Kuo pakeisti kramtomąją gumą?
2013-06-11 08:36Becukrės gumos kramtymas po valgio padeda pašalinti maisto likučius. Tačiau jos nauda pastaruoju metu kelia abejonių. Pernelyg dažnai kramtant gumą gali pradėti skaudėti dantis ir žandikaulį. Saldikliai, naudojami gumose, sukelia rūgštingumą burnoje ir pamažu naikina emalį. Ypač dantims nenaudingos vaisinės kramtomosios gumos. Gumos kramtymas kartais gali būti net skrandžio veiklos sutrikimų priežastimi.
Europoje archeologinių tyrinėjimų metu atrasta, kad kramtomąją gumą mėgo ir prieš maždaug 5000 metų gyvenę žmonės. Suomijoje aptiktas beržų sakų gumulėlis būdavo naudojamas ne tik kaip klijai, bet ir kaip burnos higienos priemonė.
Kai kurie maisto produktai pasižymi dantis valančiomis ir saugančiomis savybėmis, skatina seilių išsiskyrimą ir garantuoja gaivų burnos kvapą.
Sūris saugo dantis nuo ėduonies, nes neutralizuoja apnašų rūgštis. Be to, mokslininkai neseniai nustatė, kad sūris sukuria apsauginę plėvelę aplink dantis. Tinkamiausias varškės arba kieti sūriai.
Petražolės suteikia gaivų burnos kvapą. Be to, žalumynuose gausu vitaminų ir mineralų, kuriais naudinga praturtinti mitybą.
Panašiai kaip petražolės labai naudingos krapų sėklos. Jos ne tik gaiviai ir stipriai kvepia, bet ir pasižymi antibakterinėmis savybėmis.
Kietos daržovės ir vaisiai (tokie kaip obuoliai, salierai, morkos, brokoliai ir agurkai), kuriuose gausu skaidulų, valo dantis nuo apnašų, netgi šiek tiek balina.