Lengvumas lėkštėje – vasariškos salotos
2025-08-03 22:06Vasara – tai metas, kai norisi lengvo, gaivaus ir spalvingo maisto. Būtent tokios yra vasariškos salotos, kupinos šviežių daržovių, uogų, žalumynų ir netikėtų skonių derinių. Jos ne tik maloniai atgaivina karštą dieną, bet ir aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, o paruošti – greita ir paprasta.
Lengvos ir maistingos
2 porcijos
100 g 130 kcal
Ruošti 30 min.
- Vidutinio dydžio batatas
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Pusė šaukštelio malto kumino
- Pusė šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- Avokadas
- 170 g virtų avinžirnių
- 2 saujos šviežių špinatų
- 2 šaukšteliai sezamų sėklų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Šlakelis citrinos sulčių
GAMINIMAS. Batatą nulupti, supjaustyti kubeliais, sumaišyti su aliejumi, kuminu, paprika, druska ir išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kepti 20 min., orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Avokadą perpjauti, išimti kauliuką, minkštimą supjaustyti kubeliais. Sumaišyti špinatus, keptą batatą, avinžirnius ir avokadą. Pabarstyti sausoje keptuvėje skrudintomis sezamų sėklomis, apšlakstyti citrinos sultimis. Pagardinti druska ir pipirais.
Azijietiškos kopūstų
10 porcijų
100 g 178 kcal
Ruošti 15 min.
- 1 kg gūžinio kopūsto
- 400 g raudonojo gūžinio kopūsto
- 400 g kininio kopūsto
- 2 raudonos saldžiosios paprikos
- 2 morkos
- 6 laiškiniai svogūnai
- Saujelė šviežių kalendrų
PADAŽUI:
- 6 šaukštai ryžių vyno acto
- 6 šaukštai aliejaus
- 5 šaukštai nesaldinto kreminio žemės riešutų sviesto
- 3 šaukštai sojų padažo
- 3 šaukštai rudojo cukraus
- 2 šaukštai šviežiai tarkuoto imbiero
- 1,5 šaukšto smulkinto česnako
GAMINIMAS. Kopūstus ir morkas supjaustyti plonais šiaudeliais. Sumaišyti su smulkintais svogūnais ir kalendromis. Sumaišyti visus padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas. Galima patiekti ir atskirai, mat skaniausia, kai padažas įmaišomas prieš pat valgant.
Itališkos „Kaprio“
4 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 15 min.
- 3 dideli pomidorai
- 300 g mocarelos
- 150 g mažų mocarelos rutuliukų
- Sauja šviežių bazilikų
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
PADAŽUI:
- 100 ml balzaminio acto
- 50 ml alyvuogių aliejaus
- 50 g medaus
GAMINIMAS. Pomidorus ir mocarelą supjaustyti griežinėliais. Juos pakaitomis išdėlioti lėkštėje. Ant viršaus dėti mocarelos rutuliukus, paskirstyti bazilikų lapelius. Pagardinti druska ir pipirais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas.
Su lašiša
2 porcijos
100 g 238 kcal
Ruošti 15 min.
- 200 g mėgstamų salotų mišinio
- 150 g sūdytos lašišos
- Avokadas
- 6 vyšniniai pomidorai
- Druskos, maltų citrinpipirių pagal skonį
- Šaukštas sezamų sėklų
PADAŽUI:
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šaukštelis balzaminio acto
GAMINIMAS. Salotas sumaišyti su kąsnio dydžio gabalėliais pjaustyta lašiša, smulkintu avokadu, perpjautais pomidorais. Pagardinti prieskoniais ir sezamais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus ir apšlakstyti salotas.
Artimųjų Rytų dvelksmas
5 porcijos
100 g 110 kcal
Ruošti 1 val.
- 135 g bulguro
- 720 ml karšto vandens
- 90 g petražolių
- 2 pomidorai
- Agurkas
- 20 g laiškinių česnakų
- 120 ml citrinų sulčių
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Mėtų puošti
GAMINIMAS. Bulgurą užpilti karštu vandeniu ir po 20–30 min. nukošti. Sudėti į medžiaginį koštuvą ir nuspausti drėgmės perteklių. Sausas kruopas sumaišyti su smulkintomis petražolėmis, pomidorais, agurku, laiškiniais česnakais, apšlakstyti citrinų sultimis, pagardinti prieskoniais ir išmaišyti. Palaikyti bent 20 min., kad skoniai susimaišytų. Įmaišyti aliejų. Patiekti papuošus mėtomis.
Autorė Jūratė Survilė