- Saldžioji paprika
- 500 g maltos jautienos
- 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
- 200 g konservuotų raudonųjų pupelių
- 200 g konservuotų kukurūzų
- 400 ml daržovių sultinio
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- Šaukštelis rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio smulkintų džiovintų mairūnų
- Druskos pagal skonį
- 60 g tarkuoto fermentinio sūrio
- Žalumynų puošti
GAMINIMAS. Smulkiai pjaustytą svogūną kepti, kol suminkštės. Sudėti kapotą česnaką, aitriąją papriką, paprikų miltelius. Pakepus 5 min. sudėti mažais kubeliais pjaustytą saldžiąją papriką ir kepti dar 5 min. Į daržovių mišinį sudėti maltą jautieną ir pamaišant troškinti 5 min.
Į puodą, kuriame virs sriuba, sudėti konservuotus pomidorus, pupeles, kukurūzus, supilti sultinį. Įmaišyti pomidorų pastą, suberti cukrų, mairūnus, pasūdyti. Viską užvirinti, sudėti mėsos ir daržovių masę. Pamaišant virti apie 30 min.
Patiekti įmaišius sūrio ir papuošus žalumynais.
Kepintos krevetės
4 porcijos
100 g 237 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- Trečdalis šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Šaukštelis česnakų granulių
- Šaukštelis džiovintų smulkintų raudonėlių
- Šaukštas medaus
- Šaukštas sojų padažo
- 500 g didelių krevečių be kiauto
- Žalioji citrina
GAMINIMAS. Aliejų sumaišyti su prieskoniais, medumi ir sojų padažu. Mišiniu užpilti krevetes ir gerai išmaišyti. Uždengti maistine plėvele ir bent 1 val. marinuoti šaldytuve. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 °C. Iškepusias apšlakstyti citrinos sultimis. Rekomenduojama patiekti su itališka ar prancūziška duonele.
Daržovių ir grybų vėrinukai
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 40 min.
- 250 g vyšninių pomidorų
- Raudonasis svogūnas
- 250 g mažų pievagrybių
- Raudona saldžioji paprika
- Geltona saldžioji paprika
- Nedidelė cukinija
- 100 g vytinto kumpio plonais griežinėliais
- Druskos pagal skonį
- Pusė šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių
- Šaukštas mėgstamų smulkintų prieskoninių žalumynų mišinio (petražolių, raudonėlių, čiobrelių, rozmarinų ir kt.)
- 2 šaukštai aliejaus
GAMINIMAS. Daržoves supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir su grybais bei susuktais kumpio griežinėliais sumauti ant medinių iešmelių.
Prieskonius sumaišyti su aliejumi ir mišiniu iš visų pusių gausiai apšlakstyti paruoštus iešmelius. Dėti į grilių ir kepti, kol gražiai apskrus. Patiekti vienus arba kaip garnyrą.
Autorius Jūratė Survilė