Beveik visi namuose turi citrinų, tačiau ar tikrai žinome apie šiuos vaisius viską? Kaip rasti geriausius vaisius turguose ir prekybos centruose? Kokius skonius slepia skirtingos citrinos? Kaip atsikratyti kartumo? Atsakysime į visus šiuos klausimus!

 

citrinos

Kilmė

 

Citrinos plačiai auginamos subtropinio klimato šalyse. Prekybos centrų lentynas dažnai pasiekia citrinos iš Turkijos ir Argentinos. Garsios ir ypač gurmanų vertinamos prancūziškosios citrinos iš Mentono, kuri per metus nuimami trys citrinų derliai; prancūzai joms net skyrė kasmetinę šventę. Kiekvienai šventei jie sunaudoja 150 tūkstančių tonų citrinų.

 

Kuo naudingos citrinos?

 

Citrinose gausu vitaminų A, B1, B2 ir C. Jie stiprina organizmo apsaugą, padeda kovoti su virusais ir apsaugo nuo anemijos atsiradimo, nes palengvina geležies įsisavinimą. Šie citrusiniai vaisiai yra naudingi norintiems sulieknėti, nes skaido riebalus, taip pat sportininkams, nes turi kalio, magnio, natrio ir kalcio, kurie padeda subalansuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme. Citrinos sumažina cholesterolį ir normalizuoja cukraus kiekį kraujyje. Taip pat šie vaisiai yra geri antiseptikai. Dėl didelio kiekio vitaminų, pirmiausiai C, PP, B grupės vitaminų, šių vaisių turėtų būti mūsų mitybos racione.

 

Per dieną žmogui naudinga suvalgyti 1 – 2 citrinas. Atsižvelgiant į tai, kad visi citrusiniai vaisiai yra potencialūs alergenai, vaikai nuo 3 metų ir žindančios moterys turi juos labai atsargiai įtraukti į savo mitybą, pradėti nuo mažų porcijų.

 

Beje, citrinų sultys labai agresyvios dantų emaliui, todėl citrinas geriau valgyti, sumaišytas su kitais (neutralesniais) maisto produktais arba pavalgius išsiskalauti burną. Nepamirškite, kad vitaminas C dėl sąlyčio su oru greitai suyra, todėl supjaustytų citrinų ilgai laikyti nereikėtų arba bent jas įvynioti į maistinę plėvelę.

 

Kokių būna citrinų?

 

Citrinos gali būti apvalios, ovalios, su pailgais stiebais. Visų rūšių citrinas galima grubiai suskirstyti į dvi kategorijas: citrinos su plona ir su stora žievele. Pirmąsias geriau pirkti, jei iš citrinų bus spaudžiamos sultys. Kitos idealiai tinka sriuboms ir gėrimams pagardinti. Kartais citrinos gali būti kartaus skonio. Kartumo priežastys gali būti specifinės citrinų veislės savybės, netinkamas laikas arba tai gali reikšti, kad vaisius tiesiog yra neprinokęs. Bet kokiu atveju, jei citrina yra karti, tuomet šią savybę galima panaikinti, vaisius keletą sekundžių palaikius verdančiame vandenyje.

 

Kaip išsirinkti kokybišką citriną?

 

Rinkdamiesi citrinas, atkreipkite dėmesį į tokius ženklus:

 

  • citrinos žievelė turi būti nepažeista ir tolygios spalvos. Nepirkite citrinų, kurių paviršiuje yra gedimą rodančių ženklų, dėmių, taip pat vaisių, kurie yra per daug lipnūs arba ypač blizgančiu paviršiumi.

 

  • Prinokusios citrinos būna tik ryškiai geltonos spalvos ir turi malonų citrusinį aromatą.

 

  • Jeigu šiek tiek paspaustumėte citriną rankoje, tada turėtumėte pajusti, kad žievelė yra elastinga. Per kietos citrinos bus neprinokusios, per minkštos – pernokusios.

 

Ką gaminti iš citrinų?

 

 

Citrina yra vienas iš būtiniausių maisto produktų virtuvėje. Ji naudojama tiek padažuose, tiek salotose, žuvies ir jūros gėrybių pagarduose. Iš citrinų gaminamas gaivinantis limonadas ir ruošiama karšta arbata nuo peršalimo.

 

Citrininiai putėsiai

 

  • 2 citrinos
  • 100 g neriebios varškės
  • 3 šaukštai medaus
  • Šaukštas želatinos
  • 100 ml vandens
  • Riešutų ir uogų papuošti

 

Gaminimas

 

Citrinas nuplauti ir nupjauti vieną viršūnėlę. Atsargiai išskobti minkštimą, stengiantis nepažeisti citrinos žievelės. Išskobtas žieveles atidėti. Iš minkštimo išrinkti sėklas, supjaustyti minkštimą ir sudėti į elektrinį trintuvą. Ten pat įdėti varškės, įpilti 60 ml vandens ir išplakti iki vientisos konsistencijos. Masę sukrėsti į puodą ir gerokai pašildyti ant viryklės. Šaukštą želatinos ištirpinti keliuose šaukštuose šilto vandens ir supilti į citrinų ir varškės masę. Įdėti medaus, gerai išmaišyti ir sudėti gautą įdarą į išskobtas citrinų žieveles. Porą valandų palaikyti desertą šaldytuve, kol sustings. Papuošti mėgstamais riešutais ir uogomis.

 

2 porcijų

100 ml apie 115 kcal

Ruošti: 2 val. 20 min.

 

Spausdinti