Linų sėmenys – maistingieji grūdeliai (1)
2013-03-05 08:31Žemdirbiai linų sėmenis augina ir vertina nuo Mesopotamijos laikų. Linų sėklose gausu maistingųjų medžiagų, omega 3 riebiųjų rūgščių, antioksidantų, mineralų ir vitaminų. Manoma, kad linų sėmenys gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto, diabeto bei vėžio. Šiuolaikinėje maisto pramonėje linų sėmenų dedama į daugelį produktų. Žmonės, kuriems rūpi sveika gyvensena, linų sėmenų dažnai įmaišo į blynų, pyragų, duonos tešlą, pagardina jogurtus, košes ar sveikuoliškus kokteilius. Skanu ir paprasta pasigaminti sumuštinį su duona, sviestu ir šiek tiek linų sėmenų. Pasirinkimas, kaip linų sėmenimis praturtinti mitybą, išties platus…
Morkų ir linų sėmenų keksiukai
- 225 g miltų
- 225 g linų sėmenų
- 135 g cukraus
- 3 šaukšteliai kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 2 šaukštai cinamono
- 225 g tarkuotų morkų
- 75 g razinų
- 120 g graikinių riešutų
- 180 ml pieno
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
Gaminimas
Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Miltus, linų sėmenis, kepimo miltelius, druską ir cinamoną sumaišyti. Sudėti cukrų, morkas, razinas, riešutus ir gerai išmaišyti. Atskirai išplakti kiaušinius su pienu ir vanilės ekstraktu. Kiaušinių plakinį supilti į sausą mišinį ir šiek tiek pamaišyti. Keksiukų formas iškloti popierinėmis formelėmis ir sukrėsti tešlą. Kepti orkaitėje apie 20 – 25 minutes, kol sutvirtės.