Kuo ypatinga sojų varškė (+ receptai)?
2014-12-01 11:35Sekmadienį prasidėjo Adventas – susikaupimo ir ramybės metas. Daugelis tikinčiųjų šį laikotarpį atsisako mėsiškų ir pieniškų patiekalų arba bent jau riboja jų suvartojimą. Vis dėlto tai yra išbandymas prie susilaikymo nepratusiam dažno lietuvio skrandžiui. Tačiau pasninkas nėra badavimo metas ir jis gali net būti išnaudojamas sveikesnių produktų ir patiekalų paieškoms. Pavyzdžiui pagal Rytų Azijos tradicijas gaminama sojų varškė (tofu) gali tapti idealiu pieno baltymų pakaitalu.
Sojų varškė arba tofu – iš tiesų unikalus produktas. Ją vartoti ne tik skanu, bet ir sveika. Iš sojų varškės galima pasigaminti galybę patiekalų. Sojų varškė labiausiai vertinama Japonijoje ir Kinijoje. Vegetarų mėgstamas augalinės kilmės maisto produktas gaminamas panašiai kaip tradicinė varškė iš pieno – sojų pienas iš pradžių kaitinamas, paskui dedama fermentų, kurie sutraukia baltymus ir tada yra spaudžiama. Tofu galima naudoti labai įvairiai. Dažniausiai kulinarijoje ji naudojama kaip tam tikrų patiekalų pagrindinė sudedamoji dalis. Neutralaus skonio sojų varške galima gardinti sriubas, desertus, salotas, pyragų įdarus ir kitus kepinius.
Troškintos daržovės su tofu
- 200 g kietos sojų varškės (tofu)
- Morka
- Raudona paprika
- 200 g šparaginių pupelių
- Poras
- 250 g grikių miltų makaronų arba perlinių kruopų
- Šaukštas medaus
- Sojų padažo pagal skonį
- Aliejaus kepti
- Sezamų sėklų puošti
Gaminimas
Į gilią keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir įkaitinti. Sojų varškę supjaustyti kubeliais ir pakepinti, kol gražiai parus. Supjaustyti baltą porų dalį ir morkas. Daržoves pakepinti, dažnai pamaišant, porą minučių. Tada sudėti supjaustytą papriką ir šparagines pupeles. Sojų padažą sumaišyti su medumi. Kai daržovės bus iškepusios, sudėti sojų varškės kubelius ir supilti sojų ir medaus padažą. Troškinti dar 1 – 2 minutes. Grikių miltų makaronus arba perlines kruopas išvirti pagal instrukciją ant pakelio. Į lėkštę dėti virtų makaronų arba perlinių kruopų, daržovių troškinio ir viską apibarstyti sezamų sėklomis.
100 g apie 175 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
4 porcijų
Kreminė sojų varškės sriuba su skrebučiais
- 200 g minkštos sojų varškės
- 500 g bulvių
- Svogūnas
- 1 l daržovių sultinio
- 200 ml 10 % riebumo grietinėlės
- Nori jūrų dumblių lapas
- 30 ml augalinio aliejaus
- Skrebučių puošti
- 0,5 šaukštelio kario prieskonių
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Smulkiai supjaustyti svogūną ir pakepinti. Bulves nuskusti ir supjaustyti. Kepintus svogūnus ir bulves užpilti sultiniu ir virti, kol suminkštės bulvės. Kai bulvės bus išvirusios, sutrinti daržoves elektriniu trintuvu. Sudėti sojų varškę ir šiltą grietinėlę, išmaišyti. Paskaninti prieskoniais ir virti ant mažos ugnies 2 – 3 minutes. Paruoštą sriubą pertrinti per sietelį. Jūros dumblių lapą sutraiškyti rankomis į trupinius. Sriubą pabarstyti jūros dumblių trupiniais ir papuošti nedideliais skrebučiais.
100 g apie 73 kcal
Paruošimo laikas: 45 min
4 – 5 porcijų
Kokosiniai sojų varškės sausainiai
- 100 g minkštos sojų varškės
- 50 ml augalinio aliejaus
- 3 šaukštai kokosų riešutų pieno
- 150 – 200 g miltų
- 100 g cukraus
- 8 g vanilinio cukraus
- 150 g kokosų riešutų drožlių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Sumaišyti visas sausas sudedamąsias dalis (miltus, cukrų, vanilinį cukrų, kepimo mitelius, druską ir kokosų drožles). Sojų varškę ištrinti elektriniu trintuvu su kokosų pienu ir aliejumi. Tada sumaišyti abu mišinius. Ant kepimo popieriumi išklotos skardo šaukštu dėti tešlos gabalėlius. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 10 – 15 minučių.
100 g apie 392 kcal
Paruošimo laikas: 30 min
15 – 20 porcijų