Kvapnios ir ryškios mandarinų vaišės (+ receptai)
2014-11-24 11:42Mandarinai – maži, labai kvapnūs ir naudingi sveikatai egzotiniai vaisiai. Anot mokslininkų, medžiagos, esančios šiuose vaisiuose, gali padėti sulieknėti ir net sumažinti diabeto riziką. Taip pat jų vartojimas sveika kraujagyslėms.
Kalėdomis kvepiantys vaisiai dažnai naudojami Azijos virtuvėje, bet mėgstami visame pasaulyje. Kinijoje ir Japonijoje mandarinai kultivuojami jau daugiau nei 3000 metų. Iki šių laikų išvesta keliolika mandarinų veislių. Daugelis mano, kad sveiki produktai negali būti skanūs, tačiau šie vaisiai – įrodymas, kad gali. Juos noriai valgo net vaikai. Kiekvieną kartą, skanaujant mandarinus, gaunama dietinių skaidulų, kurios gerina virškinimą, vitaminų C ir A. Vidutinio dydžio mandarinas turi tik apie 37 kalorijas.
Kinų kalba žodis reiškiantis mandarinus skamba panašiai kaip sėkmė, o apelsinas kaip turtas. Todėl per Naujuosius metus kinai vieni kitiems dovanoja šių vaisių, kaip palinkėjimą laimingai gyventi ir klestėti. Ryški oranžinė vaisių spalva asocijuojasi su auksu, todėl jie yra turto simboliai.
Nors vaisiai skanūs ir vieni, bet jie taip pat gali būti naudojami gaminant įvairius patiekalus. Pavyzdžiui, šiek tiek jų galima įdėti į vaisių salotas. Mandarinų sultis galima naudoti, gaminant makaronų patiekalus, pyragus, vištienos ir žuvies patiekalus.
Mandarinai gali pagerinti odos ir plaukų būklę. Juos galima ne tik valgyti, bet ir naudoti išoriškai. Pavyzdžiui, mandarinų sulčių kaukė šviesina odą, mažina raukšles, skatina odos ląstelių regeneraciją. Mandarinų sultimis galima papildyti plaukų aliejų. Naudoti kaip įprastai. Teigiama, kad vertingos mandarinuose esančios medžiagos padės atsikratyti aibės problemų: plaukai įgaus žvilgesio, taps stipresni, išnyks galvos odos pleiskanos ir net sulėtins plaukų žilimo procesą. Tačiau reikia pažymėti, kad mandarinai, kaip ir bet kokie kiti citrusiniai vaisiai, gali sukelti alergiją, todėl juos reikia vartoti saikingai, o išoriškai tik tuomet, jei nesukelia jokių alerginių reakcijų (prieš bandant, atlikti odos jautrumo testą.
Šokoladiniai blyneliai su varške ir mandarinais
- 4 kiaušiniai
- 240 ml pieno
- 60 g miltų
- 30 g kakavos
- 2 šaukštai cukraus
- 3 šaukštai sviesto
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 3 – 4 mandarinai
- 200 g varškės
- 2 šaukštai cukraus
- Vanilės ekstrakto pagal skonį
- Dražė, melisos lapų puošti
Išplakti kiaušinius, pieną, miltus, kakavos miltelius, cukrų ir druską. Keptuvėje išlydyti gabalėlį sviesto ir kepti blynus iš abiejų pusių. Varškę ištrinti su cukrumi ir vanile. Šiek tiek varškės užtepti ant blynų. Ant viršaus uždėti pjaustytų mandarinų skiltelių ir sulenkti blynus pusiau. Papuošti žvaigždučių formos dražė ir melisų lapeliais.
100 g apie 167 kcal
Paruošimo laikas: 30 min
9 – 10 porcijų
Krevečių ir mandarinų salotos
- 6 mandarinai
- 150 g krevečių
- Obuolys
- 100 g salierų stiebų
- 60 g majonezo
- Šaukštas citrinų sulčių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų, petražolių pagal skonį
Gaminimas
Krevetes išvirti, palikti atvėsti ir išvalyti. Iš dviejų mandarinų išspausti sultis, likusius padalinti į skilteles ir sudėti prie krevečių. Obuolį nulupti ir supjaustyti. Susmulkinti salierus. Viską užpilti mandarinų sultimis sumaišytomis su majonezu, druska, pipirais ir smulkintomis petražolėmis.
100 g apie 68 kcal
Paruošimo laikas: 20 min
2 – 3 porcijos
Aguoniniai keksiukai su mandarinų gabalėliais
- 150 g margarino
- 200 g cukraus
- 250 g miltų
- 3 kiaušiniai
- 3 – 5 mandarinai
- 3 šaukštai pieno
- 4 šaukštai aguonų sėklų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Šaukštas alyvuogių aliejaus (nebūtinai)
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Mandarinus nuplauti, nulupti ir trijų išspausti sultis. Aguonų sėklas pakepinti sausoje keptuvėje apie 5 minutes. Kambario temperatūros margariną ištrinti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius, nuolat maišant. Įberti druskos, tarkuotų mandarinų žievelių, pusę sulčių, įpilti aliejaus, išmaišyti. Miltus, kepimo miltelius sumaišyti su kepintomis aguonų sėklomis. Maišant supilti sausą miltų masę į kiaušinių ir išmaišyti. Į tešlą atsargiai įmaišyti kelias skilteles pjaustytų mandarinų. Supilti į riebalais išteptas arba kepimo popieriumi išklota keksiukų formeles. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 50 – 60 minučių. patikrinti, ar iškepę mediniu pagaliuku. Ant jo turėtų neliktų tešlos gabalėlių.
100 g apie 362 kcal
Paruošimo laikas: 90 min
9 – 10 porcijų