Makaronai – vienas populiariausių patiekalų visame pasaulyje. Jų būna įvairiausių rūšių ir formų, o kur dar platus pagardų asortimentas… Kiekvienas turi mėgstamiausią derinį. Jis bus dar gardesnis, jeigu pabandysite receptus su namuose pačių pasigamintais makaronais!

 

Klasikiniai

 

4 porcijos

100 g 319 kcal

Ruošti 1 val.

 

  •  250 g kvietinių miltų
  •  3 kiaušiniai
  •  2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus

 

Su žolelėmis

 

4 porcijos

100 g 320 kcal

Ruošti 1 val.

 

  •  250 g kvietinių miltų
  •  3 kiaušiniai
  •  2 šaukšteliai smulkintų šviežių žolelių (petražolių, bazilikų)
  •  2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
 

Daržovių

 

4 porcijos

100 g 320 kcal

Ruošti 1 val.

 

  •  250 g kvietinių miltų
  •  2 kiaušiniai
  •  70 ml šviežiai spaustų daržovių sulčių (burokėlių, pomidorų, morkų, špinatų)
  •  1,5 šaukštelio alyvuogių aliejaus
 

Su sepijų rašalu

 

4 porcijos

100 g 315 kcal

Ruošti 1 val.

 

  •  250 g kvietinių miltų
  •  3 kiaušiniai
  •  1,5 šaukštelio alyvuogių aliejaus
  •  8 g sepijų rašalo
 

GAMINIMAS (visiems tas pats). Iš miltų ant stalviršio suformuoti kauburį, jo centre padaryti skylę – įspausti stiklinę. Įmušti kiaušinius, ant jų supilti / suberti likusius ingredientus. Šakute sumaišyti kiaušinius su kitais ingredientais. Pamažu įmaišyti miltus. Kai tešla ims tvirtėti, suformuoti minkštą rutulį. Minkyti apie 10 min., kol tešla nebelips ir taps tvirta. Tuomet vėl suformuoti rutulį, uždengti švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad nedžiūtų, ir 30 min. palikti kambario temperatūroje. Padalyti į keturias lygias dalis. Darbastalį pabarstyti miltais ir iškočioti tešlą taip plonai, kaip tik pavyksta (su kiekvienu ketvirtadaliu dirbti atskirai). Pakėlę tešlą per ją turėtumėte matyti savo rankas. Kočiojant vis užberti šiek tiek miltų, kad tešla neliptų. Paruoštą lakštą kelis kartus perlenkti ir supjaustyti norimo pločio juostelėmis. Perlenkus lengviau suformuoti lygias makaronų juosteles. Paruoštus makaronus apiberti žiupsneliu miltų ir atsargiai papurenti. Kai paruošite visus makaronus, galite iškart virti. Sudėjus į verdantį sūdytą vandenį virti 2–5 min. (atsižvelgiant į makaronų storumą). Likusius nevirtus makaronus galima kelias dienas laikyti šaldytuve.

 

shutterstock_708021919

 

Pagardų idėjos

 

Makaronus galite gardinti kokiais tik norite ingredientais. Siūlome keletą jų receptų, kurie idealiai tiks su ką tik namuose gamintais šviežiais makaronais.

 

Su pestu

 

2 porcijos

100 g 335 kcal

Ruošti 25 min.

 

  •  150 g norimų makaronų
  •  80 g pesto
  •  Šlakelis alyvuogių aliejaus
  •  Šviežiai spaustų citrinos sulčių pagal skonį
  •  50 g salotinių sultenių
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  30 g tarkuoto parmezano
  •  2 šaukšteliai kedrinių pinijų
 

GAMINIMAS. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Apie 60 ml nuoviro sumaišyti su pestu. Išvirusius ir nusausintus makaronus negausiai apšlakstyti aliejumi, sumaišyti su pestu. Jeigu reikia, įpilti truputį vandens, kad padažas lengvai pasiskirstytų. Makaronus apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti prieskoniais. Įmaišyti salotines sultenes. Patiekti apibarsčius sūriu ir riešutais.

 

shutterstock_392320651

   

Su grybais

 

2 porcijos

100 g 347 kcal

Ruošti 25 min.

 

  •  2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  •  250 g pievagrybių
  •  2 skiltelės česnako
  •  Šviežių čiobrelių ir peletrūnų pagal skonį
  •  60 ml sauso baltojo vyno
  •  150 g mėgstamų makaronų
  •  50 g anakardžių sviesto
  •  40 g parmezano
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį

 

GAMINIMAS. Į įkaitintą aliejų sudėti riekelėmis smulkintus pievagrybius. Pagardinti prieskoniais, smulkintu česnaku ir žolelėmis (šiek tiek pasilikti papuošti). Kepti apie 12 min., kol grybai suminkštės. Kepimo pabaigoje supilti vyną. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje. Apie 60 ml nuoviro atidėti. Anakardžių sviestą sumaišyti su nuoviru ir supilti ant makaronų. Sukrėsti keptus grybus, viską gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius tarkuotu sūriu ir papuošus likusiomis žolelėmis.

 

shutterstock_291874481

   

Su krevetėmis

 

2 porcijos

100 g 316 kcal

Ruošti 15 min.

 

  •  300 g krevečių be kiautų
  •  Šaukštelis alyvuogių aliejaus
  •  2 skiltelės česnako
  •  15 g sviesto
  •  Pusė citrinos
  •  30 ml sauso baltojo vyno
  •  Šviežių petražolių pagal skonį
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  150 g mėgstamų makaronų

 

GAMINIMAS. Krevetes suberti į keptuvę su įkaitintu aliejumi ir apie minutę nemaišant skrudinti ant didelės kaitros, kad lengvai apskrustų. Suberti smulkintą česnaką ir maišant kepti dar porą minučių. Sudėti sviestą, išspausti citrinos sultis, supilti vyną, pagardinti prieskoniais. Viską troškinti ant vidutinės kaitros kelias minutes. Makaronus išvirti sūdytame vandenyje, nusausinti ir suberti į krevečių pagardą. Viską išmaišyti. Patiekti papuošus smulkintomis petražolėmis.

 

shutterstock_1841816800

   
Spausdinti
 

Autorius Jūratė Survilė