Maistinga ir gardu – patiekalai su upėtakiais
2025-02-19 08:44Upėtakiai – viena populiariausių žuvų. Vertinama dėl subtilaus skonio ir didelio maistingumo. Šią žuvį galima ruošti įvairiausiais būdais ir derinti su įvairiausiais ingredientais. Išbandykime keletą puikių derinių.
Grilyje kepti upėtakiai
2 porcijos
100 g 200 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 nedideli skrosti upėtakiai su galvomis
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Citrina
- Kelios šakelės šviežių raudonėlių
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
GAMINIMAS. Upėtakius gerai nuplauti, nusausinti ir įtrinti druska, pipirais. Į vidų sudėti citrinos griežinėlius, raudonėlius. Apšlakstyti aliejumi ir kepti grilyje apie 20 min., kol žuvis lengvai atsiskirs nuo kaulų, gražiai apskrus. Rekomenduojama patiekti su mėgstamų daržovių salotomis.
Sriuba su upėtakiais
4 porcijos
100 ml 88 kcal
Ruošti 45 min.
- Svogūnas
- 2 morkos
- Saliero stiebas
- Šaukštas sviesto kepti
- 1 l žuvų sultinio
- 4 vidutinės bulvės
- 400 g upėtakių filė
- 200 ml grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Smulkiai supjaustyti svogūną, morkas ir salierą. Kepti gilioje keptuvėje su įkaitintu sviestu, kol suminkštės. Supilti sultinį, užvirti. Įdėti kubeliais pjaustytas bulves ir virti apie 15 min. Sudėti smulkintą žuvį, supilti grietinėlę, pagardinti prieskoniais ir virti dar apie 7 min. Patiekti papuošus petražolėmis.
Rūkytų upėtakių užkandėlė
2 porcijos
100 g 252 kcal
Ruošti 40 min.
- 4 vidutinės virtos bulvės
- 2 šaukštai sviesto
- Nedidelis svogūnas
- 2 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas medaus
- Šaukštas raudonojo vyno acto
- 100 ml riebios grietinėlės
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 200 g rūkytų upėtakių filė
- Šviežių čiobrelių ir kaparėlių patiekti
GAMINIMAS. Bulves supjaustyti riekelėmis ir kepti šaukšte sviesto iš abiejų pusių, kol dailiai apskrus.
Svogūną smulkiai supjaustyti ir kepinti likusiame svieste, kol taps skaidrus. Supilti sojų padažą, medų, actą. Troškinti apie 5 min., kol padažas šiek tiek sutirštės. Supilti grietinėlę, pagardinti prieskoniais. Leisti viskam pavirti dar kelias minutes.
Sluoksniuoti užkandį: išdėlioti bulves, gausiai apipilti svogūniniu padažu, viršų užkloti upėtakio filė. Papuošti čiobreliais ir kaparėliais.
Česnakiniame svieste troškinta upėtakių filė
2 porcijos
100 g 215 kcal
Ruošti 30 min.
- 3 šaukštai sviesto
- 2 skiltelės česnako
- 240 g upėtakių filė
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Sviestą ištirpinti keptuvėje, sudėti smulkiai kapotą česnaką ir maišant kepinti apie minutę. Žuvį įtrinti prieskoniais, sudėti į skardą ir užpilti česnakiniu sviestu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti apšlaksčius citrinos sultimis ir papuošus petražolėmis.
Salotos su upėtakiais
2 porcijos
100 g 147 kcal
Ruošti 25 min.
- 100 g bolivinių balandų
- 100 g edamame pupelių
- 50 g žaliųjų žirnelių
- 50 g špinatų
- 50 g gražgarsčių
- 100 g rūkytų upėtakių filė
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Atskirai išvirti pupeles ir žirnelius – virti apie 5 min.
Tiek išvirusias kruopas, tiek ankštines daržoves perlieti šaltu vandeniu ir gerai nusausinti. Sumaišyti tarpusavyje, įmaišyti špinatus, gražgarstes, smulkintą žuvį.
Iš aliejaus, citrinos sulčių, žiupsnelio druskos, pipirų paruošti padažą ir juo apšlakstyti salotas. Išmaišyti.
Autorius Jūratė Survilė