Baklažanai – visame pasaulyje populiari daržovė. Be jos sunkiai įsivaizduojama tradicinė italų, graikų, turkų ir kinų virtuvė. Tačiau ne tik kulinarijoje baklažanai gali būti naudingi. Ši tamsiai violetinės spalvos, pailga daržovė gali padėti numesti keletą nereikalingų kilogramų ir mesti rūkyti.

 

baklazanai

Laikytis baklažanų dietos – tai ne tas pats, kad valgyti kaloringus patiekalus iš šios daržovės. Daugiausiai naudingų ir apetitą mažinančių medžiagų yra baklažanų gėrime. 1 – 2 baklažanus supjaustyti kubeliais ir sumesti į verdantį vandenį. Virti apie 10 minučių. Skystį nukošti ir gerti kasdien po 240 ml. Laikantis organizmą valančios dietos per dieną galima išgerti apie 1,5 l baklažanų nuoviro.

 

2010 metais per JAV chemikų draugijos susitikimą buvo pristatytas tyrimas, kurio rezultatai parodė, kad antsvorio turintys vyrai ir moterys, gėrę po 480 ml baklažanų nuoviro kasdien, numetė 30 % daugiau kūno masės negu tie, kurie minėto nuoviro negėrė. Abi tiriamųjų grupės laikėsi mažai kalorijų turinčio mitybos plano. Tyrimo išvadose teigiama, kad bet kokių nekaloringų ir sveikų skysčių, įskaitant baklažanų nuovirą, gėrimas gali padėti pasiekti teigiamų rezultatų. Kita vertus, nereikėtų tikėtis stebuklų vien tik vartojant nuovirą, bet nekeičiant mitybos ir gyvenimo būdo įpročių.

 

Baklažanas – sveikas, mažai angliavandenių turintis maisto produktas, turtingas skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Daugiau baklažanų į mitybą reikėtų įtraukti sergantiems II-ojo tipo diabetu, kuris dažnai yra susijęs su nutukimu. Nors baklažanų nuoviras negali prilygti maistine prasme šviežioms daržovėms, tačiau juos verdant į vandenį taip pat patenka maistinių medžiagų ir antioksidantų.

 

Mokslinių įrodymų, kad baklažanų nuoviras skatina kilogramų nuo probleminių kūno vietų tirpimą, nėra. Tačiau negalima paneigti fakto, kad nuoviras užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą, todėl žmonės gali būti mažiau linkę persivalgyti ir suvartoti per daug kalorijų.

 

Prieš pradedant vartoti baklažanų nuovirą, siekiant numesti svorio, būtina pasitarti su šeimos gydytoju apie galimą šalutinį poveikį. Šiuo metu visuomenės sveikatos specialistai vieninteliu patikimu būdu, kaip numesti svorio, laiko sporto ir mitybos režimą.

 

Vokiečių mokslininkai priėjo prie išvados, kad norintys mesti rūkyti, turėtų išbandyti baklažanų dietą. Pasak gydytojų, maža nikotino koncentracija, kokia yra baklažanuose, yra pakankama, kad sumažintų nemalonius metančio rūkyti asmens pojūčius. Kasdien suvartojama porcija baklažanų, gali pakeisti nikotino pleistrus ir greičiau panaikinti nikotino abstinencijos simptomus. Dvi savaites, kiekvieną dieną reikėtų suvartoti 200 g šios daržovės.

 

10 g baklažanų yra tik 1 mg nikotino (cigaretėje yra 1000 mg nikotino), todėl šių daržovių vartojimas pakenkti organizmui negali.

 

Avicena taip pat kalbėjo apie baklažanų naudą žmogaus organizmui. Šiuolaikiniais tyrimais senovės gydytojo teiginys buvo patvirtintas. Reguliarus šių daržovių vartojimas mažina cholesterolio lygį kraujyje, padeda nuo aterosklerozės. Kalio druskos, kurių apstu baklažanuose gerina širdies darbą ir šalina perteklinius skysčius iš organizmo. Baklažanų valgyti rekomenduojama ir sergantiems podagra, nes juose esančios veikliosios medžiagos skatina šlapimo rūgšties išsiskyrimą.

 

Baklažanuose yra geležies, mangano, kobalto, vario ir cinko. Dėlto jie naudingi, sergant mažakraujyste. Teigiama, kad žmogus 4 kartus per dieną suvartodamas po 100 – 200 šių daržovių, gauna tiek mineralų, kad nebereikia vartoti sintetinių maisto papildų (geležies, vario ir cinko).

 

Baklažanuose esančios maistinės skaidulos yra lengvai virškinamos, mažina alkio jausmą ir padeda palaikyti normalų svorį arba lieknėti. Tai nekaloringas maisto produktas. 100 g šviežios daržovės turi tik 28 kcal. Juose yra 2,5 – 4 % cukrų, pektino, baltymų, vitamino C, B1, B2, PP, provitamino A (betakaroteno), mineralinių druskų.