Magija pagardintas maistas
2013-11-15 14:21Įvairūs prieskoniai, žolelės suteikia patiekalui savitą skonį, atskleidžia nuostabų aromatą, kartu gydo ir net sužadina magiškas galias. Nuo senovės buvo žinoma, kokie produktai prišaukia meilę, didina aistrą, stiprina sveikatą ir saugo nuo blogio.
Česnakai – suteikia stiprybės
Šie augalai nuo gilios senovės sulaukia daugybės liaupsių. Šiandien česnakas – vaistas nuo daugybės ligų, o senovėje buvo jėgų ir apsaugą suteikiantis magiškas produktas. Egiptiečiai statė piramides nuolat pasistiprindami česnakais, o Romos imperatorius jų duodavo savo kariams, kad šie būtų stipresni ir aršesni. Česnako duodavo valgyti vergams, kad padidintų jų darbingumą ir apsaugotų nuo maliarijos bei kitų ligų. Šie augalai valo kraują, padeda kovoti su infekcijomis, stiprina imunitetą, gerina virškinimą, skatina apetitą, šlapimo išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą, gydo nuo aterosklerozės. Ne veltui arabų gydytojas ir filosofas Avicena siūlė valgyti česnaką profilaktiškai nuo visų ligų…
Česnakų užtepėlė
40 g sviesto
3 skiltelės česnako
Sauja smulkintų krapų, petražolių
200 g natūralaus tepamo sūrelio
Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų
Prancūziškas batonas
Sviestą atšildyti iki kambario temperatūros ir sumaišyti su smulkintu česnaku, krapais, petražolėmis, tepamu sūreliu, druska ir pipirais. Batoną supjaustyti riekelėmis ir iš abiejų pusių pakepinti įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Užtepėlę tepti ant paskrudintų batono riekelių.
Bazilikai – skatina vaisingumą
Bazilikai simbolizuoja ugnį ir vyriškumą. Šie augalai prišaukia meilę, partnerio ištikimybę, vaisingumą, drąsą ir turtus. Magiškos savybės atsiskleidžia tiek juos valgant, tiek uostant, deginant ar dedant į meilės kerų maišelius. Sakoma, kad pauosčius baziliko lapelį nustoja skaudėti galvą, jo šakelę pakabinus tarpduryje namai bus apsaugoti nuo nelaimių ir blogio, o nešiojant jį su savimi prišaukiama meilė. Bazilikai gerina miegą, savijautą, skatina apetitą, mažina dujų kaupimąsi žarnyne, veikia kaip antidepresantai, padeda atsikratyti peršalimo ligų, įvairių infekcijų, šalina įtampą ir stresą.
Itališkas skrebutis su bazilikais
4 pomidorai
2 skiltelės česnako
60 g bazilikų lapelių
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų
Itališka duona (čiabata)
Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odeles ir susmulkinti. Česnaką ir bazilikus supjaustyti. Tada sudėti pomidorus, supilti alyvuogių aliejų, pagardinti prieskoniais ir viską gerai išmaišyti. Itališką duoną supjaustyti riekelėmis ir iš abiejų pusių pakepinti įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Pomidorų ir bazilikų masę tepti ant paskrudintos duonos riekelių.
Cinamonas – sužadina aistrą
Šis malonaus aromato prieskoninis augalas nuo žilos senovės laikomas vyrišku afrodiziaku. Jis ne tik sužadina aistrą, bet ir šalina potencijos sutrikimus. Arabai visais laikais naudodavo cinamoną ruošdami meilės patiekalus. Hipokratas ir Paracelsas išgarsino jį kaip vaistą, normalizuojantį menstruacijas, pagreitinantį gimdymą, stiprinantį širdį. Be to, cinamonas padeda atsikratyti antsvorio, mažina cholesterolio kiekį, gydo nuo peršalimo, saugo nuo vėžinių susirgimų, mažina riziką susirgti diabetu, ramina nervų sistemą, stimuliuoja gimdą. Taip pat tai puiki priemonė nuo rytinio pykinimo.
Bandelės su cinamonu
50 g sviesto
250 ml pieno
100 g cukraus
40 g sausų mielių
500 g miltų
Žiupsnelis druskos
Įdarui:
50 g sviesto
Šaukštas malto cinamono
100 g cukraus
Glajui:
Kiaušinis
50 g rudojo cukraus
Sviestą atšildyti iki kambario temperatūros ir sumaišyti su šiek tiek pašildytu pienu. Tada supilti cukrų, suberti mieles, viską gerai išmaišyti ir palikti apie 20 min. kilti. Tuomet į gautą masę suberti miltus, druską, viską gerai išminkyti ir dar palikti apie 60 min. kilti. Po to tešlą gerai iškočioti.
Sviestą ištirpinti, sumaišyti su cinamonu ir cukrumi. Gautu įdaru aptepti iškočiotą tešlą. Tuomet susukti vyniotinį, supjaustyti nedideliais ritinėliais ir kiekvieną jų šiek tiek suploti.
Suformuotas bandeles aptepti kiaušinio plakiniu, apibarstyti cukrumi, sudėti į kepimo indą, išklotą „Gosia“ popieriumi, ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 220 ºC temperatūros.
Kepimo popierius „Gosia“ – geriausia priemonė bandelėms kepti, nes jos neprilips prie kepimo indo. Iš abiejų pusių padengtas silikonu ir pagamintas iš aukštos kokybės chemiškai nebalintos celiuliozės popierius tiks ir kitiems patiekalams gaminti. Jį naudoti galima ne tik kepant mikrobangų krosnelėse, dujinėse ir elektrinėse orkaitėse, bet ir šaldant. Svarbiausia, kad šis kepimo popierius leidžia išvengti papildomų kalorijų, nes nereikia naudoti jokių riebalų indui tepti.
Dilgėlės – nuo apkalbų
Visais laikais dilgėlės saugojo nuo kerų, užkalbėjimų, pavydo ir piktų akių. Be to, tai puikus energijos šaltinis. Senovės romėnai dilgėles naudojo kaip afrodiziaką. Dažnai piktžolėmis laikomos šios žolės pasižymi visa galybe gydomųjų savybių: aprūpina organizmą reikalingais vitaminais, mažina nuovargį, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos, skrandžio ir žarnyno veiklą, valo kraują, vartojamos sergant inkstų ir kepenų ligomis. Liaudies medicina dilgėlių žiedų užpilą rekomenduoja vartoti moterims menopauzės metu. Tad vos tik pasirodžius šioms žolelėms jas reikėtų ne naikinti, o prisiskynus dėti į lėkštę.
Dilgėlių sriuba
10 bulvių
5 svogūnai
1 l daržovių sultinio
200 g šviežių dilgėlių
Žiupsnelis druskos, čiobrelių, maltų juodųjų pipirų
Bulves, svogūnus susmulkinti ir virti daržovių sultinyje apie 15 min. Dilgėles nuplauti, susmulkinti, sudėti į apvirtas daržoves, pagardinti prieskoniais ir virti apie 5 min. Gautą sriubą pertrinti smulkintuvu iki vientisos masės. Sriubą galima pagardinti šviežiais žalumynais ir skrudintos duonos skrebučiais.