Kriaušės traškios lyg obuoliai, sultingos ir saldžios tarsi persikai ir nektarinai. Vaismedžiai gausiai auginami visame šiauriniame pusrutulyje ir vertinami dėl unikalių vaisių maistinių savybių. Kriaušė priklauso erškėtinių šeimos obelinių pošeimio augalų genčiai. Kriaušės „giminaičiai“ – obuoliai, svarainiai, gudobelės, šermukšniai, aronijos ir kt.

 

"kriaušės"

Kriaušių veislės skirstomos į azijietiškas ir europietiškas. Azijietiškos yra traškios, tvirtos tekstūros, kuri nepasikeičia nei nuėmus derlių ir saugojant sandėliuose. Kai sunoksta europietiškos kriaušės tampa minkštos ir sultingos.

 

Kriaušių vaisių forma primena varpą. Jie gali būti 12,5 – 15 cm ilgio ir sverti apie 200 g. Švieži vaisiai pasižymi tvirta tekstūra ir šiek tiek saldžius obuolius primenančiu skoniu. Minkštimą dengia labai plona žievelė. Kriaušių spalva, priklausomai nuo veislės, gali būti nuo žalsvos, rausvos, gelsvos ir oranžinės spalvos. Minkštimas baltas, švelnus, sultingas ir grūdėtas. Sėklos nevalgomos.

 

Kriaušėse apstu sveikatai naudingų maistinių medžiagų: dietinių skaidulų, antioksidantų, mineralų, vitaminų. 100 g kriaušių turi 3,1 g skaidulų ir tai sudaro 8 % dienos rekomenduojamos normos. Reguliarus kriaušių vartojimas gali sumažinti storosios žarnos vėžio išsivystymo riziką. Didžioji dalis kriaušių skaidulų – nevirškinami polisacharidai lengvai laisvina vidurius, taip pat šalina kancerogeninius junginius ir toksinus.

 

Be to, kriaušė – tai vienas iš nekaloringiausių vaisių. 100 g energetinė vertė yra tik 58 kalorijos. Mityba, kurioje daug nekaloringų ir dietinių skaidulų turtingų maisto produktų, padeda numesti svorio ir sumažina „blogojo“ cholesterolio lygį.

 

Kriaušės taip pat padeda papildyti organizmo vitamino C atsargas. Tiesa, jo nėra tiek daug kaip, pavyzdžiui, citrinose, svarainiuose ir juoduosiuose serbentuose. Kriaušėse randama beta karoteno, liuteino, zeaksantino, vitaminų C ir A, kurie saugo organizmą nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.

 

Kriaušėse taip pat yra daug mineralų – vario, geležies, kalio, mangano (2 % rekomenduojamos dienos normos), magnio, B grupės vitaminų, folio rūgšties, riboflavino ir piridoksino (vitamino B6).

 

Kriaušės beveik niekada nesukelia alergijos. Mitybos specialistai jų vartoti pataria žmonėms, kuriuos vargina įvairios problemos.

 

Natūraliojoje medicinoje kriaušės naudojamos gydyti kolitą, lėtines tulžies latakų ligas, artritą ir skrandžio sutrikimus. Žinoma, vien tik kriaušėmis ligų neįmanoma išgydyti, tačiau jos gali būti vartojamos kaip papildoma priemonė.

 

Pikantiškos kriaušės šokoladiniame padaže

 

  • 2 kriaušės
  • 480 ml vandens
  • 100 g cukraus
  • Imbieras
  • Pusė citrinos
  • Lauro lapas
  • Gvazdikėlių, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Šokoladiniam padažui:

  • 100 g juodojo šokolado
  • 100 g grietinėlės
  • 10 g sviesto
  • 12 g rudojo cukraus
  • Mėtų, kokosų drožlių puošti

 

Gaminimas

 

Užkaisti vandenį. Sudėti cukrų, gvazdikėlius, lauro lapą, pipirus, nuskustą ir riekelėmis supjaustytą imbiero šaknį. Kai užvirs, nukelti nuo ugnies. Atsargiai nulupti kriaušių žievelę, bet nepašalinti kotelio. Išimti sėklas ir nupjauti nedidelę apačios dalį, kad vaisiai galėtų stovėti lėkštėje. Kriaušes ištrinti citrinos griežinėliu. Kriaušės sudėti į puodą su sirupu. Virti ant mažos ugnies 10 minučių. Po to palikti atvėsti. Paruošti padažą: grietinėlę supilti į puodą, sudėti sviestą ir rudąjį cukrų. Kaitinti ant mažos ugnies, dažnai pamaišant, kol beveik užvirs. Nukelti nuo ugnies. Šokoladą sulaužyti ir sudėti į karštą padažą. Sumaišyti ir palaukti, kol atvės. Išgriebti kriaušes iš sirupo. Užpilti šokoladu. Papuošti mėtų lapeliais ir kokosų drožlėmis.

 

100 ml apie 135 kcal

Paruošimo laikas: 30 min

2 žmonėms

Spausdinti