Sultingi ir saldūs kaip medus melionai vasarą dažnai atsiduria ant lietuvio stalo. Jie skanūs ir vieni, ir desertuose, salotuose bei kituose užkandžiuose.

 

melionas, sonine, parmezanas, grazgarstes

Kaip išsirinkti skanų melioną? Tai visai paprasta, jei atkreipiamas dėmesys į kelis dalykus. Pagrindinis – nepasitikėti akcijomis ir išpardavimais, bet savo uosle. Prinokęs ir saldus melionas išsiskiria stipriu ir maloniu aromatu. Jeigu vaisius neturi kvapo, reiškia, kad jis dar nėra pakankamai prinokęs, todėl bus beskonis. Tikriausiai daugelis yra girdėję posakį, kad reikia pastuksenti į vaisiaus žievę prieš perkant. Jai garsas bus duslus, reiškia, kad vaisius gerai prinokęs, jei garsas skardus – jis dar netinkamas vartojimui.

 

Nors įprasta melionus vadinti vaisiais, iš tiesų tai daržovė. Jos spalva priklauso nuo rūšies. Melionai gali būti nuo ryškiai geltonos, iki smėlio spalvos ir žalios tiek išorėje, tiek viduje.

 

Renkantis melioną, rekomenduojama šiek tiek paspausti vaisiaus galus – jie turi būti truputį minkštoki. Tai ženklas, kad melionai subrendę. Nepirkti tokio, ant kurio žievės yra įdubimų ir tamsių dėmių. Šie ženklai rodo, kad gamtos produktas pradėjo gesti.

 

Nerekomenduojama pirkti pjaustytų melionų. Ant tokių labai greitai pradeda veistis bakterijos, nes minkštimo neapsaugo stora žievė. Kyla grėsmė apsinuodyti. Kuo arčiau sėklų (vidurio) pjaunamas melionas, tuo greičiau baigiasi jo galiojimo laikas. Todėl, pjaustant melioną, reikia iš karto pašalinti sėklas ir nereikalingą pluoštą. Tada minkštimą supjaustyti griežinėliais. Likusią vaisiaus dalį laikyti šaldytuve, taip pat pašalinus visas sėklas.

 

Melionas – labai vertingas produktas. Jame yra cukraus, angliavandenių, vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų. Nors vaisius yra labai sultingas, jis suteikia ilgai trunkantį sotumą jausmą. Todėl jis gali būti vartojimas vietoj užkandžių ar pietų.

 

Meliono kaloringumas priklauso nuo jo rūšies (100 g produkto turi apie 30 – 38 kcal), todėl jis tinka žmonėms, kurie laikosi dietos. Jį vartojantys žmonės gali nebijoti, kad priaugs keletą papildomų kilogramų. Be to, melionas labai lengvai virškinamas produktas, gerinantis žarnyno veiklą.

 

Daugeliu vertingų medžiagų praturtintas melionas teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, mažina kraujo spaudimą, padeda gydyti inkstų ir kepenų ligas. Jis padeda stiprinti imuninę sistemą, palaikyti normalų hemoglobino lygį, gerina nuotaiką, slopina reumato skausmus, gerina odos ir plaukų būklę, stiprina kaulus ir nagus.

 

Melionas padeda greičiau atsigauti po ligų ir operacijų. Jį rekomenduojama vartoti, kai kamuoja mažakraujystė ir nuovargis (tiek fizinis, tiek emocinis). Manoma, kad melionas taip pat šalina toksinus ir sustiprina antibiotikų veikimą.

 

Meliono minkštimas naudingas moterims per menstruacijas, nes padeda atstatyti kraujotaką ir mažina dirglumą. Sėklos vadinamos vyrų afrodiziaku. Sumaišytos su medumi jos didina libido.

 

Kai kuriems žmonėms meliono reikėtų vengti arba labai riboti jo vartojimą. Tai tokie asmenys, kurie serga cukriniu diabetu, hipotonija, taip pat krūtimis maitinančioms moterims, kenčiantiems nuo alergijų ir neaiškios kilmės skrandžio skausmų.

 

Melionas puikiai dera su žalumynais, prieskoniais ir kai kurių rūšių mėsa. Jis skanus tiek karštuose patiekaluose, tiek šaltuose užkandžiuose bei desertuose. Idealus produktas karštai vasaros dienai!

 

Meliono ir šoninės salotos

  • 500 g meliono
  • 100 g gražgarsčių
  • 100 g rūkytos šoninės
  • Parmezano puošti
  • Pusės citrinos sulčių
  • Šakelė čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Meliono minkštimą supjaustyti vidutinio dydžio gabalėliais, šoninę – juostelėmis, čiobrelį susmulkinti. Viską sumaišyti dubenyje su druska, pipirais ir citrinos sultimis. Palikti 5 minutes pastovėti. Prieš patiekiant, dar kartą išmaišyti ir lėkštėje padėlioti gražgarsčių lapelių ir pabarstyti tarkuotu parmezano sūriu.

 

100 g apie 74 kcal

Paruošimo laikas: 15

2 – 4 porcijos

Spausdinti